A pus în pericol Marcel Ciolacu decizia favorabilă în procesul Roșia Montană? Ce spune avocata care a reprezentat România

Data:

A pus în pericol Marcel Ciolacu decizia favorabilă în procesul Roșia Montană? Avocata Crenguța Leaua a adus clarificări asupra procesului, în contextul în care chiar premierul l-a declarat pierdut până în ultima zi.

Avocata Crenguța Leaua a condus echipa ce a reprezentat statul român în litigul câștigat de România cu Gabriel Resources pentru Roșia Montană.

Citește și: Cum a fost salvată Roșia Montană de la o distrugere completă. Procesul de la Washington, văzut din Munții Apuseni    

Un proces în care rezultatul putea fi în orice direcție

Întrebată dacă a fost vreun moment litigiul cu Gabriel Resources „aproape pierdut”, avocata a răspuns că „litigiul a avut un grad de risc foarte mare, de la bun început, datorită a două elemente: complexitatea și valoarea.”

„În măsura în care un litigiu se referă la o situație de fapt extrem de amplă, întinsă pe o durata de timp foarte mare, evident că există un risc ca tribunalul arbitral să nu înțeleagă cel puțin una din împrejurările relevante în același mod în care e explicată situația de fapt de avocatul părții.

Cu cât mai multe împrejurări, cu atât mai mare riscul de a fi o neînțelegere.

Aici a fost un litigiu cu o situație de complexitate maximă, cu foarte multe acte și proceduri administrative în fața unor instituții publice centrale și locale, plus multe litigii în fața instanțelor judecătorești, întinse pe o durată de decenii.

În ceea ce privește valoarea litigiului, evident, cu cât valoarea este mai mare cu atât riscul unei pierderi financiare e mai mare.

Prin urmare, orice abordare responsabilă a acestui dosar trebuia să includă analiza de risc a cărei concluzie nu putea fi decât aceea de risc mare”, a declarat avocata Crenguța Leaua, într-un interviu pentru Hotnews.

Citeste și Cum îți ajuți copilul să înțeleagă matematica. Un exercițiu practic

Un proces tratat cu maximă responsabilitate

Rugată să lămurească afirmația ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, conform căreia „avocații mi-au spus că șansele sunt minime și ar fi o minune să câștigăm”, avocata a menționat că „putem spune doar că, dată fiind complexitatea cazului și numărul mare de acuze aduse de investitorul străin, dar mai ales cuantumul de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, este normal să fie tratat cu maximă responsabilitate și să fie luată în serios inclusiv ipoteza pierderii, tocmai pentru a fi realizată pregătirea pentru fiecare ipoteză.

Dată fiind complexitatea situației de fapt, procesul a avut în toate momentele lui un grad mare de risc ca poziția apărării României să nu fie înțeleasă complet și corect.

Dovada și că, în final, hotărârea arbitrală a fost luată cu majoritatea, și nu unanimitatea arbitrilor, existând opinia separată a unui arbitru”, a menționat avocata care a condus echipa din procesul cu Gabriel Resources.

A pus în pericol Marcel Ciolacu decizia favorabilă în procesul Roșia Montană? Cum s-a ajuns la despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari

„Suma de 6.7 miliarde USD a rezultat dintr-un calcul făcut cu ajutorul experților inclusiv a dobânzilor solicitate de reclamanți.

E vorba de un mod de calcul care pleacă de la pretențiile fixe și adaugă dobânzile calculate la zi.” a declarat avocata Crenguța Leaua.

Interviul integral în HotNews.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Cristina Călugăr
Cristina Călugăr
Fondator al publicației Nr90 Media.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un nou lot din Autostrada Unirii, pregătit pentru licitație | Ziarul de Iași

Documentația lotului Leghin/Tg. Neamț-Pipirig, parte din A8, Autostrada Unirii,...

Primarul Chirica promite iar „Tren metropolitan” la Iași | Ziarul de Iași

Primarul Chirica promite iar „Tren metropolitan” la Iași, proiect...