Vaccinarea antigripală scade dramatic în mediul rural. Medicii de familie critică Ministerul Sănătății

Data:

Vaccinarea antigripală va scădea dramatic în mediul rural, din cauza modificărilir aduse de Ministerul Sănătăţii felului în care sunt distribuite şi gestionate vaccinurile antigripale.

Medicii de familie din zona rurală a judeţului Iaşi, consultaţi de către publicaţia noastră, spun că modificările sunt aproape de un dezastru, „o mare prostie”, că oamenii sunt nemulţumiţi şi că medicii se tem să îşi desfăşoare activitatea.

Pe scurt, ministerul a hotărât, cu scopul de a preveni lipsa de stoc de vaccinuri antigripale, ca să nu mai existe o achiziţie naţională şi o distribuţie, prin DSP-uri, către medicii de familie, a serului pentru persoanele din categoriile de risc. Acum, medicul de familie scrie o reţetă, iar persoanele care pot beneficia de compensare 100% merg la farmacie pentru a-şi ridica vaccinul, se vaccinează acolo, dacă farmacistul e acreditat, sau se întorc la cabinet pentru a se imuniza.

Problema cea mai mare este în mediul rural, unde nu există peste tot o farmacie, iar unele nu aduc şi nu comercializează vaccinuri antigripale. Astfel, oamenii trebuie să meargă zeci de kilometri până în oraş, să îşi cumpere serul, să-l aducă înapoi şi să se vaccineze la medicul din comună.

„Este o măsură foarte, foarte deficitară. O mare prostie din punctul meu de vedere. Oamenii nu îşi pot permite să meargă la Iaşi, nu pot transporta în siguranţă serul, este o cheltuială suplimentară, e foarte greu. Gândiţi-vă doar că pensionarii pe care îi avem, în special cei care au 1.600 de lei, ar trebui să cheltuiască 50-60 de lei să meargă până la prima farmacie din Iaşi şi înapoi ca să-şi ia vaccinul. Mulţi nu vor vrea”, a declarat dr. Oana Miron, care este medic de familie în Mironeasa.

Aceasta a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că avea anual 400-500 de persoane care veneau să se imunizeze antigripal şi spune că se teme de faptul că anul acesta s-ar putea să fie mult mai puţine solicitări. Mai este şi problema imunizării în farmacii, crede medicul, chiar şi acolo unde farmaciştii sunt autorizaţi să facă vaccinări.

Continuarea în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Problemele din programa pentru Istoria evreilor. Holocaustul, ignorate de Ministerul Educației și de experți

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Au ajutat bolnavi, orfani și oameni sărmani | Bihoreanul

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Elevii olandezi au...

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă | De Brăila

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă. Tânărul...