79 de membri ai USR Diaspora acuză conducerea centrală de fraudă la alegeri

Data:

79 de membri ai USR Diaspora au redactat o scrisoare deschisă, pe care o vor trimite Biroului Național al partidului, în care acuză echipa condusă de Dan Barna, Cătălin Drulă și Cristian Ghinea de fraude în alegerile interne.

De asemenea, semnatarii deplâng îndepărtarea lui Dacian Cioloș, acțiune pe care o consideră și o îndepărtare a partidului de la valorile care l-au consacrat.

„Ultimele alegeri interne din partid au arătat determinarea grupului Barna-Ghinea-Drulă de a acapara partidul prin orice mijloace, imorale și chiar ilegale: excluderea de la vot a unei treimi din membrii cu drept de vot, folosirea de adrese de e-mail fictive, blocarea oricărei anchete capabile să elimine suspiciunile de fraudă, instalarea la conducerea filialei doar a membrilor obedienți puterii, desfășurarea unei politici de intimidare, de disuadare și de excludere a opozanților, folosirea cenzurii și acaparării canalelor comunicaționale ale partidului”, se arată în scrisoarea deschisă a USR Diaspora, intrată în exclusivitate în posesia PressHUB.

Semnatarii săi susțin că, de peste doi ani, s-au confruntat cu strategii de preluare agresivă a controlului filialei, instrumentate de parlamentarii de Diaspora Radu Mihail si Iulian Lorincz, care și-ar fi promovat agenda proprie.

„Pentru oamenii promovați de grupul Barna-Ghinea-Drula, mai importante sunt acțiunile interne care au ca scop preluarea filialelor și îndepărtarea indezirabililor, decât grija de a răspunde cu reforme și politici publice așteptărilor societății. Rezultatele modeste de la guvernare (cu câteva excepții), lipsa inițiativelor legislative care să sprijine diaspora sunt consecințele directe ale mediocrității care s-a instalat la vârful partidului”, menționează documentul.

Inițiatorul scrisorii este Cristina Codarcea, membră în biroul USR Diaspora, D2 Germania, iar printre semnatari se numără și Vlad Teohari, a cărui candidatură la alegerile parlamentare a fost invalidată în 2020 de către conducerea USR, controlată de Dan Barna.

E posibil ca numărul de semnatari să crească, pentru că toți membri partidului au fost invitați să adere la protestul scris.

Citește și: Barna, în USR, către Cioloș: „Vrei partidul pe persoană fizică”. Mesaj public: Sper să nu ajungem la demisie

Scrisoarea deschisă a USR Diaspora, integral

Am crezut sincer și deschis și am muncit intens și altruist! Poate aceasta ar fi cea mai scurtă descriere a comunității membrilor USR Diaspora. Încrederea că schimbarea României este posibilă este cea care ne-a adus laolaltă, iar convingerea că nimic nu se înfăptuiește fără efort și implicare a completat hotărârea de a deveni membri de partid.

Mulți dintre noi suntem printre cei care au fost alături de USR, ca membri fondatori, încă de la crearea lui, de la anunțarea hotărârii de a promova un alt fel de politică și de a susține politicieni integri, generoși, profesioniști pentru care binele public este un reper fundamental.

Din păcate, instalarea la conducerea partidului al unui grup condus de Barna – Ghinea- Drulă și de susținătorii lor demonstrează că buna credință, atașamentele la valori autentice, altruismul au devenit doar vorbe poleite ale unei retorici externe, menite să atragă electoratul care mai speră în înnoirea clasei politice și în profesionalizarea actului de guvernare.

Considerăm că transformarea USR-ului într-un partid similar celorlalte formațiuni politice din România care promovează oameni loiali și nu profesioniști, care urmărește instalarea fidelilor în sinecuri bugetare și care nu are capacitatea de a propune și a aplica politici publice menite să reformeze fundamental societatea românească, este o realitate care va priva România de șansa modernizării ei, dacă această îndepărtare de la obiectivele inițiale nu va fi corectată.

Mai mult decât atât, atragem atenția că acest proces de degradare organizațională și de viziune va continua să se adâncească atâta timp cât funcționarea democrației interne va fi pusă între paranteze.

Ultimele alegeri interne din partid au arătat determinarea grupului Barna-Ghinea-Drulă de a acapara partidul prin orice mijloace, imorale și chiar ilegale: excluderea de la vot a unei treimi din membrii cu drept de vot, folosirea de adrese de e-mail fictive, blocarea oricărei anchete capabile să elimine suspiciunile de fraudă, instalarea la conducerea filialei doar a membrilor obedienți puterii, desfășurarea unei politici de intimidare, de disuadare și de excludere a opozanților, folosirea cenzurii și acaparării canalelor comunicaționale ale partidului.

