48.000 euro de la Departamentul pentru Republica Moldova, condus de un liberal, pentru 5 reportaje fără impact

Data:

48.000 euro a dat Departamentul pentru Republica Moldova, condus de un liberal, pentru 5 reportaje video la care nu se uită nimeni, produse prin intermediul unui site deținut de un fost angajat al Ministerului de Interne și fost partener cu Silviu Mănăstire, secretar general adjunct al PNL.

Legătură dintre PS News, Silviu Mănăstire și Ministerul de Interne

Agenția de presă Rnews SRL, firma care editează publicația online PS News, a obținut de la Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, anul acesta, un contract în valoare de 240.000 lei.

Pentru acești bani, PS News a publicat cinci reportaje video fără impact la public, cu tentă unionistă, realizate împreună cu postul de televiziune din Chișinău Realitatea MD.

Canalul de televiziune este deținut de Dumitru Țîră, care în trecut a avut și funcția de director al Publika TV, postul oligarhului Vlad Plahotniuc.

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, condus de penelistul Adrian Dupu, a acordat în acest an, 56 de finanțări nerambursabile unor fundații, unități de cult și ONG-uri din țară și din afara frontierelor României în programul „proiecte și acțiuni în sprijinul cetățenilor din Republica Moldova având ca obiectiv consolidarea comunității de limbă, cultură, religie, spiritualitate și istorie care stă la baza relației României cu Republica Moldova”.

Printre proiectele câștigătoare se numără și cel al Agenției de Presă Rnews SRL, deținută de Cornel Ștefan Stănilă.

Această agenție a fost înființată de Ion Dumitru Relu, cel care l-a înlocuit pe Codruț Marta ca administrator special la lichidarea Realitatea, fost partener de afaceri cu Cozmin Gușă și Silviu Mănăstire, potrivit Buletin de București.

În prezent, agenția este deținută de Cornel Ștefan Stănilă, fost angajat al Ministerului de Interne (MAI), care se prezintă pe Linkedin drept analist de informații.

Contactat telefonic de PRESShub și întrebat dacă a lucrat în serviciul secret al MAI, Cornel Stănilă nu a dorit să ofere un răspuns clar. 

În anul 2021, agenția de presă deținută de acesta a primit din partea PNL 65.000 euro din bugetul partidului alocat propagandei de presă, potrivit Europa Liberă.

Citește și: Inspectoratul Școlar Vrancea cere unui jurnalist să-și dezvăluie sursele în baza „legii accesului la informații de interes public”

Criterii neclare de acordare a banilor

Deși obiectivul statului român este de a sprijini cetățenii Republicii Moldova prin aceste fonduri nerambursabile, nu este clar de ce proiectul site-ului PS News a fost admis, iar altele au fost respinse.

Mai exact nu sunt clare criteriile de selecție ale Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

De pildă, nu este clar – în baza criteriilor de selecție sau ghidului de evaluare – de ce proiectul săptămânalului independent de investigații Ziarul de Gardă din Republica Moldova a fost respins, dar proiectul PS News a fost admis.

Am solicitat Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova să explice criteriile în baza cărora au fost declarate admise/respinse aceste proiecte, însă am primit un răspuns prea general pentru a înțelege selecția proiectelor.

Criteriile de evaluare ale proiectelor dedicate mass-media pot fi citite aici.

L-am contactat telefonic pe Cornel Stănilă pentru a explica în ce a constat proiectul câștigat de firma sa, câte articole a publicat PS News în cadrul acestui proiect și cum a fost gândit el în detaliu.

Stănilă s-a arătat refractar în a oferi explicații și ne-a sugerat să stăm de vorbă cu managerului proiectului. Întrebat cine este managerul proiectului și dacă îmi poate oferi un contact al lui, fostul angajat MAI nu a dorit să ofere un contact și a cerut să întrerupem dialogul telefonic.

Citește și: De ce nu ma interesează că Rareș Bogdan s-a dus la piață cu un ceas de 30.000 de euro

PS News organizează licitații publice pe banii statului român

Pe 20 iunie 2023, site-ul PS News a anunțat că a demarat proiectul „Podurile Prutului: povestiri de succes despre aproprierea localităților din Republica Moldova și România”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Perioada de implementare a proiectului a fost mai-noiembrie 2023.

La finalul articolului există un număr de contact, însă nu a răspuns nimeni la telefon.

În arhiva rezervată rubricii Podurile Prutului, există trei articole: două constau în publicarea anunțului potrivit căruia acest proiect a început și anunțul unei licitații publice în care Agenția de presă RNEWS SRL poartă calitatea de „autoritate contractantă”.

Așadar, după ce RNEWS SRL a primit grantul de 240.000 lei din partea Guvernului României, la rândul ei, agenția deținută de Stănilă anunță public că organizează o licitație publică pentru a oferi 200.000 lei unor firme cu scopul de a realiza cinci filme documentare. „Criteriul de atribuire: prețul cel mai scăzut”.

„Caietul de sarcini se obține prin trimiterea unui anunț de intenție de participare la licitație la adresa de email PodurilePrutului@psnews.ro până la data de 30.06.2023. Fiecare solicitant va primi un număr de înregistrare a cererii precum și caietul de sarcini al licitației”, mai anunță PS News.

Site-ul mai precizează că modul de prezentare a ofertei se va face prin email, iar câștigătorul va fi desemnat în două zile lucrătoare de la data închiderii licitației. Așadar în baza unei oferte primite pe mail, PS News a decis cine primește acești bani publici.

Pe data de 9 iulie2023, site-ul PS News a anunțat și câștigătorul licitației: Bright Communications SRL, din Chișinău, Republica Moldova, firma care deține Realitatea MD.

Valoarea contractului a fost de 195.000 lei. Bright Communications SRL este deținută de Dumitru Țîra, care în trecut a deținut funcția de director al televiziunii controlate de oligarhul Vlad Plahotniuc.

Separat de acest grant obținut de Agenția Rnews, firma Bright Communications SRL a mai obținut tot în primăvara acestui an un alt grant nerambursabil în valoare 259.000 lei pentru proiectul „România are prioritate în comunicare-ediția 2.0”.

Citește și: Scrisoare către Constantin Brâncuși

Pentru cei 195.000 lei, Realitatea MD a livrat cinci reportaje video publicate pe youtube care pot fi urmărite aici cu denumirea Podurile Prutului. La publicarea acestui articol, primul reportaj are 74 vizualizări, al doilea are 342 vizualizări, al treilea are 80 vizualizări, al patrulea are 52 vizualizări și ultimul are 27 de vizualizări.

(Sursa: sidoniabogdan.ro)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Captură video)

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Programatorul din Londra care te ajută să verifici tot ce cumpără statul român

Radu Ciocan a plecat în Londra de aproape 10...

Tenerife pentru bugete mici și planuri mari

Tenerife pentru bugete mici. Insula situată în arhipelagul Canarelor...

Măsură radicală: Marea Britanie deportează imigranții ilegali în Rwanda

Marea Britanie deportează imigranții, indiferent de originea aceastora, în...

Ziua Mondială a Libertății Presei. Despre jurnaliștii corecți și despre propagandiști

Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită în fiecare...