Schema prin care PSD controlează super-agenția care va controla companiile de stat

Data:

Schema prin care PSD controlează super-agenția care va controla companiile de stat de la nivel central și local: un politician din Ialomița a fost numit șeful comisiei care a numit pe șeful comisiei care l-a numit pe el director.

Partidul Social Democrat s-a asigurat că super-agenția care va controla toate companiile de stat de la nivel central și local, Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), ajunge pe mâinile cui trebuie.

Iar formula de conducere publicată joi în Monitorul Oficial a avut nevoie de câteva mișcări interesante pentru a deveni confortabilă.

Așadar, Mihai Precup, secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului şi fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a fost numit în funcţia de preşedinte AMEPIP, cu un mandat de patru ani, conform unei Decizii a premierului Marcel Ciolacu. Ciprian Cătălin Hojda şi Victor Moraru au fost numiţi vicepreşedinţi.

Culisele selectării conducerii AMEPIP arată însă cum pionii politici de la Palatul Victoria au ajuns să controleze întregul executiv.

Citește și: 48.000 euro de la Departamentul pentru Republica Moldova, condus de un liberal, pentru 5 reportaje fără impact

Saga transferului lui Victor Moraru la Palatul Victoria

Victor Moraru a fost numit prin ordin al Secretariatului General al Guvernului (alături de alți doi membri aduși special din alte instituții) pentru a stabili componența Comisiei care trebuia să selecteze conducerea AMEPIP, potrivit unor surse PRESShub din cadrul Executivului. 

Evident, comisia de selecție trebuia condusă de o persoană care nu produce surprize. Ca atare, Moraru a decis să meargă pe o variantă verificată, și anume Adrian Țuțuianu, fost lider PSD, devenit între timp doar simplu membru al partidului. Acesta a ajuns președinte al Comisiei de selecție pentru conducerea AMEPIP. 

În urma concursului, comisia condusă de Adrian Țuțuianu l-a selectat pe Victor Moraru pentru unul dintre posturile de vicepreședinte, deși acesta din urmă a prezentat la dosar un certificat pentru cunoașterea limbii italiane, adus pe ultima sută de metri, care ar ridica câteva semne de întrebare, potrivit surselor amintite. Precizăm că certificatul pentru o limbă străină era obligatoriu.

Așadar, Victor Moraru la desemnat pe Adrian Țuțuianu șeful comisiei care l-a numit pe Victor Moraru director al Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice.

Prima Comisie a fost constituită din:

  • Victor Moraru, director la Direcția dezvoltare comunitară monitorizare intreprinderi și instituții publice ( DDCMIIP), cu exercitare temporară prin ordinul lui Marian Neacșu. Nu a dat niciodată concurs de funcționar public sau pentru conducere, după cum susține cel puțin un avertizor de integritate.
  • Dana Bădărău-Vulpașu, având funcţia de Director adjunct la Secretariatul General Al Guvernului, care a fost adusă în SGG de Marian Neacșu, potrivit surselor din cadrul executivului.
  • Sorin Gabriel Vlad, numit de Marian Neacșu ca Director Resurse Umane, fără concurs. 

Toți trei au funcția de bază de consilier de execuție, deci fără concursuri pe posturi, potrivit unor surse din cadrul Executivului. Această comisie l-a numit pe Adrian Țuțuianu șef al Comisiei de selecție a AMEPIP, care Comisie, la rândul ei, l-a selectat pe Victor Moraru vicepreședinte.

Interviul pentru selecția președintelui și a vicepreședinților a avut loc la sediul SGG și a constat în analizarea „cunoștințele profesionale și abilitățile candidaților, urmărind, în baza analizei competențelor, trăsăturilor și cerințelor prescriptive și proscriptive, definitivarea punctajelor și stabilirea listei candidaţilor admişi, respectiv propunerile pentru funcţia de preşedinte și pentru funcţia de vicepreşedinte ai AMEPIP, astfel cum au rezultat ca urmare a procesului de selecţie”, potrivit anunțui publicat de SGG.

Potrivit anunțului, s-au luat în calcul:

  • Competențe manageriale și de planificare strategica;
  • Competențe profesionale în domeniul guvernanței corporative;
  • Capacitate managerială;
  • Abilități de comunicare și negociere;
  • Capacitate de analiză și sinteză;
  • Experiență de lucru în cadrul sau în colaborare cu organizații internaționale;
  • Capacitate de luare a deciziilor și de evaluare a impactului acestora.

„Pentru fiecare dintre candidați va fi alocat un timp de 60 de minute pentru derularea interviului individual. Fiecare membru al Comisiei de selecție va adresa cel puțin o întrebare fiecărui candidat.

