UE a așteptat 12 ani contractele pentru Spitalele Regionale de Urgență din România

Data:

Reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și ai Ministerului Sănătății au semnat, în această săptămînă, contractul de finanțare pentru proiectul „Întărirea capacității Ministerului Sănătății de a pregăti și implementa proiectele Spitalelor Clinice Regionale de Urgență din Craiova, Iași și Cluj”. Experții Băncii Europene de Investiții vor asigura, alături de personalul Ministerului Sănătății, asistență tehnică pe parcursul derulării proiectului care a demarat în 2007.

Semnarea contractului de finanțare pentru Spitalele Regionale de Urgențe din Iași, Craiova și Cluj a fost făcută publică în capitala Moldovei de președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa: ”Așteptăm această veste, finanțarea Spitalului Regional de Urgență, de peste 10 ani. Astăzi (miercuri, 12 iunie – nota redacției), Ministerul Sănătății și Ministerul Fondurilor Europene au semnat finanțarea pentru Spitalul Regional de Urgență de la Iași, Craiova și Cluj. Noi am fost primii, cu tot proiectul finalizat, cu toate datele aprobate de către Guvern. Am putea spune că am intrat în linie dreaptă pentru construcția spitalului. Vom pregăti caietul de sarcini pentru licitație, proiectul pentru construcția spitalului. În exercițiul financiar 2014-2020, pentru Spitalul Regional de Urgență pe fondurile europene s-a prins doar o sumă de 50 milioane euro. Cu acești bani se va proiecta spitalul, studiul de fezabilitate și celelalte lucrări, urmând ca din exercițiul financiar 2020-2027 să fie partea de finalizare a construcției. Spitalul va fi finalizat în 2023-2024, ne bucurăm că în sfârșit lucrurile au fost demarate. Noi am reușit într-un timp record să obținem toate avizele și autorizațiile. Proiecția finală a fost de 500 de milioane de euro, iar aici sunt incluse și pregătirea personalului medical, achiziționarea de aparatură. Va fi un spital complet, cu 30 de săli de operație”.

Conform studiului de fezabilitate, Spitalul Regional de Urgență de la Iași va avea 850 de paturi, dintre care 776 pentru îngrijire medicală acută şi 74 pentru îngrijirea critică. De asemenea, unitatea medicală va deţine toate specialităţile unui spital de urgenţă, urmând a fi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie.Valoarea proiectului este estimată la circa 470 de milioane de euro, din care 361 milioane construcția, iar 99 milioane dotările medicale. Durata de realizare a investiţiei, conform studiului de fezabilitate, este de 84 de luni, durata efectivă de construcţie fiind de 48 de luni.

Municipalitatea ieșeană ar putea investi circa 34 de milioane de euro în asigurarea infrastructurii de circulaţie către Spitalul Regional de Urgență, existând posibilitatea ca finanțarea să fie făcută și cu fonduri nerambursabile.

Istoria Spitalului Regional de Urgență este una lungă. La Iași, primii pași s-au făcut în 2007. Studiul de fezabilitate, o jumătate de milion de euro. După primii șapte ani proiectul a fost refăcut. Studiile nu mai erau valabile. Schimbarea amplasamentului s-a făcut de trei ori. Zona străzii Moara de Vint a avut cîștig de cauză.

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio. Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...

Cristian Moş, fondator al USR Timiș și vicepreședinte al CJ, va candida ca independent la Primăria Timişoara

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Cristian Moş, unul dintre...

Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj | Monitorul de Cluj

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat, joi, începerea...