A murit Pele. Singurul fotbalist cu 3 titluri mondiale

Data:

Marele fotbalist brazilian Pele a încetat din viaţă, la vârsta de 82 de ani, a anunţat, joi, una dintre fiicele sale, Kely Nascimento, citată de AFP.

„Te iubim la infinit, odihneşte-te în pace”, a scris aceasta pe Instagram, din spitalul „Albert Einstein” din Sao Paulo, unde Edson Arantes do Nascimento Pele era internat de o lună.

Spitalul a precizat că decesul a survenit în urma „cedării mai multor organe vitale”.

Singurul fotbalist cu trei titluri de campion mondial în palmares (1958, 1962, 1970), Pele era internat încă din 29 noiembrie pentru o reevaluare a tratamentului de chimioterapie contra unui cancer de colon diagnosticat în 2021 şi pentru tratarea unei infecţii respiratorii.

Pe 21 decembrie, echipa de medici a semnalat că tumoarea a avansat şi că Pele a avut nevoie de tratament intensiv din cauza disfuncţiilor la rinichi şi inimă.

Fotbalistul secolului al XX-lea

Pele a înscris în cariera sa 1.281 de goluri în 1.363 de meciuri sub culorile clubului brazilian Santos FC (1956-1974), Cosmos New York (1975-77) şi ale naţionalei Braziliei (77 de goluri în 92 de selecţii).

Pele s-a născut pe 23 octombrie 1940, într-o familie săracă, fiind nevoit în copilărie să vândă arahide pe stradă pentru a-şi ajuta părinţii. Prenumele de Edson a fost ales în semn de omagiu faţă de Thomas Edison, inventatorul becului electric.

Edson Arantes do Nascimento a semnat primul său contract la vârsta de 15 ani, cu Santos, cu care a cucerit mai multe trofee, printre care şi două Cupe Intercontinentale (1962, contra Benficăi Lisabona, şi în 1963, contra lui AC Milan).

Pelé a fost primul sportiv-vedetă globală, datorită valorii lui, dar și dezvoltării pe scară largă a televizunii. Cunoscut deja în America de Sud de la o vârstă fragedă, a intrat în atenția fanilor din Europa și SUA odată cu Campionatul Mondial din Suedia 1958, care l-a transformat în primul simbol al fotbalului.

A fost ales sportivul secolului al XX-lea de către Comitetul Internaţional Olimpic (1999), fotbalistul secolului al XX-lea de către FIFA (2000) şi a câştigat Balonul de Aur (înmânat în ianuarie 2014).

YouTube video

Memorabilele vorbe ale lui Pele

„Succesul nu poate veni accidental. Presupune multă muncă, perseverență, studiu, sacrificiu și, mai presus de toate, dragoste pentru ce faci”, a spus Pele, autorul și a altor declarații memorabile:

„Penalty-ul este modul cel mai laș în care poți marca”, „Totul este antrenament” sau „Eu nu cred că există cineva născut fotbalist. Poate că te naști cu anumite calități, cu un talent, dar mie mi-este imposibil să cred că cineva chiar se naște pentru a fi jucător de fotbal”.

„Dacă ești primul, ești primul. Dacă ești al doilea, nu ești nimic”, era una dintre devizele lui Pele.

Avea doar 20 de ani când președintele Braziliei l-a proclamat oficial ”comoară națională”. Această titulatură l-a împiedicat să fie transferat la un club european bogat dispus să plătească enorm pentru serviciile sale. Pelé era un bun prea esențial pentru interesul național pentru a fi exportat.

Omagiu pentru Pele în toată presa mondială

Este sfârşitul unei lumi, au notat jurnaliştii francezi, subliniind că „lumea fotbalului a intrat în prima zi din restul vieţii sale”, scrie News.ro.

Gazzetta dello Sport a titrat sinplu „Fotbalul e în doliu! A murit Pele!”, pentru ca într-un alt titlu să-i aducă un omagiu marelui dispărut: „Pele – regele fotbalului balet sau arta imposibilului: trei Mondiale şi peste o mie de goluri”.

Marile cotidiene spaniole de sport, AS şi Marca, au ieşit cu acelaşi titlu „A murit Pele, Regele fotbalului”, iar englezii de la The Sun au scris: „Regele a murit! Legenda Braziliei, Pele, cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, a murit la 82 de ani după o grea bătălie cu cancerul”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...

Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Comunitatea LGBTQ+ are de acum un nou centru comunitar...

Despre viitorul candidat de dreapta la prezidențiale: „S-ar putea s-o vedem pe Kovesi” | Aktual24

Despre viitorul candidat de dreapta la prezidențiale a vorbit...