VIDEO.”România-incluziune etnică și rasială”. Cerasela Bănică (CADO): Segregarea școlară este cea mai întâlnită formă de discriminare rasială

Data:

Cerasela Bănică, președintele Centrului de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) a declarat, la webinarul ”România – incluziune etnică și rasială” organizat de EURACTIV și CNCD, că segregarea rasială din educație este în continuă creștere în lipsa intervenției reale și eficiente a instituțiilor publice.

YouTube video

”Segregarea în educație reprezintă separarea unor copii care fac parte din grupuri diferite pe criterii etnice, rasiale,dizabilitate, performanță școlară sau sau situație socio-economică precară în clase separate ori clădiri separate. Din 2003 și până în prezent, segregarea școlară continuă. Una din două localități are o formă de segregare, iar 26% dintre școli au clase separate pe criterii etnice. În 18 ani, numai 15 cazuri de segregare etnică școlară au fost prezentate de Romani Criss la CNCD. Din 2015, am preluat noi de la CADO acest lucru. Segregarea școlară este cea mai întâlnită formă de discriminare rasială. În fața acestor probleme, statul este complet depășit”, a declarat președintele CADO, Cerasela Bănică.

Potrivit acesteia, este nevoie de resurse umane și financiare pe termen lung pentru combaterea eficientă a segregării prin măsuri de desegregare.

”Desegregarea nu a fost finanțată și nu există expertiză în rândul societății civile pe acest subiect. Desegregarea a fost finanțată numai în 2006, iar acum observăm lipsa de capacitare a instituțiilor statului și a societății civile. Dacă nu se găsesc soluții urgente, fenomenul segregării în educație se va amplifica. Prin segregarea socială și educațională se încalcă drepturile omului”, a adăugat Cerasela Bănică.

În 2015, un raport al Comisiei Europene (Education and Training Monitor – Romania 2015, European Commission) semnala că „26% dintre elevii romi din România învaţă în clase separate etnic”. Potrivit Ordinului ministrului educației naționale nr. 6134/2016 privind interzicerea segregării școlare în unitățile de învățământ preuniversitar și aprobarea metodologiei pentru prevenirea si eliminarea segregării, Ministerul Educației interzice segregarea şcolară pe criteriul etnic, al dizabilităţii sau al cerinţelor educaţionale speciale (CES), pe criteriul statutului socio-economic al familiilor, al mediului de rezidenţă şi al performanţelor şcolare ale beneficiarilor primari ai educaţiei, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare și formarea grupelor în învățământul preșcolar, precum și a claselor pregătitoare, clasa I și a V-a, cuprinzând copii / elevii după criteriile enunțate mai sus.

Începând din anul școlar 2019-2020, Ministerul Educației pilotează o metodologie de monitorizare a segregării școlare în România în județele Constanța, Maramureș și Iași, potrivit Școala9.

spot_imgspot_img
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...

Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Comunitatea LGBTQ+ are de acum un nou centru comunitar...

Despre viitorul candidat de dreapta la prezidențiale: „S-ar putea s-o vedem pe Kovesi” | Aktual24

Despre viitorul candidat de dreapta la prezidențiale a vorbit...