28 de inculpați, achitați într-un dosar de contrabandă cu țigări după 7 ani de proces

Data:

28 de inculpați, achitați. Într-un singur dosar de contrabandă s-au reunit mai toate găurile făcute în ultimii ani în năvodul justiției prin modificările aduse legilor. Fiecare chichiță în parte a mai anulat o bucată din rechizitoriu, până când din el s-a ales praful.

Cu o lege ciuruită ca o strecurătoare, după 7 ani de proces, procurorii nu au mai recoltat nici măcar o condamnare simbolică, cu suspendare, inculpații fiind achitați pe bandă rulantă. În apel, anchetatorii abia au reușit să obțină măcar confiscarea țigărilor trecute ilegal peste frontieră. Tribunalul decisese ca acestea să fie returnate contrabandiștilor.

În februarie 2017, DIICOT a trimis în judecată 29 de inculpați, acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat și de contrabandă în formă continuată. Grupul, format din români și ucraineni, se ocupase în perioada 2013-2014 de introducerea ilegală în țară de țigări. Acestea erau comercializate ulterior în Iași, dar și într-un magazin din Tomești sau în apropierea pieței din Târgu Frumos.

Citește și: Cîrstoiu candidat. Ciolacu îi lasă Primăria lui Nicușor Dan, ca să rămână șef la PSD. PNL oricum nu avea soluții

La data la care dosarul a fost înaintat instanței, constituirea unui grup infracțional organizat era pedepsită cu până la 10 ani de închisoare, iar contrabanda, cu până la 7 ani de detenție. Un spor de până la trei ani de închisoare putea fi aplicat pentru forma continuată a infracțiunii.

Chiar dacă numărul mare de inculpați făcea probabilă o durată destul de îndelungată a procedurilor de judecată, procurorii nu aveau emoții. Termenul de prescripție a răspunderii penale era de 16 ani, ceea ce însemna că avocații inculpaților ar fi trebuit să tragă de timp până în 2030 pentru a-și putea scăpa clienții de pedeapsă.

Principala problemă era, mai degrabă, recuperarea prejudiciului adus bugetului de stat de activitatea grupului. În urma perchezițiilor domiciliare, se pusese sechestru pe 38.030 euro și 26.400 lei, fuseseră reținute o pereche de cercei, șase inele, două brățări și 5 lanțuri de aur, dar valoarea acestora nu era nici pe departe acoperitoare. Direcția Regională Vamală (DRV) cerea în instanță 344.125 lei.

Citește și: Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primarul Chirica promite iar „Tren metropolitan” la Iași | Ziarul de Iași

Primarul Chirica promite iar „Tren metropolitan” la Iași, proiect...

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după o vizită la Moscova | Aktual24

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după...

Romanian Creative Week Iași și noul său magazin online | Ziarul de Iași

Romanian Creative Week Iași și noul său magazin online...