Tunuri de milioane de lei – Controversatul afacerist Cosmin Bonica şi contabilul său, folclorist, reţinuţi de poliţişti

Data:

Controversatul om de afaceri din Sânmartin, Cosmin Bonica, și contabilul său, folcloristul Remus Ionel Bondar, au fost reţinuţi, joi, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice pentru 24 de ore şi au fost duşi la Tribunal, vineri, cu propunere de arestare preventivă, pentru evaziune fiscală şi delapidare. Bonica este acuzat şi de alte „afaceri” penale, împreună cu un bucureştean, prejudiciul total ridicându-se la aproape 10 milioane lei.

„Şmecherii” pentru neplata TVA

Cosmin Bonica (foto stânga), 48 de ani, şi Remus Ionel Bondar (foto dreapta), 45 de ani, ambii din Sânmartin, sunt bănuiţi că, în perioada 2019 – 2023, ca reprezentanţi ai unei firme cu sediul în Haieu, ar fi făcut mai multe „inginerii” pentru a se sustrage de la plata plata taxelor datorate bugetului de stat.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Poliţia Bihor, cei doi „ar fi omis, în parte, evidenţierea în documentele legale comunicate organului fiscal, a operaţiunilor comerciale realizate şi implicit a veniturilor obţinute în relaţiile comerciale derulate cu clienţii societăţii, în valoare totală de aproximativ 3.250.000 de lei, prejudiciind, astfel, bugetul general consolidat al statului cu 1.396.519 lei, reprezentând TVA”.

Bonica este acuzat şi pentru alte afaceri, făcute alături de un bucureştean pe nume Maricel Bartic, patron al mai multor firme cu sediul în Bucureşti şi Ilfov. În cei 5 ani, ca reprezentant al două societăţi comerciale, cu sediul în localitatea Haieu, Bonica „ar fi înregistrat în evidenţele contabile diverse operaţiuni de achiziţie de bunuri (materiale de construcţie) şi de servicii (în construcţii)”, care ar fi avut la bază operaţiuni nereale. Astfel, au fost folosite facturi fictive, emise de patru societăţi comerciale de tip „fantomă”, cu sediile în judeţele Bihor şi Ilfov, în valoare totală de circa 20.000.000 de lei, spun anchetatorii.

Citește și Funcţionar judecat după ce l-a „turnat” la Parchet pe primarul Iașului

„Reprezenţii acestora, bărbatul de 48 de ani din judeţul Bihor, şi un alt bărbat, de 66 de ani, din municipiul Bucureşti, ar fi prejudiciat astfel bugetul general consolidat al statului cu aproximativ 3.250.000 de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit”, se arată în comunicat.

Bonica „fantomă”

Bonica este acuzat şi de alte infracțiuni. Din 2019 până în 2022, tot în calitate de administrator al celor două firme cu sediul în Haieu, „în scopul obţinerii unui folos patrimonial injust, ar fi interpus, în mod fictiv, două societăţi de tip „fantomă”, între societăţile beneficiare, administrate de acesta şi societăţile furnizoare de bunuri şi servicii, pentru a majora nejustificat cheltuielile celor două firme din judeţul Bihor”. Astfel, ar fi creat un circuit documentar fals, prin care ar fi urmărit devalizarea patrimoniului societăţilor şi însuşirea, în interes personal, a sumelor de bani transferate către firmele de  tip „fantomă”, în valoare totală de 3.846.934 de lei. Mai multe, în publicația Bihoreanul.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...

Un nou lot din Autostrada Unirii, pregătit pentru licitație | Ziarul de Iași

Documentația lotului Leghin/Tg. Neamț-Pipirig, parte din A8, Autostrada Unirii,...