Un sfert dintre primăriile din Bihor nu au bani nici să-și acopere cheltuielile de funcționare | Bihoreanul

Data:

Un sfert dintre primăriile din Bihor nu au bani nici să-și acopere cheltuielile de funcționare, potrivit informațiilor furnizate BIHOREANULUI de Administrația Județeană a Finanțelor Publice.

În Bihor, însă, multe administrații locale nu doar că nu au bani să investească, dar nici măcar nu își pot acoperi propriile cheltuieli curente. Există 10 UAT-uri care nu își scot nici măcar cheltuielile de funcționare, arată Finanțele Publice.

Pentru a funcționa eficient, o administrație locală trebuie să respecte câteva reguli de bază. „Una este să fii primar în Oradea, unde ai venituri mari la dispoziție, și alta este să conduci o comună din capăt de județ, unde încasările sunt mici. Totuși, principiile sunt aceleași: să te îngrijești de încasarea veniturilor, să nu lași banii să se piardă și să nu risipești resursele pe proiecte care nu aduc câștig locuitorilor”, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Fost primar timp de trei mandate, Bolojan spune că atragerea de investiții este vitală. „Dacă există locuri de muncă în localitate, oamenii au mai multe oportunități. Își fac un rost, își iau o casă, sunt mai puțin tentați să plece, iar localitatea se dezvoltă”.

Citește și: De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Motivarea tribunalului de la Washington

Ca să încurajeze primarii să urmeze aceste principii de eficiență, în ultimii trei ani CJ Bihor a redistribuit banii de la bugetul județean către administrațiile locale ținând cont de mai mulți indicatori, începând cu mărimea costurilor de personal raportate la veniturile proprii și până la gradul de colectare a veniturilor proprii.

„Anul acesta nu am aplicat acești indicatori, pentru că din vară în unele localități se vor schimba primarii și ar fi nedrept ca noii veniți să fie pedepsiți cu alocări mai mici pentru performanțele predecesorilor”, a explicat Bolojan. Dar principiile rămân valabile…

Continuarea, în Ebihoreanul.ro

Citește și: Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rușii au pus Iașul pe harta războiului electronic | Ziarul de Iași

Rușii au pus Iașul pe harta războiului electronic, sistemul global...

Rusia vrea să își extindă apele teritoriale în Marea Baltică | Argeșul Online

Rusia vrea să își extindă apele teritoriale în Marea...

Amenajarea centrului expozițional de la Cazinoul din Constanța va costa 1,5 milioane de euro | Info Sud-Est

Primăria Constanța a semnat, zilele trecute, contractul pentru realizarea...