Te afli sau nu printre cei care riscă să se îmbolnăvească din cauza locului de muncă? Cum stă Iaşul în „tabloul” naţional?

Data:

În judeţul Iaşi a fost înregistrat anul trecut un singur caz de boală profesională, dintr-un total de 986 la nivel naţional, potrivit raportului „Morbiditate profesională în România”, elaborat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) pe baza datelor din anul 2022, consultat de „Ziarul de Iaşi”.

Îmbolnăvirile profesionale sunt cauzate în principal de suprasolicitarea diferitelor aparate şi sisteme, urmată de expunerea la agenţi patogeni şi de expunerea la oxizi de siliciu, SiO2 l.c.

Conform sursei citate, repartiţia cazurilor noi de boală profesională pe ocupaţii evidenţiază faptul că profesiile la care s-au înregistrat cele mai numeroase cazuri de boală profesională au fost reprezentate de şofer de autobuz (442 de cazuri), conducător de tramvai (75 de cazuri), asistent medical generalist (54 de cazuri), miner în subteran (45 de cazuri), infirmier/infirmieră (28 de cazuri) şi conducător de troleibuz (24 de cazuri).

Citește și: Laos și promovarea artizanatului local – o poveste imposibilă?

Pe de altă parte, luând ȋn considerare totalul ocupaţiilor din domeniul medical, adică medic şef secţie, medic primar, medic rezident, asistent medical cu studii superioare, asistent medical generalist, asistent medical de radiologie, kinetoterapeut, infirmier/infirmieră, ȋngrijitor/ȋngrijitoare şi brancardier, s-a depistat un număr mare de boli profesionale, mai exact 113, dintre care 100 au fost boli infecţioase, iar 13 afecţiuni musculo-osteo-articulare (OMA), se precizează în raportul publicat de INSP.

Continuare în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Au ajutat bolnavi, orfani și oameni sărmani | Bihoreanul

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Elevii olandezi au...

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă | De Brăila

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă. Tânărul...