Șeful Direcției pentru Cultură Iași, acuzat de dublă măsură. Se opune unui bloc în Copou, dar a aprobat vila primarului Chirica

Data:

Șeful Direcției pentru Cultură Iași, acuzat de dublă măsură. Investitorul Doru Țurcanu – care deține, printre altele, Restaurantul Carbon – a cumpărat o casă din Copou și intenționează să ridice pe amplasament un bloc mic, cu șase apartamente. Imobilul nu este pe lista monumentelor, dar Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) se opune.

Dezvoltatorul a depus contestație și a obținut un aviz favorabil direct de la Ministerul Culturii, prin Comisia Națională a Monumentelor, dar șeful Direcției Județene, Bobi Apăvăloaei, se opune în continuare și refuză să se supună deciziei, argumentând printre altele că s-ar permite crearea unui precedent periculos.

Într-o speță similară, primarului Mihai Chirica i-a fost refuzat inițial avizul de la Monumente la Iași. Ca și în cazul dezvoltatorului, a cerut aviz direct de la Ministerul Culturii. L-a obținut și Direcția Județeană pentru Cultură s-a conformat imediat și i-a dat acordul.

Citește și: Românii care luptă în Ucraina: Există lucruri mult mai dureroase decât moartea

Bloc de 540 mp în Copou

Omul de afaceri Doru Țurcanu a cumpărat o casă de pe strada Ghica Vodă 52, în mai 2022, după o promisiune de vânzare-cumpărare semnată în 2021. Conform propriilor declarații, Țurcanu nu a știut de prima dată ce destinație să dea proprietății. Într-un final, a hotărât să facă un bloc mic, cu doar câteva apartramente.

A obținut certificat de urbanism de la Primăria Iași, pentru desființare imobil. Intenția lui Doru Țurcanu este să construiască, în locul casei pe care a cumpărat-o, un P+3 cu ultimul etaj retras, cu 6 apartamente de lux. Suprafața desfășurată ar fi de 540 mp.

Ar avea în plan realizarea parcărilor la subsol și a accesului principal auto prin spate, din str. Stoicescu. Din randare imobilul pare modern și elegant, pe o laterală are deja un bloc de aceeași dimensiune, iar în spate este un cămin studențesc cu 4 etaje.

Conform certificatului de urbanism, este obligatorie obținerea unui aviz de la Comisia Zonală de Monumente din subordinea Direcției Județene pentru Cultură Iași. Detaliu important: casa nu se găsește pe lista monumentelor istorice.

Continuarea, în Reporteris.ro

Citește și: Și medicii de familie protestează. Unele servicii nu vor mai fi decontate

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa imagine: Reporteris.ro)

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nou parc industrial în Bihor: Parcul de Specializare Inteligentă Ștei | Bihoreanul

Nou parc industrial în Bihor. Președintele Consiliului Județean Bihor,...

Au înflorit narcisele și gențienele în Munții Rodnei | Săptămâna Online

Au înflorit narcisele și gențienele pe Masivul Saca, din...