Tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer. Și nu mai poat da vina doar pe țigări și alcool

Data:

Tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer și nu se mai poate da vina doar pe țigări și alcool, arată un studiu realizat în Scoția.

Există nenumărate cercetări care încearcă să găsească soluții de a detecta din timp tumorile într-un mod mai facil – și doar în ultimele zile au fost anunțate două rezultate care urmăresc tocmai acest lucru.

Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au demonstrat că tomografia prin emisie de pozitroni (PET), o tehnică de imagistică neinvazivă, poate detecta toate caracteristicile tumorilor din colon, intestinul subțire și rect și poate înlocui biopsiile dureroase, în timp ce la Universitatea Trent din Nottingham a prezentat un instrument de diagnosticare a cancerului de sân care poate fi încorporat într-un sutien.

Citește și: Istoria penală a lui Piedone: implicat în primul dosar penal al mafiei permiselor din România

Tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer

Îmbunătățirea diagnosticării cancerului este deosebit de importantă. Statisticile arată că tot mai mulți tineri suferă de această maladie, în timp ce experiența medicilor indică faptul că persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani nu iau simptomele suficient de în serios.

Aceștia consultă un specialist doar atunci când nu mai este nimic de făcut, potrivit Qubit.

În septembrie 2023, cel mai cuprinzător studiu publicat vreodată a analizat incidența cancerului și modul în care aceasta variază în timp în rândul persoanelor sub 50 de ani. Cercetarea a constatat că, în ultimii 30 de ani, numărul cancerelor cu debut precoce a crescut cu aproape 80%, în timp ce numărul deceselor a crescut cu 27% la nivel mondial.

Cercetătorii, care au analizat date referitoare la 29 de tipuri de cancer la nivel global, au constatat că 1,82 milioane de persoane din această grupă de vârstă au fost diagnosticate cu cancer în 1990, ajungând la 3,27 milioane în 2019, ceea ce nu poate fi explicat doar prin creșterea populației – numărul de oameni de pe Pământ a crescut de la 5,29 miliarde la 7,74 miliarde, o creștere de doar 46%.

Citește și: Patriarhul Constantinopolul a cerut ca Paștele să fie sărbătorit în același timp de ortodocși și catolici. Ideea a fost respinsă în România

Incidența cancerului, în creștere

Pe baza acestor tendințe, cercetătorii se așteaptă ca, până în 2030, incidența cancerului să crească cu încă 31%, iar decesele cu 21%.

Se crede că factorii genetici joacă un rol, dar datele arată că dietele bogate în carne roșie și sare, dar sărace în fructe și produse lactate, fumatul și consumul de alcool sunt principalii factori de risc, iar inactivitatea fizică, obezitatea și nivelul ridicat de zahăr din sânge contribuie, de asemenea, la acest fenomen.

Cercetătorii medicali de la Universitatea din Washington au publicat în 2022 un studiu care analizează factorii care contribuie la majoritatea deceselor cauzate de cancer – care subliniază, de asemenea, ce putem face pentru a reduce riscul.

Aceștia au descoperit că triada formată din fumat, consumul de alcool și indicele de masă corporală ridicat este responsabilă pentru 44,4% din decesele cauzate de cancer, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din toate decesele ar putea fi evitate doar prin schimbări ale stilului de viață, scrie Qubit.

Cancerul laringian, bronșic și pulmonar sunt responsabile de cea mai mare parte a deceselor care pot fi prevenite, dar cancerele de cap și gât, precum și cancerul colorectal, ar putea fi în multe cazuri evitate cu ușurință.

Studiul a publicat, de asemenea, date pe regiuni, arătând că Europa Centrală are cel mai mare număr de decese cauzate de cancer din lume, care ar putea fi prevenite prin reducerea (în mod ideal, eliminarea) fumatului și a consumului de alcool sau prin acordarea de atenție unei diete sănătoase.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU
  1. „…factorii genetici…”___–___cu alte cuvinte, cancerul este la purtator*, ceace este f. adevarat, insa la fel de adevarat este ca FENOTIPUL BATE GENOTIPUL, adica se nasc oameni cu deficiente mortale care se produc matematic in primii ani, ei bine stiinta are medicamente(si alte mijloace) sa preantampine decesul, ceace dovedeste ca afirmatia de mai sus este valida…Da, stilul de viata este esential, insa responsabilitatea NU apartine DOAR individului CI intregii societati(sistemului si guvernului), pentru ca exista un factor fenotipic( extrem de diversificat), care doar uneori poate fi stapanit de individ, este vorba de stres(cum am zis, imbraca multe forme), iar cel mai mare stres provine din ecuatia sociala, saracia si discriminarea economica (si altfel) institutionalizata, sau acceptata tacit, de catre guvern…Si nu intamplator Europa Centrala este campioana la aceasta boala, pentru ca discrepantele sociale sunt mari, chiar daca si ca urmare a perpetuarii racilelor vechiului sistem, in contrast tarile nordice, Spania, Japonia, Uruguay, Costa Rica, etc., stau bine si la acest capitol(si in general la capitolul sanatate si longevitate), tocmai pentru ca imensa majoritate a populatiei traiese FARA GRIJI, iar material, in plenitudine…(* adica absolut oricine poate face cancer, chiar si copii, cheia rezida in intersectarea conditiilor care declanseaza cancerul, iar multe asemenea situatii sunt total optionale, LA ALEGERE, adica fumatul, drogurile, consumul de alcool, etc. sunt la alegere, asa cum alte cancere sunt declansate intamplator, ca ex. contactul involuntar sau inconstient cu anumite substante, denumite carcinogene…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...

Al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus în ţară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii...