Talibanii au intrat în Kabul. Ghani, pe urmele lui Mohammad Najibullah Ahmadza?

Data:

După 20 de ani, talibanii se vor întoarce la putere în Afganistan odată cu căderea ultimului bastion: capitala Kabul. Victoria acestora înseamnă eșecul SUA și al NATO care nu au reușit să reconstruiască națiunea afgană, după ani de război civil și interese tribale. Regimul președintelui Asharaf Ghani s-a dovedit incapabil să gestioneze situația internă a țării, după ce președintele SUA, Joe Biden a hotărât în mai accelerarea retragerii trupelor americane și implicit încheierea misiunii de asistență a NATO. În aproximativ 4 luni, talibanii au reușit să ocupe în forță orașe strategice din N-E și-n Sud astfel încât o nouă ”Alianță a Nordului” să fie imposibil de reconstruit simultan cu reîntoarcerea la Emiratul Islamic a țării. (Sofia Sterian)

Astăzi, legitimitatea lui Ghani nu mai există, iar soluțiile de supraviețuire a Republicii Islamice sunt nule în contextul în care dacă nu preda întreaga putere ar putea avea soarta fostului președinte Mohammad Najibullah Ahmadza care a fost executat în 1992, când talibanii au preluat puterea și au cucerit Kabulul. Ghani este oarecum în aceeași situație cu Najibullah care a vrut să rămână în capitală de partea forțele sale, fiind capturat din sediul ambasadei Suediei. Cel mai probabil Ghani va preda puterea și va fi evacuat împreună cu restul personalului SUA din zonă, iar talibanii vor guverna după regulile islamice și vor porni jihadul împotriva tuturor celor care au colaborat cu forțele NATO și misiunile diplomatice occidentale.

În momentul de față, în chestiunea afgană lucrurile par să fi fost tranșate decisiv în favoarea talibanilor, în timp ce Biden pare că s-a pripit cu o retragere forțată astfel încât după 20 de ani Afganistanul se întoarce din nou în brațele unui regim al terorii și al practicilor teroriste implementate de urmașii ideologici ai lui Bin Laden.

Un ”transfer paşnic al puterii” către un guvern de tranziţie va avea loc în Afganistan, unde talibanii sunt aproape de a prelua controlul total asupra ţării, a anunţat duminică ministrul de interne afgan, Abdul Sattar Mirzakwal, potrivit AFP şi Reuters.

”Afganii nu trebuie să se îngrijoreze. Nu va exista un atac asupra oraşului (Kabul). Şi va fi un transfer paşnic al puterii către un guvern de tranziţie”, a subliniat oficialul afgan.

Pe de altă parte, talibanii au afirmat că au primit ordinul de a rămâne la porţile oraşului Kabul şi de a nu intra în capitala afgană. În fond, încercuirea capitalei înseamnă un tempo pentru evacuarea misiunilor diplomatice occidentale și al personalului acestora până la un acord cu regimul Ghani. Eșecul SUA din Afganistan înseamnă o înfrângere a statului de drept și a valorilor democratice în timp ce noua generație de lideri talibani a dovedit că s-a adaptat din mers la retorica americană, reușind să destructureze un regim pro-occidental cu o armată modernă de 300.000 de militari cu pierderi minime.

Forțele guvernamentale afgane s-au luptat joi cu talibanii în interiorul și în aproprierea unor orașe din apropierea Kabului. Viteza avansului talibanilor – care au capturat opt ​​capitale de provincie în mai puțin de o săptămână și amenință să preia controlul a cel puțin încă trei – a stârnit critici dure împotriva deciziei președintelui american Joe Biden de a retrage trupele americane și de a lăsa guvernul afgan singur în lupta contra talibanilor.

În momentul de față, talibanii controlează aproximativ două treimi din Afganistan, ultima forță militară internațională condusă de SUA urmând să plece până la sfârșitul lunii august. „Luptele nu s-au oprit decât la 4 dimineața și apoi, după primele rugăciuni ale zilei, a început din nou”, a spus un asistent din orașul sudic al Kandahar. Luptele au fost extrem de intense în Kandahar, a spus mai devreme un medic din provincia sudică. Spitalul orașului a primit zeci de răniți, atât ale forțelor armate, cât și unii talibani. Talibanii au spus că au capturat închisoarea provincială din Kandahar. Talibanii au mai spus că au capturat și orașul Ghazni, la 150 km sud-vest de Kabul.

