Victor Negrescu: Socialiștii europeni nu-l susțin pe Iohannis pentru Consiliul European. PSD da

Data:

Socialiștii europeni nu-l susțin pe Iohannis pentru Consiliul European, pentru că reprezintă altă familie politică, a Popularilor Europeni, a explicat europarlamentarul Victor Negrescu, în cadrul unei întâlniri la Strassbourg cu jurnaliștii români.

Totuși, PSD, care face parte din același grup al Socialiștilor&Democraților (S&D) în Parlamentul European, îl susține pe Klaus Iohannis pentru obținerea acestei funcții, a menționat europarlamentarul.

„Premierul Marcel Ciolacu a spus și aseară (luni n.r.), într-o emisiune de televiziune, că nu e vorba despre o persoană, este vorba despre reprezentarea României la cel mai înalt nivel.

Și evident că ne dorim ca România să ocupe funcții cât mai importante la nivel european.

Este un reprezentant al României. Eu sunt convins că orice român ar ajunge în funcţia de președinte al Consiliului European va trata România cum trebuie, chiar dacă aceasta ar fi condusă de un guvern de altă culoare politică”, a declarat Victor Negrescu, europarlamentar PSD.

Parlamentarul susține că argumentul cel mai mare pentru desemnarea lui Klaus Iohannis este experiența pe care o are în Consiliul European. Dar și faptul că Viktor Orban, care este cel mai longeviv membru al acestui organism, nu este dorit.

„Președintele României va fi prezent la prima sesiune din februarie în Parlamentul European, pentru aceste discuții privind viitorul Europei.

Dezbaterile au început acum 2 ani, președintele României a decis să fie acum în plenul Parlamentui European”, a menționat Victor Negrescu, sugerând că nu e o coincidență.

Citește și: Cioloș: Ciolacu are șanse mai mari decât Iohannis să ajungă președintele Consiliului European. Dacă învață repede engleza

„Nimeni nu și-l dorește pe Victor Orban într-o astfel de funcție”

Europarlamentarul PSD a explicat că numirea lui Iohannis în locul lui Charles Michel, dacă acesta va demisiona pentru a candida la Parlamentul European, nu încalcă niciun tratat UE.

„Cred că mai degrabă vom vorbi de un mandat complet, nu doar interimar, că nu va vrea nimeni asta. Deci, va trebui găsită persoana care să conducă președintele Consiliului European.

Totuși, poate fi un mandat  interimar, cu perspectiva continuării mandatului, pentru că procedural, nu poți face altfel, să fie foarte clar, va fi promisiune în continuare.

De cealaltă parte, președintele Consiliului European, conform Tratatului de la Lisabona, joacă un rol esențial de negociator imparțial și e foarte complicat chiar și pentru o președinție în exercițiu să joace acest rol.

Odată ce eşti președintele Consiliului European, ești reprezentant Uniunii Europene și cauți să negociezi cu statele membre.

Dacă premierul belgian sau premierul Ungariei, tot reprezint statul tău. Deci, vorbim aici de o încălcare a spiritului Tratatului de la Lisabona.

Da, este evident, de cealaltă parte, că nimeni nu și-l dorește pe Victor Orban într-o astfel de funcție. Și asta este o realitate, dar nu vorbim de o sperietoare.

Eu cred că spiritul Tratatului de la Lisabona este altul, dar regulamentele nu interzic să avem un președinte interimar, pe o formulă agreată. Nu, nu găsesc care este principiu în baza căreia ar fi acea persoană desemnată.

În termen de ani,  Victor Orban e cel mai longeviv. Deci, dacă era Klaus Iohannis ceva longeviv era ușor, spuneam senioritatea decis lucrul ăsta”, a spus Victor Negrescu.

„Franţa va juca un rol important în a defini viitorul președinte al Consiliului European”

Victor Negrescu afirmă că Emanuel Macron, preşedintele Franţei, ar putea avea un rol hotărâtor în ceea ce priveşte desemnarea viitorul preşedinte al Consiliului European.

„Cred că Franţa va juca un rol important în a defini viitorul președinte al Consiliului European. Grupul Renew are destul de mulţi șefi de stat și de guvern și de obicei ei au fost balanța în aceste negocieri între dreapta și și stânga și ei au deţinut funcția, până în prezent.

Există posibilitatea ca Emanuel Macron, care a criticat mandatul Ursulei von der Leyen, să caute să negocieze Comisia Europeană în schimbul postului de președinte al Consiliului European. Deci, eu cred că nici acest lucru nu este de ignorat”, a conchis Victor Negrescu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Premierul Slovaciei a fost împușcat

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat și a...

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1 și ce avere au

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1: s-au înscris...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...