5 multinaționale sunt responsabile pentru un sfert din poluarea cu plastic din lume

Data:

5 multinaționale sunt responsabile pentru un sfert din poluarea cu plastic din lume, arată un studiu care a examinat 1,87 milioane de deșeuri de plastic din mediul înconjurător.

Gunoaiele au fost colectate între 2018 și 2022. Pentru jumătate nu a mai putut fi identificată originea. Din jumătatea cu originea identificată, pentru 24% din tot plasticul analizat doar 5 multinaționale sunt responsabile.

5 multinaționale sunt responsabile pentru poluarea cu plastic

Coca Cola este în fruntea listei de ani de zile, dar nici locurile fruntașe ocupate de Nestlé și PepsiCo nu sunt o surpriză. Top 5 include Danone și o companie de tutun, Altria.

Potrivit cercetătorilor, deși este o veste relativ bună faptul că originea acestor deșeuri poate fi depistată, problema mai mare este că altele nu pot fi identificate, astfel că nu există suficientă presiune asupra companiilor, pentru a le convinge să treacă la ambalaje reutilizabile.

Nici din partea publicului, nici din partea pieței, deoarece atât timp cât este mai ieftin să produci sticle de unică folosință, multinaționalele sunt reticente în a trece la soluții mai scumpe, dar mai ecologice, scrie Qubit.

Citește și: Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid

Odată cu emisiile mari vine și o mare responsabilitate

Dacă aceste mari companii ar face mai mult pentru mediu, impactul ar fi spectaculos: nu numai că ar da un bun exemplu, dar, așa cum arată datele studiului, ar putea reduce în mod semnificativ cantitatea de deșeuri de plastic.

Cea mai mare problemă este reprezentată de alimentele și băuturile consumate în deplasare: ambalajele acestora au mai multe șanse de a ajunge în mediul înconjurător decât produsele de uz casnic, pe care oamenii le deschid, de obicei, acasă, potrivit cercetătorilor.

Acestea ajung mai des în coșurile de reciclare.

Citește și: Cine a fost Olga Lengyel, supraviețuitoare de la Auschwitz, și cum se predă istoria Holocaustului în România

5 multinaționale sunt responsabile. Ce fac?

În timp, materialele plastice se vor transforma în microplastice, care pot prezenta diverse riscuri pentru sănătate atunci când pătrund în corpul uman – nu se știe încă exact care sunt aceste riscuri, dar este cert că poluarea excesivă cu plastic va cauza în cele din urmă probleme.

Autorii acestui studiu spun că, pe lângă schimbările din partea marilor companii, acest lucru ar putea fi ajutat de o reglementare mai strictă și de o reducere a emisiilor de deșeuri.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un grup de interlopi din Prahova amenință doi polițiști | Aktual24

Un grup de interlopi din Prahova amenință doi polițiști....

Cursuri de sănătate sexuală și reproductivă pentru copiii aflați sub protecția statului

Cursuri de sănătate sexuală și reproductivă pentru copiii aflați...