USR: Legea avertizorilor de integritate descurajează în continuare raportările anonime

Data:

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul Legii privind protecţia avertizorilor în interes public, după reexaminarea cerută de preşedintele României. USR susține că majoritatea PSD-PNL-UDMR a readoptat legea avertizorilor de integritate fără a accepta amendamentele sale, iar actul normativ descurajează în continuare raportările anonime.

Potrivit USR, va fi îngreunată dezvăluirea neregulilor din instituțiile publice și sunt ridicate obstacole în accesarea fondurilor prin PNRR, în condițiile în care această lege reprezintă jalon în PNRR.

„Legea votată astăzi este una extrem de importantă. Ea constituie un instrument în prevenirea și combaterea corupției și reprezintă jalon în PNRR, o condiție pentru ca România să poată accesa banii europeni. Din această perspectivă, era foarte important ca legea să respecte întru totul directiva europeană, directivă care trebuia transpusă încă din decembrie 2021. Nu s-a întâmplat acest lucru. Transpunerea s-a încercat cu o mare întârziere și, în prima fază, coaliția PSD-PNL-UDMR a impus adoptarea unei variante catastrofale a legii. Varianta de astăzi este un pic mai bună decât cea adoptată în iunie 2022, dar prezintă în continuare deficiențe majore în privința încurajării avertizorilor anonimi să formuleze sesizări și informări către autorități și către public. Condiția suplimentară ca aceste sesizări să fie depuse doar în cazul existenței unor indicii temeinice va descuraja formularea de sesizări. Ca să ne dăm seama mai bine, indicii temeinice înseamnă un nivel probator aproape similar cu cel impus de lege pentru măsurile preventive, un nivel exagerat. Din perspectiva noastră, se introduce o vulnerabilitate majoră în ceea ce privește atragerea fondurilor din PNRR și, de aceea, ne-am abținut astăzi la vot”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției.

Citește și: Foşti şefi ai Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

USR a formulat mai multe amendamente la proiectul de lege privind protecția avertizorilor în interes public, ținând cont de criticile a zeci de ONG-uri care au arătat că formele votate de coaliția de guvernare – atât în iunie, cât și după reîntoarcerea legii în Parlament spre reexaminare – descurajează raportarea anonimă și, implicit, dezvăluirea neregulilor.

Concret, USR a propus ca și raportările care nu cuprind numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public să fie examinate și soluționate în măsura în care conțin suficiente informații referitoare la încălcări ale legii.

„Majoritatea PSD-PNL-UDMR a impus însă ca examinarea și soluționarea să se facă doar dacă raportările conțin „indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”, ignorând practic Directiva UE pe care ar trebui să o transpună legea (Directiva 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii), care interzice să se diminueze nivelul de protecție acordat deja unui avertizor”, a transmis USR.

Citește și: O mare companie de stat din România își închide toate conturile de la o bancă austriacă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(SURSA FOTO: Parlamentul României – Camera Deputatilor)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Frumoasa poveste a unui IT-ist ieşean reîntors acasă din SUA. A plecat după un bornout cumplit

Frumoasa poveste a unui IT-ist ieşean reîntors acasă din SUA. Amatori sau profesionişti, ieşenii pasionaţi de tehnologie au acum la dispoziţie o platformă dedicată lor: People of Tech. Nu faceţi însă greşeala de a crede că această comunitate îşi propune să vorbească doar despre tehnologie.

Aktual24 | Culisele Tratatului de la Trianon și slăbiciunile României Mari

Culisele Tratatului de la Trianon și slăbiciunile României Mari....

Ce au căutat românii pe Internet în 2023

Ce au căutat românii pe Internet în 2023. Conaționalii care au navigat pe Internet anul acesta au realizat căutări variate de cuvinte cheie, de la vreme la tehnologie avansată. Conform unei analize detaliate efectuate de agenția SEO TargetWeb, topul căutărilor pe Internet în România a evidențiat preferințe și tendințe interesante.