Vaslui | Proiecte europene pentru apă și canal de peste 355 milioane de lei bat pasul pe loc din cauza crizei de forță de muncă

Data:

Lipsa de forță de muncă din județul Vaslui blochează implementarea investițiilor cu finanțare europeană, din această cauză o parte din cele cinci proiecte de apă și canal fiind în mare întârziere sau lucrările nefiind începute deloc. Spre exemplu, pentru proiectul de apă și canal din Bârlad au fost organizate nu mai puțin de cinci licitații pentru adjudecarea contractului de execuție, la patru nu a participat nicio firmă, iar la a cincea s-a înscris un singur constructor. La Vaslui, pe același proiect european, autoritățile sunt total nemulțumite de ritmul de lucru. Constructorii care realizează proiectele sunt din alte zone ale țării și se bazează pe forța de muncă din județ atunci când participă la licitații. Cum pe piața locală muncitorii sunt de negăsit, firmele nu își mai pot îndeplini graficele de lucru, iar investițiile sunt amânate la nesfârșit.

Cazul proiectului ”Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși, Negrești din județul Vaslui”.

Lucrările de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare au fost fazate din Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu 2007-2014 pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Beneficiarul proiectului este SC Aquavas Vaslui, operatorul județean de apă și canal. Valoarea totală a proiectului este de 355.927.933 lei, din care  cofinanțarea europeană este de 230.862.516 lei.

Inițial, durata de desfășurare a proiectului era stabilită în perioada 1 aprilie 2015 – 30 iunie 2020, însă Ministerul Fondurilor Europene a obținut de la Bruxelles o prelungire a perioadei de implementare până la sfârșitul anului 2023.

Licitații eșuate

Proiectul mare a fost împărțit în 5 proiecte mai mici, pe fiecare fiind organizate proceduri de achiziție.

Unul din cele cinci proiecte de rețele care a fost fazat de pe programul POS Mediu 2007-2014 pe exercițiul bugetar al UE 2014-2020 este  proiectul de reabilitare și extindere a sistemului de apă și canalizare din municipiul Bârlad.

Începând din anul 2018, operatorul județean de apă și canal a organizat nu mai puțin de cinci licitații pentru adjudecarea contractului de execuție.

La primele două licitații lansate în lunile octombrie și decembrie 2018 nu s-a prezentat niciun ofertant. În consecință, pentru a atrage operatorii economici, valoarea proiectului a fost majorată la aproximativ 50 milioane lei.

Cu toate acestea, în cursul lunii septembrie 2019 a treia licitație a fost anulată din cauza lipsei de interes a firmelor pentru realizarea acestui proiect.

Ulterior, în luna noiembrie 2019, proiectul de apă și canal din municipiul Bârlad fost urcat pe SEAP pentru patra licitație publică. Din nefericire, și această licitație a eșuat din cauza lipsei de ofertanți.

În a doua jumătate a acestui an, SC Aquavas Vaslui a organizat a cincea licitație pentru proiectul de apă și canal din Bârlad, firmele având termen să se înscrie la licitație până în data de 24 septembrie 2020.

Pentru ca noua licitație să aibă succes, conform legislației în vigoare valoarea estimată a proiectului a fost actualizată la suma  de 66.095.452 lei. Astfel, după aproape doi ani de licitații ratate, o firmă a depus o ofertă la ultima licitație. În prezent, oferta este verificată și, dacă aceasta va fi conformă cu cerințele autorității contractante, va fi declarat în sfârșit un câștigător al licitației.

”Oferta depusă este în procedura de evaluare și estimăm că într-o lună comisia va pronunța un rezultat final. Oferta depusă se verifică din punct de vedere economic, financiar, tehnic și instituțional”, a spus Daniela Grigoraș, purtător de cuvânt al SC Aquavas Vaslui.

Se lucrează încet

Spre deosebire de proiectul de apă și canal din Bârlad, proiectul din municipiul Vaslui a avut mai mult noroc. În cursul lunii septembrie 2018, SC Aquavas a semnat cu SC Ludwing Pfeiffer SRL Timișoara contractul de execuție lucrări ”Rețele de apă și canalizare, stații de pompare, stații pompare apă uzată în Vaslui”. În total, investiițiile din municipiul Vaslui se ridică la suma de 74 milioane de lei fără TVA.

În data de 18 aprilie 2019, SC Ludwing Pfeiffer SRL Timișoara a început lucrările din cadrul proiectului în zonele Moara Greci, Viișoara, Rediu și Brodoc. Însă, cum era de așteptat, criza de muncitori a afectat și acest proiect.

