Un secol de antisemitism. Cum a răspândit Kremlinului dezinformarea contra evreilor

Data:

Un secol de antisemitism. Autoritățile țariste și sovietice, iar în prezent Federația Rusă au folosit propaganda împotriva evreilor pentru a discredita, diviza și slăbi pe cei pe care îi considerau adversari, atât în țară, cât și în străinătate.

Astăzi, oficialii de la Kremlin și mass-media de stat sau controlată de stat din Rusia răspândesc teorii ale conspirației, alimentând antisemitismul, pentru a înșela lumea cu privire la războiul său împotriva Ucrainei. Aceste tactici se bazează pe o tradiție îndelungată de exploatare a antisemitismului pentru a crea dezbinare și nemulțumire.

Antisemitismul ca mijloc de propagandă

Un raport al Engagement Global Center (GEC), din cadrul Departamentului de Stat al SUA, documentează modul în care conducătorii succesivi ai Kremlinului au exploatat antisemitismul în scopuri de dezinformare și propagandă.

Prima parte a documentului detaliază utilizarea dezinformării antisemite de către Kremlinul contemporan în contextul războiului său împotriva Ucrainei și descrie modul în care liderii și propagandiștii Rusiei răspândesc teorii ale conspirației antievreiești pentru a muta vina și a denatura evenimentele mondiale.

Partea a doua oferă o prezentare istorică a modului în care Rusia țaristă și Uniunea Sovietică au folosit această tehnică perfidă pentru a-și atinge scopurile.

Citește și: Discursul revizionist al liderului AUR Claudiu Târziu, preluat cu entuziasm în presa rusească

Cum au fost demonizați ucrainenii

În încercarea de a-și justifica în fața comunității internaționale și a publicului intern războiul neo-imperial împotriva Ucrainei, Rusia de astăzi folosește adesea antisemitismul ca retorică de referință.

Kremlinul prezintă în mod fals Ucraina și susținătorii săi drept naziști, antisemiți și „rusofobi”, îl demonizează pe președintele evreu al Ucrainei, Volodimir Zelensky, îi acuză pe evrei că sunt cei mai răi naziști și manipulează istoria Holocaustului în scopuri politice.

Propagandiștii Kremlinului folosesc antisemitismul ca armă, încercând să reducă la tăcere evreii din Rusia care se opun războiului. Potrivit unor noi informații guvernamentale americane, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a oferit finanțare și a dat sarcini directe pentru a promova conținut online care a fost adesea antisemit.

De asemenea, Kremlinul răspândește teorii ale conspirației antisemite, bazându-se pe prejudecăți vechi de secole pentru a induce în eroare publicul cu privire la presupusele intenții ostile ale lumii față de Rusia și pentru a face din evrei țapi ispășitori.

Miturile cele mai des folosite

Raportul detaliază trei exemple ale acestor linii de acțiune. În primul rând, liderii Rusiei se referă în mod constant la așa-numita teorie a conspirației a „miliardului de aur”, care provine din mituri antisemite despre un presupus control mondial evreiesc.

Conceptul „miliardului de aur”, promovat de Putin, se referă la o împărțire a populației între o parte privilegiată, „oameni de mâna întâi” și una controlată, „oameni de mâna a doua”. observa că „modelul dominaţiei totale a aşa-numitului miliard de aur este nedrept.

De ce ar trebui ca acest miliard de aur din întreaga populaţie a globului să predomine asupra tuturor şi să-şi impună propriile reguli de conduită?”.

Această idee împarte lumea în oameni de mâna întâi şi oameni de mâna a doua, controlați de primii. În Rusia, expresia a fost folosită decenii de-a rândul ca o descriere apocaliptică sumară a unei bătălii viitoare pentru resurse între o elită globală şi ruşi.

Odată cu invazia din februarie, guvernul rus a apelat la această teorie drept argument al faptului că izolarea Rusiei ,după ce a invadat Ucraina, nu este rezultatul propriilor acţiuni, ci are drept cauză o conspiraţie globală împotriva ei.

În al doilea rând, sistemul de dezinformare și de propagandă al Rusiei vizează personalități evreiești proeminente, pe care le prezintă ca fiind păpușarii din spatele unor grupări secrete care încearcă să domine politica și economia mondială.

În al treilea rând, serviciile de securitate rusești și personalități religioase proeminente încearcă să resusciteze vechea conspirație antisemită a „calomniei sângelui”, acuzând evreii de crime ritualice.

Citește și: Hackerii ucraineni au distrus serverele sateliților Rusiei 

Un secol de antisemitism

Exploatarea antisemitismului de către autoritățile ruse ca tactică de răspândire a dezinformării și propagandei datează de peste 100 de ani.

Unul dintre cele mai vechi exemple ale acestei activități de influență a fost fabricarea de către Serviciul de Securitate țarist al Imperiului Rus a celebrelor Protocoale ale Înțelepților Sionului, la începutul anilor 1900.

În anii 1920, Stalin s-a folosit de antisemitism pentru a-și consolida puterea. La sfârșitul anilor 1930, acesta a lansat acțiuni de eliminare sistematică a influenței evreilor în toate sferele societății sovietice, consolidând antisemitismul ca politică oficială de stat.

Până la moartea lui Stalin, în 1953, aparatul de securitate sovietic a continuat să deruleze campanii de dezinformare antisemită – cum ar fi vânătoarea de vrăjitoare împotriva „cosmopoliților fără rădăcini”, vizând Comitetul antifascist evreiesc și faimosul „complot al medicilor” – pentru a-i prezenta pe evreii sovietici drept trădători și spioni occidentali.

Toți inamicii Rusiei, catalogați antisemiți

În perioada anilor 1960-1980, Comitetul pentru Securitatea Statului (KGB) a pus în aplicare mai multe măsuri active antisemite, un termen sovietic pentru operațiunile de influență sub acoperire, pentru a-și discredita adversarii percepuți – Biserica Catolică, Germania de Vest, Statele Unite – ca fiind antisemiți. De asemenea, KGB a vizat mișcarea unionistă și disidenții evrei sovietici.

Președintele Putin și Kremlinul își folosesc sistemul de dezinformare și aparatul de propagandă pentru a exploata prejudecățile antievreiești vechi de secole pentru a servi intereselor de stat pe care le percep.

Ocupanții din epoca țaristă și sovietică, iar acum actualii ocupanți ai Kremlinului, au lucrat pentru a-i discredita, diviza și slăbi pe cei pe care îi considerau adversari, acuzându-i în mod fals de nazism, încercând să creeze discordie în societățile lor și răspândind teorii ale conspirației antievreiești. În acest proces, Kremlinul alimentează flacăra antisemitismului, care este în creștere la nivel global.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Întâlnirea Vladimir Putin – Xi Jinping. Reacția partenerilor economici

Întâlnirea Vladimir Putin - Xi Jinping. Reacția partenerilor economici...

Cine sunt primarii care au atras finanțări-record din PNRR

Primarii USR au profitat din plin de fondurile europene...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...