Secretele schimbării lui Tudorel Toader de la Universitatea „Al.I.Cuza”

Data:

Secretele schimbării lui Tudorel Toader de la Universitatea „Al.I.Cuza”. Ziarul de Iași a analizat momentul demisiei președintelui Biroului Electoral Central, cu 12 ore înainte de startului turului al II-lea, care era la un pas să ducă la amânarea alegerilor, în urma căruia fostul ministru al Justiției a pierdut.

Un punct important al dezbaterii a vizat climatul electoral dinaintea alegerilor pentru noul rector și din timpul campaniei electorale: cât de mult a cântărit în votul anti-Toader perioada în care acesta a fost ministru al Justiției și cât de mult a contat atitudinea pe care a avut-o acesta în comunitate și relația cu celelalte universități ieșene, titrează Ziarul de Iași.

Citește și A murit Nicolae Manolescu. Critic literar, președinte al Uniunii Scriitorilor, candidat la președinția României

Secretele schimbării lui Tudorel Toader

„Ziarul de Iași” înaintează și o ipoteză: aceste alegeri au fost unele dintre puținele din Iașul academic, dar și politic, de după 1989, care au fost câștigate cu o campanie care nu a fost neapărat „anti”.

Deși a capitalizat voturile „anti-Toader”, în discursul său, inclusiv în analizele publicate în „Ziarul de Iași”, profesorul Liviu Maha a punctat doar planurile sale și promisiunile concrete pentru universitate, fără a cădea într-un discurs radical de schimbare a fostului ministrul al Justiției.

PRESSHUB a relatat cum Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, după cel de al doilea tur de scrutin. În urma numărării voturilor, profesorul Liviu Maha a câștigat postul de rector cu 487 de voturi. Tudorel Toader, care era la al doilea mandat, a obținut 233 de voturi.

Au votat 741 dintre cei 844 de electori. 11 voturi au fost anulate.

Tudorel Toader conducea de 8 ani cea mai veche universitate din România, cu o pauză de 2 ani când s-a suspendat din funcție, pentru a ocupa postul de ministru al Justiție în guvernele Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă.

Odată cu mandatul de rector, pensionarul Toader pierde și salariul anual de 267.000 de lei, adică 4.500 de euro net pe lună.

Citește și: Un candidat contestă alegerile de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. În primul tur, Tudorel Toader a ieșit pe locul al doilea

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector, încă din primul tur

Campania pentru alegerea noului rector al UAIC a fost extrem de tensionată, Liviu Maha plecând ca favorit după ce în primul tur a obținut 222 de voturi, în timp ce fostul ministru al Justiției a adunat doar 191 de voturi. În cadrul alegerilor au avut drept de vot 844 de cercetători, studenți și profesori ai universității.

Duminică seară, Olga Urda și-a dat demisia din funcția de președinte al Biroului Electoral Central al UAIC în încercarea de a amâna turul 2 al alegerilor. Ea a fost înlocuită imediat de Irina Bilan. Urda este fosta consilieră a lui Toader în mandatul său de ministru al Justiției și a semnat articole împreună cu Alexandru Toader, fiul lui Tudorel.

Continuarea în Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O tânără din Oradea folosește muzicoterapia pentru a ajuta copiii și adulții cu dizabilități | Bihoreanul

O tânără din Oradea folosește muzicoterapia pentru a ajuta...

Copil accidentat într-un parc cu lucrări de mântuială | Gazeta de Stâlpeni

Copil accidentat într-un parc, inaugurat cu mai puțin de...

Un singur candidat la primărie într-o comună din Botoșani | Monitorul de Botoșani

Un singur candidat la primărie într-o comună din Botoșani,...