Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Data:

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, după cel de al doilea tur de scrutin, care a avut loc luni.

În urma numărării voturilor, profesorul Liviu Maha a câștigat postul de rector cu 487 de voturi. Tudorel Toader, care era la al doilea mandat, a obținut 233 de voturi.

Au votat 741 dintre cei 844 de electori. 11 voturi au fost anulate.

Tudorel Toader conducea de 8 ani cea mai veche universitate din România, cu o pauză de 2 ani când s-a suspendat din funcție, pentru a ocupa postul de ministru al Justiție în guvernele Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă.

Odată cu mandatul de rector, pensionarul Toader pierde și salariul anual de 267.000 de lei, adică 4.500 de euro net pe lună.

Citește și: Un candidat contestă alegerile de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. În primul tur, Tudorel Toader a ieșit pe locul al doilea

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector, încă din primul tur

Campania pentru alegerea noului rector al UAIC a fost extrem de tensionată, Liviu Maha plecând ca favorit după ce în primul tur a obținut 222 de voturi, în timp ce fostul ministru al Justiției a adunat doar 191 de voturi.

În cadrul alegerilor au avut drept de vot 844 de cercetători, studenți și profesori ai universității.

Duminică seară, Olga Urda și-a dat demisia din funcția de președinte al Biroului Electoral Central al UAIC în încercarea de a amâna turul 2 al alegerilor. Ea a fost înlocuită imediat de Irina Bilan.

Urda este fosta consilieră a lui Toader în mandatul său de ministru al Justiției și a semnat articole împreună cu Alexandru Toader, fiul lui Tudorel.

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector și se simte trădat de colegi

Rectorul învins susține că a pierdut funcția în urma unei campanii electorale „plină de promisiuni, intimidări, neadevăruri, chiar şi cu ameninţări, totul pentru preluarea conducerii Universităţii de către cei care cred că li se cuvine, deşi au dovedit contrariul”.

„Mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi m-au votat în demersul obţinerii unui nou mandat de rector al UAIC.

Mulţumesc tuturor celor cu care am colaborat în acest timp, împreună cu dânşii împlinind toate realizările. Regret susţinerea şi încrederea acordată unora, cu agende paralele, cu multe orgolii şi lipsă de caracter.

În condiţiile în care nu au contat realizările, nu au contat faptele, contând calcule, aranjamente şi angajamente, am sentimentul unei “Monstruoase coaliţii”! Voi continua activităţile de profesor şi de avocat!”, a scris Tudorel Toader după ce a pierdut funcția de rector.

Susținut de Ștefan Mandachi

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector deși a fost susținut în turul 2 al alegerilor de Ștefan Mandachi, influencer care s-a făcut remarcat în 2019, când a demarat protestul „România vrea autostrăzi”, campanie ce a avut ca scop faptul că lipsesc autostrăzile, în special în zona Moldovei. Mandachi și-a declarat admirația pentru Tudorel Toader pe Facebook.

„În facultate am avut ca profesori o pleiadă de experți ai dreptului, de profesioniști, conferențiari, lectori și profesori de înaltă clasă.

Decanul de atunci, Tudorel Toader mi-a predat Dreptul penal. Am spus-o și o repet: în calitate de profesor și lider mi s-a părut o sursă de inspirație, o enciclopedie de cultură generală și un profesor foarte corect. De curând ne-am întâlnit și am discutat la o conferință pe teme educaționale și îi cunosc proiectele foarte mari în educație. Merită susținut pentru continuitate!”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
5 COMENTARII
  1. „Binele” lăsat în urmă când a fost ministru are repercusiuni. Un ipocrit așa merită. Pensia aia specială și „alte” matrapazlâcuri, cântăresc și alea ceva.

  2. Ipocritul interlop Toader Tudorel s-a făcut remarcat prin distugerea Justiției românești cât timp a fost ministrul de justiție. Se pare că Universitatea AIC a vrut să scape de influența nefastă a politrucilor pesedisto-penelist al cărui reprezentant era Toader Tudorel. Felicitări noului rector ales democratic profesorului Liviu Maha!

  3. Slavā Domnului aceastā caricaturā trādātoare ce a avut effect distructiv asupra Codului Penal Românesc se afla fizic în fata lui Alexandru Ioan Cuza când a fācut acest lucru, îi zbura capul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...