Traficul de persoane a crescut de la izbucnirea războiului din Ucraina. În România, presiune şi mai mare pe un sistem deja deficitar

Data:

Încă dinainte de izbucnirea războiului din Ucraina, grupurile de crimă organizată din ţara vecină se aflau pe locul trei în clasamentul rețelelor mafiote non-europene din Europa, după cele chineze și nigeriene. Este clar, deci, că acest conflict alimentează crima organizată și traficul de persoane. Războiul este un context ideal pentru ca aceste activităţi să prospere.

Un raport, făcut la aproape un an de la începerea războiului, al Centrului European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică – ECLER evidențiază cazuri potențiale de violență sexuală și trafic de persoane în rândul refugiaţilor ucraineni în România. Unul dintre cazuri implică o fată de 15 ani abuzată sexual, care nu a primit sprijin adecvat de la autorități.

Guvernul a îmbunătățit politicile, dar identificarea și monitorizarea traficului de persoane rămân provocări majore. Un număr redus de procurori și polițiști lucrează la peste 800 de dosare de trafic de persoane.

Copilă de 15 ani, însărcinată după un abuz

Potrivit ECLER, unul dintre cazurile de abuz sexual a avut ca victimă o copilă de doar 15 ani, care a rămas însărcinată. Fata a cerut sprijin din partea autorităţilor române, însă reacţia acestora a fost şocantă.

„Ea nu a primit sprijin imediat din partea Telefonul Copilului 119 (număr unic național destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului) atunci când cazul a fost raportat, deoarece „nu a fost o urgență” și, de asemenea, a fost sfătuită să nu raporteze cazul la poliție. Mai mult, au fost raportate cazuri de femei ucrainene dispuse să vină din Polonia în România pentru a realiza avorturi, din cauza politicilor restrictive de acolo”, reţine raportul citat.

Citește și: Umbra lui Ghiță peste instituțiile statului. Firme deținute de foștii săi angajați sau asociați gestionează date sensibile

AGENȚIA NAȚIONALĂ ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE (ANITP), CARE NU ESTE O INSTITUȚIE INDEPENDENTĂ ÎN ROMÂNIA, CI SUBORDONATĂ MINISTERULUI DE INTERNE, ÎN ULTIMII 10 ANI, A RECUNOSCUT UN NUMĂR FOARTE MIC DE VICTIME, ÎNTRE 30% ȘI 50% DIN NUMĂRUL VICTIMELOR CETĂȚENI ROMÂNI RAPORTAȚI ANUAL DE COMISIA EUROPEANĂ.

Şapte procurori lucrează în peste 800 de dosare

În prezent, România are peste 800 de dosare în lucru, cu investigații naționale și internaționale, în materie de trafic de persoane. Instrumentarea este realizată de şapte procurori și 48 de polițiști care lucrează cu normă întreagă în domeniul traficului de persoane.

Continuare în Reporter 24!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: STOP -At Traficul de Persoane)

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Au ajutat bolnavi, orfani și oameni sărmani | Bihoreanul

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Elevii olandezi au...

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă | De Brăila

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă. Tânărul...