Furie în Polonia: presa de stat și partidul de guvernământ, acuzați că au împins un minor spre sinucidere

Data:

Dezvăluirea de către radioul de stat din Polonia a unor elemente care au dus la identificarea de către public a fiului de 15 ani al unei parlamentare de opoziție care a fost abuzat sexual în urmă cu doi ani a stârnit revoltă în Polonia.

După ce publicul a aflat că fiul Magdalenei Filiks, deputată a Platformei Civice (PO), cel mai mare partid de opoziție din Polonia, a fost victima unei agresiuni sexuale comisă de un bărbat, acesta s-a sinucis.

Vineri seară, Magdalena Filiks a anunțat pe rețelele de socializare că fiul ei, Mikołaj, a murit pe 17 februarie.

Citește și: Casele de marcat automate, scump de instalat, au dus la creșterea furturilor în magazine

După ce a dezvăluit detaliile înmormântării, a adăugat: „În numele meu și al fiicelor mele, Aleksandra și Maja, cer «presei» să respecte intimitatea familiei mele și să nu vină”.

La scurt timp un jurnalist a postat pe Twitter un alt mesaj, în care afirma că speră ca tragedia morții lui Mikołaj să ducă la „Tomasz Duklanowski, care a dezvăluit că fiul parlamentarului a fost abuzat de un pedofil”, potrivit publicației Notes from Poland.

Anunțul privind sinuciderea băiatului a stârnit un val de furie publică față de formațiunea politică de la guvernare, Partidul Lege și Justiție (PiS), și media de stat, pe care o controlează. Cele două sunt acuzate că au folosit drama adolescentului pentru a lovi în Magdalena Filiks, iar atacul s-a încheiat dramatic.

Citește și: EXCLUSIV Cine l-a achitat, cu adevărat, pe Gabriel Oprea?

Presa de stat a făcut victimele ușor de identificat

Tomasz Duklanowski este redactor-șef al Radio Szczecin, o filială locală a radiodifuzorului de stat Polskie Radio. În decembrie, acesta a prezentat cazul unui oficial din orașul Szczecin care a fost închis pentru abuz sexual și furnizarea de droguri minorilor.

În relatarea sa, jurnalistul a menționat că cele două victime erau copiii unui deputat din Szczecin și a furnizat vârsta acestora. În acest fel, a furnizat date suficiente pentru a identifica copiii, deoarece publicul a putut intui lejer despre ce parlamentar este vorba.

Mai mult, reprezentanți ai PiS, partid conservator, au insistat pe faptul că, deși abuzul a avut loc în 2020 și făptuitorul a fost condamnat în 2021, cazul nu a fost niciodată prezentat publicului decât atunci când a fost relatat de jurnalistul Duklanowski.

Aceștia au afirmat că ascunderea cazului ar fi avut legătură cu faptul că agresorul a fost membru și fost candidat electoral al PO, partidul din care făcea parte și mama copiiilor abuzați și a lucrat ca funcționar sub autoritatea guvernatorului provinciei Pomerania de Vest, care este și el din PO.

Krzysztof F., abuzatorul, a fost condamnat la 4 ani și 10 luni de închisoare.

„Tot cei care strigă atât de tare despre lupta împotriva pedofiliei ascund că există pedofili în rândurile lor”, a declarat ministrul Educației, membru PiS, Przemysław Czarnek, pentru un alt radiodifuzor de stat. Aesta a menționat că acest caz nu a fost raportat „în detrimentul societății”.

Cu toate acestea, o gamă largă de experți și comentatori au remarcat că fapta nu a fost mediatizată pentru a proteja victimele minore și nu un partid, arată și publicația NaTemat.

Tomasz Terlikowski, un proeminent comentator catolic, l-a acuzat pe Czarnek că „participă la violul reînnoit al acestui copil”, alăturându-se „la vânătoare de vrăjitoare împotriva părinților unui copil care a fost abuzat sexual”.

Czarnek a reacționat, amenințând că îl va da în judecată pe Terlikowski dacă nu își retrage acuzația.

Citește și: Profesorul Călin Hințea, premiat în SUA: „Imensa majoritate a administrațiilor din România nu apelează niciodată la universități”

Opoziția este îngrijorată din cauza presei de stat

De când moartea lui Mikołaj a fost anunțată vineri, mulți comentatori și persoane din opoziție au susținut că acest rezultat tragic a fost tocmai motivul pentru care și-au exprimat îngrijorarea cu privire faptul că mass-media de stat sunt controlate de partidul de guvernământ și sunt folosite ca purtător de cuvânt de către PiS, publicând cazul și identificând efectiv victimele.

Un alt lider al opoziției, Szymon Hołownia, din Polonia 2050 (Polska 2050) a scris: „Nu există astăzi cuvinte care să poată aduce alinare. Cu toate acestea, va veni – să nu se îndoiască nimeni – un timp al socotelii pentru cei ale căror cuvinte aduc moartea”.

Procurorii din Szczecin au confirmat anterior, pentru site de știri Wirtualna Polska, că investighează deja moartea lui Mikołaj. Cu toate acestea, ei nu au confirmat și nici nu au infirmat informațiile din presă că ar investiga și potrivit articolelor din Codul Penal care îi pedepsește pe cei care „incită sau ajută la sinucidere”.

Totuși, aceeași publicație a arătat că în a doua jumătate a lunii ianuarie, președintele Consiliului Național al Audiovizualului a inițiat din oficiu proceduri pentru a pedepsi Radio Szczecin și Telewizja Polska, unde cazul a fost discutat pe larg.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Efectul sancțiunilor împotriva Rusiei și Iranului este limitat, dar nu prea există alternativă

Sancțiunile împotriva Iranului există de 40 de ani iar...

Riscul unui nou război. Avertismentul președintelui Azerbaidjanului| Aktual24

Riscul unui nou război. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev a...