În timp ce Reuters vorbea cu purtătorul de cuvânt al guvernatorului provincial, se puteau auzi focuri de armă în fundal. El a spus că și militanții au capturat închisoarea acolo. Talibanii au declarat că au capturat aeroporturile din zona orașelor Kunduz și Sheberghan, în nord, și Farah, în vest, ceea ce a făcut și mai dificilă aprovizionarea forțelor guvernamentale asediate. Talibanii au spus că au capturat și sediul provincial din Lashkargah, capitala provinciei Helmand, aflată în sudul Afganistanului, un focar al activității militante. La ganița cu Pakistanul, Kandahar, alături de alte provincii aflate în sudul și estul Afganistanului, au fost adevărate puncte de interes pentru talibanii și în trecut.

Actualmente, aceștia au avut cele mai mari câștiguri teritoriale din ultimele săptămâni în nordul țării. Orașul Faizabad, din provincia Badakhshan, aflată în nodul Afganistanului, a devenit miercuri cea de-a opta capitală de provincie cucerită de talibani. Disperat să oprească avansul talibanilor, președintele Ashraf Ghani a zburat la Mazar-i-Sharif pentru a-i aduna pe vechii conducători ai războiului pentru apărarea celui mai mare oraș din nord, în timp ce forțele talibane avansau înspre acesta. Luptătorii talibani stau de pază la punctul de control din Farah, Afganistan, 11 august 2021. Ghani a petrecut ani de zile dându-i deoparte pe stăpânii războiului în timp ce încerca să proiecteze autoritatea guvernului său central peste provincii înfruntate. Președintele Biden a declarat marți că nu regretă decizia sa de retragere a trupelor militare din țară și i-a îndemnat pe liderii afgani să lupte pentru patria lor. Chiar și atunci când talibanii au condus țara, ei nu au controlat tot nordul.

De data aceasta, ei par să fie hotărâți să îl asigure pe deplin înainte de a-și îndrepta atenția asupra Kabul. La Washington, un oficial al apărării SUA a citat miercuri serviciile secrete americane spunând că talibanii ar putea izola Kabul în 30 de zile și, eventual, să o preia în termen de 90 de ani, în urma recentelor câștiguri rapide. „Dar aceasta nu este o concluzie pierdută”, a spus oficialul, vorbind cu Reuters sub condiția anonimatului, adăugând că forțele de securitate afgane ar putea inversa impulsul prin opunerea unei rezistențe mai mari. Toate porțile către Kabul, care se află pe o câmpie înconjurată de munți, au fost sufocate de civili care fugeau de violență, a spus o sursă de securitate occidentală, adăugând că există un risc ca luptătorii talibani să se fi infiltrat printre ei.

„Frica este ca atacatorii sinucigași să intre în cartierele diplomatice pentru a speria, a ataca și pentru a se asigura că toată lumea pleacă cât mai curând posibil”, a spus oficialul. După 11 septembrie, talibanii, care au controlat cea mai mare parte a Afganistanului din 1996 până în 2001, când a fost destituit pentru că adăpostise șeful Al Qaeda, Osama bin Laden, vor să învingă guvernul susținut de SUA și să impună din nou legea islamică strictă.

O nouă generație de afgani, născută în anul 2001, este îngrijorată de faptul că progresele înregistrate în domenii precum drepturile femeilor și libertatea mass-media vor fi pierdute. Organizația Națiunilor Unite a declarat că peste 1.000 de civili au fost uciși în ultima lună, iar Comitetul Internațional al Crucii Roșii a spus că, de la 1 august, aproximativ 4.042 de răniți au fost tratați în 15 unități de sănătate. Talibanii au negat vizarea sau uciderea civililor și au cerut o anchetă independentă.

spot_imgspot_img
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...