În mod repetat, conducerea Primăriei Vaslui a precizat că, deși au fost deschise mai multe fronturi de lucru, viteza de execuție a proiectului de apă și canal nu este satisfăcătoare. Municipalitatea s-a arătat îngrijorată de faptul că ritmul scăzut de lucru va conduce la blocarea întregului oraș.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui

”Nu am luat în viața mea atâtea critici, cum am luat la acest proiect. Sunt probleme diferite legate de forța de muncă, de utilaje, de ritmul de lucru etc. Este un proiect amplu, nu sunt beneficiarul contractului de execuție. Am dat front de lucru pe Traian, unde s-a stabilit un program de lucru. Am redus timpul lucrării la două luni, pentru că intersecția de pe Călugăreni este dificil de realizat. Pregătim frontul de lucru și pentru strada Călugăreni. Este o investiție importantă și ne creează probleme”

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui

Cauza principală pentru care proiectul de apă și canal din municipiul Vaslui se implementează cu mare greutate este lipsa forței de muncă, spune acesta.

Spre exemplu, au fost perioade în care municipalitatea a deschis mai multe fronturi de lucru pentru circa 200 de lucrători, în timp ce constructorul avea pe teren doar 60 de muncitori. 

Vasile Pavăl a precizat că la întâlnirile de lucru pe care le-a avut cu reprezentanții firmei de la demararea investiției, aceștia au invocat constant lipsa forței de muncă pentru realizarea proiectului.

Una din soluțiile identitificate pentru urgentarea ritmului de lucru a fost apelarea la forța de muncă de la Penitenciarul Vaslui.

”Avem solicitări pentru forță de muncă de la constructorul din Timișoara. Am să  vorbesc la Penitenciarul Vaslui și am să mai văd de unde mai pot trimite oameni pentru realizarea lucrărilor”, a spus Vasile Pavăl.

La nivelul municipiului Vaslui, lucrările constau în extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă pe o lungime de 65 kilometri și extinderea și reabilitarea sistemului de canalizare pe 72 kilometri. Pe lângă orașul Vaslui, lucrările la sistemul de apă și canal vizează și suburbiile Moara Greci, Viișoara, Rediu și Brodoc.

Autorități nemulțumite și în orașul Negrești  

În data de 17 ianuarie 2019 a fost încheiat contractul de execuție lucrări la ”Rețele de apă și canalizare, stații de pompare, stații pompare apă uzată în Negrești”.

Lucrările sunt realizate de Asocierea de firme SC Euskadi SRL Timișoara și SC Instal Service Tehnology SRL Măgurele. Valoarea totală a contractului se ridică la suma de 17.753.115 lei fără TVA.

Cristi Rusu, primarul orașului Negrești

”Nu sunt atât de mulțumit de lucrări. S-a predat întregul amplasament, s-au spart străzile peste tot și s-a lăsat o nenorocire peste tot. Conform contractului de execuție, firma care realizează instalațiile trebuie să asfalteze la loc. Sunt proiecte diferite pe sistemul de apă și canal și au rămas branșamente nerealizate, nu sunt făcute conexiunile cu restul rețelei. Un lucru bun făcut prin acest proiect este în zona Parpanița, unde era o rețea veche și aveam pierderi din cauza avariilor. Acum s-a montat o țeavă nouă în acea zonă”

Cristi Rusu, primarul orașului Negrești

În orașul Negrești și suburbia Parpanița sunt prevăzute extinderi ale sistemului de apă pe 34 de străzi și a sistemului de canalizare pe 38 de străzi.

Investițiile propuse sunt: constituirea zonei de protecție în jurul prizei de apă de la captarea Căzănești, reabilitare conductă de aducțiune pe o lungime de 1.536 metri, extindere rețelei de distribuție apă potabilă în Negrești pe o lungime de 12.467 metri, instalareau unei stații de pompare pe rețeaua de apă, dotarea stației de pompare Parpanița cu un generator și un debitmetru.

Pentru rețeaua de canalizare din Negrești și suburbia Parpanița au fost propuse următoarele investiții: extindere rețea de canalizare ape uzate menajere, cu conducte pe o lungime de 16.263 metri, conducte de refulare aferente stațiilor de pompare, pe o lungime de 3.950 metri, construcția a nouă stații noi de pompare a apelor uzate.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Proces amânat în cazul Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere

Proces amânat în cazul Vlad Pascu. Judecătoarea dosarului a...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...