Pentru a fi declarați admiși, candidații trebuie să obțină atât punctajul total minim (70 de puncte), cât și punctajul minim obligatoriu pentru fiecare criteriu de evaluare. Candidații care nu obțin punctajul minim obligatoriu pentru fiecare criteriu vor fi declarați respinși”.

Pentru funcția de vicepreședinți s-au depus 10 candidaturi, din care au fost selectate doar două persoane. Doi candidați au depus contestații, care au fost respinse de comisia de selecție, motivele fiind nedepunerea copiei actului de identitate la dosar și a diplomei de absolvent al unei facultăți.

Trio Neacșu – Muraru – Țuțuianu

Prietenia dintre Marian Neacșu și Victor Moraru este de notorietate, recunoscută, de altfel, de cei doi. Provin din același județ – Ialomița, iar Moraru l-a urmat pe Neacșu și politic, atunci când a decis să plece din PSD la Pro România.

„Da, am primit un telefon că era un post liber și a considerat că experiența mea din ultimii 20 de ani mă califică pentru postul respectiv. Dar în niciun caz nu mi-a făcut o favoare. Experiența m-a recomandat!” , a dezvăluit Victor Moraru pentru Libertatea modalitatea în care s-a angajat la Guvernul României.

„Nu eu am plecat de la PSD la PRO România pentru că aș fi vrut să afectez partidul. Nu. Pur și simplu, n-am avut încotro. În plus, m-am dus lângă un om (Marian Neacșu n.r.) pe care îl cunoștem, mi-era apropiat, prieten.”, a mai afirmat Moraru pentru aceeași publicație.

Prin această declarație, Victor Moraru se dă de gol, deoarece în instituțiile publice din România selecția pentru ocuparea funcțiilor de conducere trebuie făcută prin concurs, nu pe baza telefonului primit de la o cunoștință care consideră că ești bun sau pe baza carnetului de partid, cum de altfel se întâmplă de fapt în instituțiile publice.

Citește și: Inspectoratul Școlar Vrancea cere unui jurnalist să-și dezvăluie sursele în baza „legii accesului la informații de interes public”

Victor Moraru a fost președintele CJ Ialomița și primar PSD

Înainte de 1989, Marian Neacșu a lucrat la IAS Slobozia, iar ulterior a fost director la mai multe companii de stat de panificație și din agricultură. A fost condamnat definitiv în 2016 de Înalta Curte la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, deoarece și-angajat ilegal fiica la biroul său de parlamentar.

După ce a  fost exclus din PSD s-a înscris la Pro România, dar s-a întors pe cai mari pe o funcție importantă în guvernul PSD-PNL.

Victor Moraru a fost președintele CJ Ialomița și primar PSD al orașului Amara, acuzat în presă de mai multe nereguli. Și el a plecat din PSD la Pro România, după prietenul și consăteanul lui, Marian Neacșu.

Adrian Țuțuianu este numit baronul roșu al Dâmboviței, a fost audiat de DNA în mai multe dosare. Și el a fost exclus de PSD și a ajuns la Pro România. 

În această încrengătură de partid cu rădăcini vechi este de văzut dacă tânărul Mihai Precup, ales președintele AMEPIP, va reuși să se impună, mai ales că a intrat în administraţia publică centrală ca secretar de stat în Ministerul Finanţelor abia anul trecut. Premierul Ciolacu l-a numit în acest an în funcţia de secretar de stat la Cancelaria Primului Ministru.

Citește și: De ce nu ma interesează că Rareș Bogdan s-a dus la piață cu un ceas de 30.000 de euro

Importanța AMEPIP

Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice  este o super-agenție de control care își întinde atribuțiile asupra tuturor companiilor cu capital de stat.

Bugetul acestei super-agenții va fi unul fabulos, de până la 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat din România, adică în jur de 1.200 de companii de stat și peste 260 de mii de anhajați, la care se mai adaugă procente importamte din amenzi și penalități.

Nu doar companiile de stat de la nivel central intră în subordonarea acestei companii, ci și cele care aparțin de autoritatea locală- consilii județene și primării, motiv pentru care mai mulți membri PNL au criticat înființarea companiei, deși inițial fuseseră de acord. Agenția va fi sub controlul premierului și al secretarului general al guvernului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.
1 COMENTARIU
  1. Ce e degenerarea asta?
    Certificat fals de italiană la baronul Moraru? Mă mir cum de l-au primit în aceste condiții în mafie, fără italiană?
    Să sefacă cercetări și să îl dea afară😅

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related