Savantul din România cu șanse la Nobel. Este fizician

Data:

Savantul din România cu mari șanse la câștigarea Premiului Nobel este profesorul Albert-Laszlo Barabasi, membru al prestigioasei Academii de Științe ale Statelor Unite (NAS).

Absolvent al Facultății de Fizică a Universității din București, născut în Cârța, județul Harghita, membru de onoare a Academiei Române și Academiei Maghiare de Științe, profesorul Albert-Laszlo Barabasi este cunoscut pentru cercetarea rețelelor fără scară (scale-free networks).

Citește și Prosumatorul de energie termică, un concept nou, ce ar putea schimba termoficarea în România | Interviu cu Sergei Faschevsky, Norsk Energi

Semnificația rețelelor fără scară

Savantul român s-a concentrat asupra acestei linii de cercetare începând cu anul 1995. „Știința rețelelor examinează modul în care rețelele „determină viața noastră” ”, spune Barabási, potrivit news.northeastern.edu.

„În Laboratorul Barabási, el și cercetătorii săi au studiat modul în care rețelele afectează totul, de la interacțiunile subcelulare, genetice, la modul în care conexiunile profesionale pot ajuta succesul”, conform news.northeastern.edu.

Societatea însăși, spune Barabási „nu este cu adevărat altceva decât o sumă a multor legături sociale și profesionale”.

Citește și Programatorul din Londra care te ajută să verifici tot ce cumpără statul român

Savantul din România cu șanse la Nobel: domeniu independent de investigație

Academia de Științe ale Statelor Unite (NAS) definește oficial stiința rețelelor fără scară ca fiind: „un domeniu independent de investigație care nu face doar parte din matematică sau fizică, ci o arenă cu propriul set de întrebări care justifică o cercetare specifică și metode unice”, potrivit news.northeastern.edu.

Profesorul Albert-Laszlo Barabasi a câștigat mai multe premii:

  • în 2005 a primit premiul aniversar pentru biologia sistematică – Federation of European Biochemical Societies (FEBS);
  • în 2006 i s-a acordat medalia din partea Societății John con Neumann pentru realizări semnificative în științe tehnologice și infomatice;
  • în 2008 primește Premiul C&C Japonia și premiul Cozzarelli din partea Academiei Naționale a Științelor, SUA;
  • în 2011 i s-a acordat Premiul Lagrange din partea Crt Foundation și titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Madrid.

Dintre cele mai importante publicații ale sale amintim:

  • Linked: The New Science of Networks (2002) / Noua știință a rețelelor;
  • The Structure and Dynamics of Networks (2006) / Structura și dinamica rețelelor;
  • Bursts: The Hidden Pattern Behind Everything We Do (2010) / Modelul ascuns din spatele a tot ceea ce facem.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: news.northeastern.edu)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
4 COMENTARII
  1. Albert-László Barabási (born March 30, 1967) is a Romanian-born Hungarian-American physicist. Deci e doar nascut in Romania, el considerandu-se ‘Hungarian-American’.

  2. Cu parere de rau pentru domnul „silfax”, nu este doar nascut in Romania, este absolvent al facultatii de Fizica a Universitatii Bucuresti. Este dreptul domnului Barabási sa fie ceea ce simte dumnealui ca este, dar nu poate nega faptul ca este un produs al scolii ramanesti. Cu siguranta asupra evolutiei lui si-au pus amprenta: familia, colegii si profesorii de liceu, colegii si profesorii de facultate, in general mediul in care s-a format.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related