Teodosie a anulat marșul de protest pentru susținerea „mitropoliei Tomisului”. Nu scapă de judecata Sântului Sinod

Data:

Teodosie a anulat protestul. Preoții constănțeni fuseseră convocați sâmbătă, la 15:30, în Piața Ovidiu, pentru a susține ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie și, implicit, pe ÎPS Teodosie la rang de mitropolit, așa cum acesta a cerut în nenumărate rânduri, conform surselor Info Sud-Est.

Teodosie a anulat protestul: „Având în inimă dragostea pentru pace”

Arhiepiscopia Tomisului a publicat, aproape de miezul nopții, un comunicat pe Facebook prin care a vorbit despre ”dragostea pentru pace” și ”renunțarea la întrunirea planificată”:

  • ”Având în inimă dragostea pentru pace, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi îndeamnă pe organizatorii mitingului de sâmbătă să preschimbe marșul în procesiune și înflăcărarea în rugăciune, prin renunțarea la întrunirea planificată. Înaltpreasfințitul îi așteaptă pe toți la Sfânta Liturghie pe care o va oficia, alături de mai mulți arhierei, preoți și diaconi la Biserica “Sfântul Haralambie” din Constanța, cu ocazia prăznuirii hramului, mâine, 10 februarie, începând cu orele 7.30”, a transmis arhiepiscopia.

știrea inițială

Amintim că preoții fuseseră chemați la ordinul arhiepiscopului, prin protopopi și consilieri, prin mesaje directe, verbale, fără să existe mesaje scrise. Convocarea a fost făcută a doua zi după anunțul că Teodosie va fi judecat de Sfântul Sinod pentru răzvrătire, lipsă de disciplină și presiune publică, tocmai din acest motiv: al faptului că cere cu insistență ca Arhiepiscopia Tomisului să devină mitropolie.

Conform surselor Info Sud-Est, preoților li s-a spus că trebuie să vină îmbrăcați în haine civile, nu preoțești, împreună cu familiile. Oficial, Teodosie nu recunoaște că se află în spatele convocării preoților, spunând că ar fi vorba de niște ”asociații” care organizează întâlnirea.

Context

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis, vineri, că va discuta „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”, după încercările repetate ale lui ÎPS Teodosie de a deveni mitropolit.

„Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie”

Teodosie conduce Arhiepiscopia Tomisului din 2001, iar prima lui solicitare de ridicare la rang de mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist.

Citește și: Rușii au atacat cu drone infrastructura portuară ucraineană de la Ismail și Reni. IGSU a emis mesaje RO-Alert

  • „În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic.

    De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan.

    Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan.

    De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, se arată în comunicatul BOR de vineri.

    Citește și: Declarațiile scandaloase ale lui Teodosie s-au întors împotriva lui: cea mai mică prezență la Boboteaza din Constanța – PRESShub

Articolul integral, în Info Sud-Est

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Info Sud-Est
Info Sud-Esthttp://www.info-sud-est.ro
Ziar regional care acoperă subiecte din județele Constanța și Tulcea, dar și subiecte cu impact la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mircea Geoană critică clasa politică: „nicio calificare dovedită şi conduc guverne”

Mircea Geoană critică clasa politică: „nicio calificare dovedită şi...

Înțelegere pentru înlocuirea liderului PNL Olt | Reporter24

Înțelegere pentru înlocuirea liderului PNL Olt. În pragul alegerilor,...

O inițiativă exemplu: dezbatere publică cu toți candidații la Primăria Stâlpeni | Gazeta de Stâlpeni

O inițiativă exemplu: dezbatere publică cu toți candidații la...

Ministrul Digitalizării anunță introducerea unui card de sănătate în format electronic | Ziarul de Iași

Ministrul Digitalizării anunță introducerea unui card de sănătate în...