Și totuși, se poate negocia cu Vladimir Putin?

Data:

Războiul și discuțiile politice din jurul acestuia par a urma cursul unei melodii deja cunoscute. În timp ce bombele și rachetele cad fără încetare pe teritoriul Ucrainei, se organizează runde de negocieri între partea rusă și cea ucraineană, care nu aduc rezultate. Cel mult, se convine asupra unor culoare umanitare, nici acelea respectate.

Jocul Rusiei este deja cât se poate de transparent: în timp ce continuă să bombardeze ținte civile și să răspândească teroarea, merge la negocieri, dând impresia că este gata să înceteze ostilitățile doar că – ce să vezi…- partea ucraineană refuză condițiile păcii.

Dar care sunt condițiile puse de Kremlin? Pentru negocierile de luni, Rusia a cerut Ucrainei să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia și a înscrie principiul neapartenenței la NATO şi, de asemenea, să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Luhansk.

Din start, condițiile sunt inacceptabile.

Dintre toate, singura care ar putea fi, eventual, pusă în discuție, ar fi cea referitoare la abandonarea de către Ucraina a proiectului de aderare la NATO. Doar că acest curs către Alianța Atlantică este înscris în Constituția țării și doar poporul ucrainean ar putea lua o decizie, însă în niciun caz cu pistolul la tâmplă. Discuția s-ar putea deschide doar în condiții de pace, nu de război.

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Riscul unui nou război. Avertismentul președintelui Azerbaidjanului| Aktual24

Riscul unui nou război. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev a...

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán | SONDAJ

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán,...