Zeci de profesori bihoreni care au vârsta de pensionare rămân la catedră

Data:

Zeci de profesori bihoreni care au vârsta de pensionare rămân la catedră. Inspectoratul Școlar Județean Bihor a publicat lista cadrelor didactice care vor rămâne titulare, după ce au ajuns la vârsta de pensionare.

Potrivit legii învățământului preuniversitar, dascălii care împlinesc vârsta de pensionare pot rămâne la catedră, dar fără să devină și pensionari, până cel târziu la 70 de ani. Cererea lor trebuie aprobată de Consiliul de Administrație al școlii, iar apoi de Inspectoratul Școlar.

Pentru anul școlar 2024-2025, au primit aceste acorduri 52 de cadre didactice din Bihor. Numărul este în creștere față de anul trecut, când 39 de profesori bihoreni au fost în această situație, dar și față de 2022, când acordul l-au primit 22 de dascăli.

Explicația pentru creșterea numărului de profesori care preferă să rămână la catedră în loc să meargă în pensie poate avea legătură, pe lângă dorința lor de a rămâne în jurul elevilor, cu majorarea salariilor din învățământ (cu 13% din ianuarie 2024 și încă 7% din iunie).

Citește și: Fabrica de Trăsuri din București, gândită de arhitectul Castelului Peleș

Trebuie doar să vrea

Totodată, trebuie menționat că păstrarea la catedră a profesorilor pensionabili nu mai este condiționată de performanța lor. Mai precis, dacă până acum dascălii care cereau să rămână la catedră după vârsta de pensionare trebuiau să aibă gradul didactic I și să demonstreze performanțe acumulate în carieră, aceste condiții au fost eliminate din Legea 198/2023.

Acum, singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească un profesor ajuns într-o astfel de situație este să aibă norma completă și dorința de a preda.

Menținerea profesorilor vârstnici la catedră descurajează, însă, profesorii tineri sau debutanții în învățământ.

Continuarea, în Ebihoreanul.ro

Citește și: 7 procurori anticorupție din Constanța și-au dat acordul pentru a conduce structura, după ce le-a fost schimbat șeful peste noapte

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nou parc industrial în Bihor: Parcul de Specializare Inteligentă Ștei | Bihoreanul

Nou parc industrial în Bihor. Președintele Consiliului Județean Bihor,...

Au înflorit narcisele și gențienele în Munții Rodnei | Săptămâna Online

Au înflorit narcisele și gențienele pe Masivul Saca, din...