Un student împarte bucătăria cu 70 de colegi și o mașină de spălat cu alți 35 – viața din căminele Universității Oradea. Condițiile din căminele studențești influențează abandonul școlar, iar în acest context Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a făcut o analiză a spațiilor de cazare oferite de universitățile din toată țara.
Datele statistice arată că Universitatea din Oradea (UO), care are în total 1.453 de locuri de cazare, reușește să răspundă doar la jumătate din cererile primite de la studenții care ar vrea să locuiască în cămine. Vestea bună este că în campusul studențesc sunt în lucru trei noi cămine, construite de Primăria Oradea și de Compania Națională de Investiții, iar din semestrul doi al acestui an universitar instituția va da în folosință alte 50 de camere în căminul aflat pe malul Peței și în construcție din anul 1998.
Citește și Scandalul Roșia Montană: Guvernul ar putea fi adus la sapă de lemn din cauza despăgubirilor
UO nu stă prea bine nici la facilitățile oferite. Potrivit ANOSR, un student orădean cazat în cămine împarte bucătăria cu 70 de colegi, o mașină de spălat cu alți 35 și nu are acces la uscătoare de rufe, dotare ce lipsește din universitate. De asemenea, căminele orădene nu au acces securizat, ci portari. Analiza făcută de reprezentanții studenților mai arată că, deși cererea de cazare este mare la începutul anului universitar, în prezent UO are 87,25% din locuri ocupate, semn că, pe parcurs, tinerii renunță la camerele de cămin. O explicație ar fi tocmai condițiile în care trăiesc: în camere cu câte 4 paturi, cum sunt 70% dintre camerele studenților din campus. Mai multe puteți citi în publicația Bihoreanul.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!