Vaslui, pol al sărăciei între orașele României, așteaptă 227 milioane lei, fonduri europene

Data:

Motorul principal de dezvoltare din municipiul Vaslui, unul dintre cele mai sărace orașe din România, îl reprezintă fondurile europene nerambursabile. După ce, în exercițiul bugetar 2007-2013, Primăria Vaslui a implementat proiecte europene de doar 90 de milioane de lei (circa 20 de milioane de euro), pentru bugetul 2014-2020 au fost depuse pentru a obține finanțare nerambursabilă proiecte în valoare de 227 milioane lei – circa 48 milioane de euro. Investițiile vizează transportul local, infrastructura rutieră, educația, construcția de case sociale, creșe, grădinițe șamd. În cazul în care proiectele vor fi aprobate și derulate, valoarea investițiilor finanțate de UE va reprezenta de două ori și jumătate bugetul pe un an al municipiului Vaslui.

În prezent, în municipiul Vaslui sunt în curs de implementare proiecte europene de doar 7 milioane de lei, investiții care au demarat în perioada 2017 și 2018 și vor fi finalizate în următorii ani. În paralel, Primăria Vaslui a mai depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, un alt pachet de proiecte care se ridică la suma de 220 milioane de lei.

Cum resursele de la bugetul local sunt total insuficiente pentru a acoperi obiectivele de investiții propuse, Primăria Vaslui apelează la finanțarea externă pentru derularea programelor de dezvoltare.

„Această valoare a investițiilor din proiecte europene reprezintă două bugete și jumătate ale orașului nostru. Anul trecut, bugetul municipiului Vaslui a fost de 100 milioane lei, iar veniturile din acest an sunt previzionate cam la aceeași sumă. În prezent, proiectele se află în diferite stadii de conformare. Este vorba despre investiții în transportul local, iluminatul public, proiecte transfortaliere cu raioane din Republica Moldova, proiecte pe școli etc. Toate aceste proiecte vor fi implementate începând cu acest an și în anii viitori”

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui
Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui

Investiții în transportul ecologic

Pe Axa Prioritară 4 din cadrul POR 2014-2020, Primăria Vaslui a depus pentru obținerea de finanțare nerambursabilă un număr de nouă proiecte. Unul dintre acestea vizează extinderea traseelor și creșterea numărului stațiilor pentru transportul public de călători, alături de achiziționarea de mijloace de transport de călători ecologice și extinderea și modernizarea infrastructurii de transport local din municipiu.

Astfel, vor fi achiziționate 18 mijloace de transport călători, din care opt autobuze hibrid diesel/electric și zece troleibuze nearticulate. În ceea ce privește extinderea și modernizarea infrastructurii de transport, vor fi montați 342 de stălpi pentru susținerea rețelei pentru firul de contact al troleibuzelor, vor fi construite 25 de stații noi de troleibuz și vor fi reamenajate 69 de stații de călători existente, plus amenajarea de trotuare.

Autogara Vaslui

Tot pentru îmbunătățirea transportului local, municipalitatea a întocmit un proiect pentru construirea unui depou.

Valoarea totală a acestor proiecte este de aproximativ 130 de milioane de lei.

Pasaj pietonal

O altă investiție vizează reconfigurarea nodului de circulație rutieră Crucea Gării (intersecția străzilor Republicii, Ștefan cel Mare și Traian), unde, în prezent, este un sens giratoriu cu o rază de 21 de metri. Conform indicatorilor tehnico-economici ai investiției, va fi construit un pasaj pietonal care va avea patru portaluri de intrare/ieșire, executate la mijlocul dintre trecerile de pietoni existente.

Sens giratoriu „Crucea Gării”

În pasajul pietonal vor fi amenajate grupuri sanitare, spații de utilitate publică, sistem de supraveghere video etc. Accesul în pasaj se va realiza cu scări clasice din beton armat, scări rulante și ascensoare, cu amenajări speciale pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Valoarea proiectului este de 34 milioane de lei.

Din pachetul de proiecte depuse pentru obținerea de finanțare nerambursabilă europeană mai face parte și un program de construcție a unor case sociale în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață a comunității din zona marginalizată de pe strada Octav Băncilă.

Alte investiții sunt orientate către sistemul de învățământ. Astfel, prin intermediul unui proiect se va construi și dota corespunzător o creșă, iar un altul privește construcția și dotarea unei grădinițe.

Bani pentru spații verzi

Tot cu fonduri de la Uniunea Europeană, Primăria Vaslui vrea să finanțeze transformarea unui teren viran din zona Parcului Copou în zonă verde și de agrement. Prin proiectul propus se va realiza extinderea Parcului Copou pe o suprafață de 1,6 hectare, teren care se învecinează cu parcul Copou și strada Andrei Mureșanu. Investiția constă în reconversia acestui teren nefolosit, care are gropi adânci de peste doi metri apărute în urma demolării unor construcții.

Valoarea proiectului este de 14.271.546 lei.

Parcul Copou – Vaslui
Parcul Copou – Vaslui

Printr-un alt proiect european, municipalitatea vizează reabilitarea și modernizarea Liceului «Ion Mincu». Potrivit documentației tehnico-economice, investiția constă în realizarea unei construcții noi, (demisol și parter) pentru ateliere școlare, pentru 267 elevi. La demisol va funcționa un atelier de construcții, iar la parter va fi deschis un atelier auto. Proiectul are o valoare de 2 milioane de lei.

Primăria Vaslui a depus toate aceste proiecte la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în cadrul POR 2014-2020, în vederea obținerii finanțării acestora pe fonduri europene și, în prezent, sunt verificate de finanțator.

Programul de 20 de milioane euro care a schimbat Vasluiul

Prin Programul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) s-au investit în municipiul Vaslui 20 de milioane de euro. PIDU a fost finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională și s-a derulat în cadrul Programului Operațional Regional 2007- 2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor.

Materializarea obiectivelor PIDU Vaslui s-a făcut prin mai multe proiecte. „Reabilitare infrastructură strãzi în municipiul Vaslui” a vizat fluidizarea traficului pe culoarul major de transport al municipiului (valoare: 55,1 milioane de lei).

Al doilea proiect a avut ca obiectiv „Reabilitarea, modernizarea și extinderea infrastructurii de transport public cu crearea unui terminal intermodal, precum și reabilitarea, extinderea iluminatului public în municipiul Vaslui” (valoare: 24,69 milioane lei).

În cadrul celui de-al treilea proiect, „Reabilitare zonă pietonală centrală și iluminat architectural în municipiul Vaslui”, s-au reabilitat zonele pietonale, spațiile verzi, parcurile etc. (valoare 13,78 milioane de lei).

Proiectul cu numărul patru s-a axat pe „Reabilitarea și schimbarea destinației pentru servicii sociale în municipiul Vaslui” (valoare: 3,27 milioane de lei).

Ultimul proiect din cadrul PIDU a urmărit „Creșterea siguranței și prevenirea criminalității în zona de acțiune a municipiului Vaslui, prin achiziționarea de echipamente specifice și amenajarea unui centru de supraveghere” (valoare: 1,81 milioane de lei).

Piața Civică – municipiul Vaslui

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Primăria Galați a împrumutat în ultimii 2 ani 150 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor europene

Consilierii locali ai municipiului Galați au aprobat, într-o ședință...

EXCLUSIV Un proiect de 113 milioane de lei, pentru comunitățile sărace, boicotat de birocrație

Un proiect „mamut”, care viza combaterea sărăciei și a...