USR a încetat astfel să fie un partid al conlucrării colective, al vocii membrilor și al dezbaterilor.

De peste doi ani, ne-am confruntat cu strategii de preluare agresivă a controlului filialei, strategii instrumentate de parlamentarii de Diaspora Radu Mihail si Iulian Lorincz, care și- au promovat agenda proprie, ignorând mandatul cu care au fost investiți de cetățenii români.

Pentru oamenii promovați de grupul Barna-Ghinea-Drula, mai importante sunt acțiunile interne care au ca scop preluarea filialelor și îndepărtarea indezirabililor, decât grija de a răspunde cu reforme și politici publice așteptărilor societății. Rezultatele modeste de la guvernare (cu câteva excepții), lipsa inițiativelor legislative care să sprijine diaspora sunt consecințele directe ale mediocrității care s-a instalat la vârful partidului.

De asemenea, îndoiala că valorile noastre mai sunt compatibile cu astfel de acțiuni aflate în marginea statutului și a legii ne-a determinat nu numai să denunțăm aceste practici interne care au repercusiuni evidente în planul acțiunilor externe ale partidului, ci să devenim criticii deschiși ai conducerii partidului.

Îndepărtarea președintelui ales Dacian Cioloș a fost pentru noi doar un moment care a arătat că USR-ul și-a ales alt parcurs politic decât cel pentru care a fost creat. Și nu ne referim la o evoluție naturală, organică a acestuia, nici la o acomodare la realitățile românești, ci la o deturnare de la obiectivele asumate.

Citește și: Cioloș: Am considerat firesc şi de bun simţ să îmi prezint demisia. Rămân în partid. Nu iau în calcul să refac vechiul Plus

USR-ul era partidul alternativei curate, al sacrificiului și al speranței. El nu a fost creat ca să asigure formulele de succes ale clientelismului, ale politizării, ale promovării imposturii și logicii de grup ermetic.

În încheiere, trebuie spus cu fermitate, contrar celor afirmate în spațiul public de cei de la conducerea partidului și de cei apropiați lor, spuse mincinoase și răuvoitoare, care au ca scop evident diminuarea amplorii acestei forme de protest, demisionarii nu sunt nici cei mai puțin implicați în politica partidului, nici cei descurajați de greutățile unei asumări consecvente.

Demisionarii sunt printre oamenii activi ai partidului care au susținut nu mai puțin de patru campanii, care au contribuit la strângerea de semnături și la asigurarea votului cetățenilor români aflați în diaspora.

Sunt membrii fondatori ai filialei USR Diaspora, sunt membrii Plus, atașați de valorile cu care acest partid s-a alăturat USR-ului, sunt membri integri care dădeau consistență și glas mișcării politice proaspete și înnoitoare de care România avea nevoie.

Nu este întâmplător că toate campaniile derulate în Diaspora au fost câștigate de USR cu astfel de credințe sincere și entuziaste, iar cei care au făcut azi pasul în spate sunt cei care nu vor să mai valideze impostura și minciuna ce se incrustează în mecanismele organizaționale ale partidului, în deciziile discreționare și arbitrare ale grupului aflat la conducere.”

Semnatari:

 1. Vlad Teohari – USR Diaspora
 2. Bogdan Mihaita Morosanu – USR Diaspora
 3. Vlad Lupu – USR Diaspora
 4. Robert Stegaru – USR Diaspora
 5. Cristian Sarpe – USR Diaspora
 6. Cristina Codarcea – USR Diaspora
 7. Octavian Cucuta – USR Diaspora
 8. Corina Haita-Falah – USR Diaspora
 9. Florian-Alexandru Iordache – USR Diaspora
 10. Andreea Swiderska (Purenciu) – USR Diaspora
 11. Liviu Iliescu – USR Diaspora
 12. Silviu Imbarus – USR Diaspora
 13. Michael Weber – USR Diaspora
 14. Razvan Cojanu – USR Diaspora
 15. Gigel Vasile – USR Diaspora
 16. Steli Coviza – USR Diaspora
 17. Elena Vasilescu – USR Diaspora
 18. Vasile Pop – USR Diaspora
 19. Dorin Parvulescu – USR Diaspora
 20. Carmen Mocanu – USR Diaspora
 21. Ioana Moisescu – USR Diaspora
 22. Adrian Nedelcu – USR Diaspora
 23. Luoana Santarossa – USR Diaspora 1
 24. Cristina Smeu – USR Diaspora
 25. Ofelia Fletcher – USR Diaspora
 26. Alexandru Strezoiu – USR Diaspora
 27. Calin Tomulet – USR Diaspora 5
 28. Maria Cristina Bosoteanu – USR Diaspora
 29. Alexandru Gascan – USR Diaspora
 30. Anton Magin – USR Diaspora
 31. Marcel Madaras – USR Diaspora
 32. Cristina Carmen Dragan – USR Diaspora
 33. Nicu Rada – USR Diaspora
 34. Alina Harja – USR Diaspora
 35. Ciprian Munteanu – USR Diaspora
 36. Geanina Laura Gotan – USR Diaspora
 37. 3Bogdan Faloba – USR Diaspora
 38. Carmen Ungureanu – USR Diaspora
 39. Bianca Albulescu – USR Diaspora
 40. Marin Constantin – USR Diaspora
 41. Diana Radoi – USR Diaspora
 42. Raul Radoi – USR Diaspora
 43. Dan Bostioca – USR Diaspora
 44. Paul Fechete – USR Diaspora
 45. Antoanela Nisulescu – USR Diaspora
 46. Ionel Copoeru – USR Diaspora
 47. Sorin Serban – USR Diaspora
 48. Geaninna Sendner – USR Diaspora
 49. Ioana Onode – USR Diaspora
 50. Raluca Ilinca – USR Diaspora
 51. Stefania Baltag – USR Diaspora
 52. Valentin Zaruha – USR Diaspora
 53. Anca Manaila – USR Constanta
 54. Claudiu Crisan – USR Diaspora
 55. Daniel Catalin Bala – USR Diaspora
 56. Corina Mosor – USR Diaspora
 57. Dragos Didi Mocanu – USR Diaspora
 58. Khalid Muasher – USR Diaspora
 59. Bilen Mujdaba – USR Diaspora
 60. Madalin Cristea – USR Constanta
 61. Cristi Rosu – USR Diaspora
 62. Alina Gavruta – USR Diaspora
 63. Gena Bogatu – USR Diaspora
 64. Ionica Stanculete – USR Diaspora
 65. Antonela Pohoata – USR Diaspora
 66. Romocea Ciprian – USR Diaspora
 67. Dana Hering – USR Diaspora
 68. Ionela Bucur – USR Diaspora
 69. Toni Bucur – USR Diaspora
 70. Ismet Gelal – USR Diaspora
 71. Ileana Dobrin – USR Diaspora
 72. Vicuta Tronac – USR Diaspora
 73. Dorel Coca – USR Diaspora
 74. Catalin Condurache – USR Diaspora
 75. Mihai Cupsa – USR Diaspora
 76. Andrei Sebastian Csiplo – USR Diaspora
 77. Doina Jacota – USR Diaspora
 78. Laurian Batranu – USR Constanta
 79. Bujor Tanasescu – USR Diaspora
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
4 COMENTARII
 1. Eu sunt unul dintre membrii care a fost fraudat la alegerile interne in Diaspora.
  Personal am descoperit fraudele interne si mecanismul folosit, documentat si trimis sesizare la BN USR.

  • Domnule Botănescu, dumneavoastră vă simțiți fraudat și în propria casă, ce să mai zic de alte părți. Cu ghicitul in bobi cum mai merge?

  • Dom’ director si patron de enterprise, dumneata esti ala care a incercat sa sparga 10 adrese de email ale membrilor pentru a verifica daca sunt false sau nu? Vezi art. 360 cod penal inainte sa ii faci pe altii penali. ce sa zic de sefii vostri din echipa transparentei si a meritocratiei care au incalcat toate alineatele art. 360 cod penal prin password sharing a sistemelor de administrare usr, printre care intra si accesul la sistemele de plata ale partidului. Penalii striga penalii intr-un partid care vrea sa salveze romania.

 2. […] „Ultimele alegeri interne din partid au arătat determinarea grupului Barna-Ghinea-Drulă de a acapara partidul prin orice mijloace, imorale și chiar ilegale: excluderea de la vot a unei treimi din membrii cu drept de vot, folosirea de adrese de e-mail fictive, blocarea oricărei anchete capabile să elimine suspiciunile de fraudă, instalarea la conducerea filialei doar a membrilor obedienți puterii, desfășurarea unei politici de intimidare, de disuadare și de excludere a opozanților, folosirea cenzurii și acaparării canalelor comunicaționale ale partidului”, se arată în scrisoarea deschisă a USR Diaspora, intrată în posesia PressHUB. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România se întâlnește la Iași | Ziarul de Iași

Cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România se întâlnește...

Piedone și cei 46 de interpuși. O „fărție” prosperă | G4Media.ro

Piedone și cei 46 de interpuși. O „fărție” prosperă...

În sfârșit, încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași | Ziarul de Iași

În sfârșit, încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași,...

Motiv de laudă pentru PNL Brăila: 111 PSD-iști au devenit liberali peste noapte | DE BRĂILA

Motiv de laudă pentru PNL Brăila: 111 PSD-iști au...