17 percheziții la hoții de catalizatoare auto | VIDEO

Data:

17 percheziții la hoții de catalizatoare auto, efectuate de polițiști și DIICOT în mai multe județe din România.

YouTube video

Perchezițiile au avut loc în Suceava, Botoșani, Mehedinți, Dolj și Olt, cu participarea a 4 anchetatori francezi, la persoane fizice și juridice.

„Persoanele vizate sunt membri ai unui grup organizat, cercetate într-un dosar penal instrumentat de jandarmii din Franța, din cadrul Secțiunii de Cercetări din Caen, cu sprijinul Oficiului Central de Luptă împotriva Delincvenței Itinerante, acesta vizând fapte de furt în grup infracţional organizat, tăinuire de bunuri provenind din furt în grup infracţional organizat, participare la o asociație de răufăcători în vederea săvârșirii unei infracțiuni și spălare a banilor”, a precizat, joi, Poliția Română.

În acest dosar, partenerii francezi au solicitat sprijin în cadrul cooperării judiciare internaționale în materie penală prin Tribunalul de Jurisdicţie Interspecializată din Rennes – Franţa, care a formulat mai multe ordine europene de anchetă, ce au fost primite la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

17 percheziții la hoții de catalizatoare auto . 395 de persoane vătămate

Din aceste activități de cooperare, a rezultat că membrii grupului organizat ar fi comis, de la începutul lunii februarie 2022 și până în prezent, în nord-vestul Franței, 276 de furturi de catalizatoare auto în dauna a 395 de persoane vătămate, majoritatea fiind persoane juridice.

Furturile au vizat peste 1.200 de astfel de componente de la autovehicule, iar prejudiciul cauzat a depășit 4.000.000 de euro. 

Citește și: VIDEO Drama tinerei Hanna din Odesa

Trei dintre membrii grupului, depistați în cursul zilei de 13 februarie 2024, față de care autoritățile judiciare franceze au emis mandate europene de arestare, au fost prezentați parchetelor de pe lângă curțile de apel Suceava și Craiova, care au formulat propuneri de arestare preventivă, în vederea extrădării acestora.

Arestați preventiv

Ulterior, judecătorii curților de apel Suceava și Craiova au admis propunerile, dispunând arestarea preventivă a celor trei.

Alte 3 persoane au fost conduse la sediul Poliției, pentru audieri, una în calitate de suspect și alte două în calitate de martor.

Au fost ridicate 4 autovehicule, în baza unui ordin de indisponibilizare, 9.600 de euro, 3.400 de lei, bijuterii, telefoane mobile/tablete/laptop-uri/medii de stocare.

În același caz, în urmă cu o săptămână, a fost organizată și în Franța o acțiune similară, în cadrul acesteia fiind efectuate patru percheziții domiciliare, unde au fost depistați alți membri ai grupului organizat.

Cinci dintre aceștia, cetățeni români implicați în furturile respective, au fost reținuți.

Citește și: Viața învinge bombele Rusiei: cum funcționează Harkov „Străzile sunt pline, cafenelele sunt ocupate” (Aktual24)

Contextul european al desfășurării acestei operațiuni, din perspectiva structurilor de investigații criminale române este atingerea obiectivului asumat la nivelul Oficiului European de Poliție EUROPOL, în cadrul priorității EMPACT – Organised Property Crime (combaterea infracțiunilor contra patrimoniului comise de grupurile organizate de criminalitate itinerantă).

Activitățile de cooperare internațională beneficiază și de suportul EUROPOL și EUROJUST.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related