Vasile Bănescu reacționează, în scandalul din jurul filmului „Arsenie. Viața de apoi”: „Biserica nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public”

Data:

Vasile Bănescu, reacție în scandalul din jurul filmului „Arsenie. Viața de apoi”. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a declarat, marți, în contextul în care Arhiepiscopia Sibiului a solicitat public ca filmul „Arsenie. Viața de apoi” să nu fie proiectat la festivalul Astra Film 2023, că „Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public”.

„Solicitarea arhiepiscopiei Sibiului este una strict locală, eparhială. Fiecare eparhie este autonomă administrativ. Motivația o constituie apărarea imaginii unei personalități reale a Bisericii, respectiv a părintelui Arsenie Boca, perceput de mulți credincioși ca un sfânt al Ardealului.

Chiar dacă nu a fost canonizat încă. O abordare ireverențioasă, fie ea și „artistică”, a unei personalități religioase va stârni totdeauna și oriunde în lume o reacție critică sau de protest.

Un vechi și înțelept gând spune „să nu te joci cu ceea ce este adânc în om””, a transmis purtătorul de cuvânt al BOR.

Biserica nu este o instituție care emite interdicții

Vasile Bănescu a precizat că „Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public.

Rolul ei, printre altele, este să ofere convingător repere morale și spirituale pe care oamenii să le accepte liber, în bună cunoștință de cauză. De aici rezidă și rolul înalt pedagogic al Bisericii”.

Biserica nu este o instituție care emite interdicții, ci o comunitate vie de credință profund modelatoare. Un spațiu al rafinării și vindecării prin rugăciune și dragoste pentru ceilalți.

Acest lucru ar trebui să fie conștientizat la nivel personal și comunitar, inclusiv eparhial, a mai spus Vasile Bănescu.

Citește și: Astra Film refuză solicitarea Arhiepiscopiei Sibiului de a scoate din festival filmul „Arsenie. Viața de apoi”

Filmul lui Alexandru Solomon rămâne în programul Astra Film Festival

Arhiepiscopia Sibiului a criticat dur documentarul lui Alexandru Solomon, într-o scrisoare deschisă, comunicată luni seara pe site-ul Mitropoliei Ardealului, şi acuză că „filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor şi valorile lui spirituale. Viaţa părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare şi jignire a mii şi mii de credincioşi ai Bisericii Ortodoxe”.

Arhiepiscopia a solicitat directorului Astra Film Festival ca proiecţia filmului „Arsenie. Viața de apoi” să nu fie permisă în judeţul Sibiu.

Astra Film a refuzat cererea Arhiepiscopiei Sibiului de a scoate din festival filmul. Organizatorii au precizat că vor difuza documentarul realizat de Alexandru Solomon, despre părintele Arsenie Boca, motivând că nu doresc să facă cenzură.

„În atenţia celor care solicită ca filmul ‘Arsenie. Viaţa de apoi’, de Alexandru Solomon, să fie retras din cadrul festivalului Astra Film 2023. Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază.

Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puţin vreun film din selecţia festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice.

Cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură, este neconstituţională (vezi Art. 29, referitor la libertatea conştiinţei şi Art. 30, referitor la libertatea de exprimare) şi, nu în ultimă instanţă, atentează la dreptul şi libertatea publicului de a viziona un film”, au transmis marţi, organizatorii AFF.

Citește și: Cum a ajuns justiția din România un sistem piramidal, controlat de o mână de oameni (I)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Arsenie Boca, supranumit „Sfantul Ardealului”(bine ca nu e si al nostru!) a fost caterisit, dar nu a fost reabilitat. Cum poate fi propus la canonizare un preot caterisit de Biserica si combatut de cei mai de seama duhovnici romani?
    De ce patriarhia nu face lumina in cazul conttoversei Arsenie Boca?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România: „Din 2022, sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil”

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România (AFJR) atrage atenția asupra...

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...

Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Comunitatea LGBTQ+ are de acum un nou centru comunitar...