Vizitele familiei regale a României în Oradea și Bihor, în perioada interbelică | Bihoreanul

Data:

Vizitele familiei regale a României în Oradea și Bihor. În decurs de 20 de ani, din 1919 şi până la finalul lui 1939, când Europa se afla deja în plin Război Mondial, Suveranii României şi alţi membri ai Familiei Regale au inclus spaţiul bihorean în itinerariile lor. Au trecut prin aceste locuri atât pentru festivităţi, cât şi pentru inspecţii inopinate, ba chiar şi din întâmplare.

Luna mai a anului 1919 a fost una de două ori festivă pentru orădeni: în data de 10 a fost sărbătorită Ziua Naţională a Regatului României, iar în aceeaşi lună Suveranii au efectuat un turneu în Transilvania, Oradea fiind primul punct în periplul ardelean. Asta din dorinţa Reginei Maria, care ar fi spus că bihorenii „au fost mai necăjiţi, au suferit mai mult” în perioada austro-ungară.

În dimineaţa de 23 mai, în Gara centrală, prefectul Coriolan Pop, primarul Rimler Károly şi Iuliu Maniu îi întâmpinau pe Regele Ferdinand I, Regina Maria, Principele moştenitor Carol şi Principesa Ileana. Organizarea a fost foarte atentă, iar ţinuta obliga la frac sau jachete tip „Franz Iosif” şi pantaloni negri. Orădenii au decorat casele, balcoanele şi magazinele de pe traseu, spaţiul public aflându-se sub atenta supraveghere a jandarmilor.

Citește și: Trei zile de Open Data Hachathon. Ce am descoperit căutând cheltuielile primăriilor

Suveranii au participat la slujbele din bisericile ortodoxă şi greco-catolică din Piaţa Unirii, au vizitat Episcopia Greco-Catolică, au trecut în revistă trupele de garnizoană şi au decorat militarii distinşi pe front. Parada din centrul Oradiei a fost spectaculoasă, cu mii de participanţi, oficiali, militari şi ţărani veniţi din tot Bihorul.
Suveranii au poposit în Crişana şi în iulie 1919, pentru a vedea posturile de operaţii ale Armatei Române pe Tisa.

În seara de 29 iulie, majestăţile lor ajungeau în Gara din Oradea, unde generalul Gheorghe Mărdărescu le-a prezentat raportul. În aceeaşi seară, Regina Maria a vizitat spitalele de răniţi din oraş.

Continuarea, în Ebihoreanul.ro

Citește și: Nicușor Dan crește în opțiunile bucureștenilor | SONDAJ publicat de Nicușor Dan

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(foto: Aurel Chiriac (editor), Primăvara întregirii, 2019)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dezvoltare prin ştiinţă şi tehnologie | Bihoreanul

Dezvoltare prin ştiinţă şi tehnologie, acesta este obiectivul urmărit...

Cine sunt cei 9 candidați la Primăria Iași. 3 au fost deja respinși | Ziarul de Iași

Cine sunt cei 9 candidați la Primăria Iași. Trei...

Condamnare simbolică în dosarul șpăgii de la UMF Iași | Ziarul de Iași

Condamnare simbolică în dosarul șpăgii de la UMF Iași,...