Cioloș: Ciolacu are șanse mai mari decât Iohannis să ajungă președintele Consiliului European. Dacă învață repede engleza

Data:

Ciolacu are șanse mai mari decât Iohannis să ajungă președintele Consiliului European, a declarat Dacian Cioloș, europarlamentar RENEW, la o întâlnire cu jurnaliștii români, care a avut loc la Strassbourg.

Politicianul a fost ironic, pentru că, a afirmat europarlamentarul, obținerea acestei funcții este complicată, pentru că cele mai înalte poziții la nivelul Uniunii Europene se împart pe grupuri politice și se negociază cu seriozitate.

„Mi-aș dori ca domnul Iohannis să ajungă președintele Consiliului European. Dar poate că domnul Ciolacu va avea șanse mai mari decât Iohannis, pentru că e socialist.

Dacă președinția Comisiei Europene va fi asigurată de o candidată de la Partidului Popularilor Europeni, atunci socialiștii ar putea avea pretenții mai mari la președinția Consiliului European, după ce liberal centriștii au avut această președinție.

Deci, domnul Ciolacu, fiind prim-ministru și de la socialiști, dacă învață repede engleza până în vară, ar putea avea și el o șansă”, a declarat Dacian Cioloș.

Citește și: România în Schengen în 2024: Nu este o prioritate, potrivit premierului Belgiei

Ciolacu are șanse mai mari decât Iohannis, pentru că este socialist

În prezent, președinția Comisiei Europene este deținută de Partidul Popular European (PPE), la fel și pe cea a Parlamentului European. Consiliul European este condus de Charles Michel, care reprezintă RENEW.

Prin urmare, când acesta din urmă va pleca, Grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) poate solicita acest post.

„Președintele Comisiei Euorpene va fi propus de PPE, deci va trebui să negocieze o majoritate în viitorul Parlament european, care nu e așa simplu. Faptul că o va susține tot pe Ursula von der Leyen (actualul comisar-șef – n.r.), pentru că Popularii vor avea un număr mare de voturi în Consiliul european, nu înseamnă că toți membrii vor fi de acord.

Lucrurile astea trebuie negociate. Și de asta, eu când văd abordarea, voit superficială sau pentru că așa sunt ei, a unor politicieni români, care au sărit în sus să susțină candidatura lui Klaus Iohannis, spunând că socialiștii și popularii își împart posturile între ei, cum vor, mă mir. Căci nu este chiar așa simplu.

Cine vrea să discute serios, nu vii cu genul ăsta de abordări. Pentru că declarațiile acestea de la nivel național sunt urmărite peste tot în Europa. Deci nu poți declara ceva în România și să aștepți să te trateze serios la Bruxelles”, a declarat Dacian Cioloș.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: © European Union 2024 – Source : EP

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Contestaţiile împotriva candidaturii lui Dominic Fritz, respinse de instanțe

Contestaţiile împotriva candidaturii lui Dominic Fritz la un nou...

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Motivarea tribunalului de la Washington

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Tribunalul...

Arhiepiscopul Tomisului trimis în judecată de DNA

Arhiepiscopul Tomisului trimis în judecată de DNA, pentru săvârşirea...

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a...