Acord semnat la București. Europa va primi energie din Caucaz, printr-un cablu din Marea Neagră

Data:

Guvernele României, Ungariei, Georgiei și Azerbaidjanului au semnat sâmbătă, la București, un acord în domeniul energetic care va permite transportul de energie pe ruta Caucazul de Sud – Europa, via Marea Neagră. La eveniment a participat și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Documentul, parte a unui parteneriat strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei, a fost catalogat de președintele român Klaus Iohannis ca fiind unul „crucial” și „ambițios”.

Citește și: Timișoara: Marșul Eroilor a aprins din nou candele pentru cei căzuți

Scopul parteneriatului este construirea unui cablu submarin care să transporte energie electrică prin Marea Neagră dinspre Azerbaidjan și Georgia înspre România și Ungaria.

Cablul va fi realizat în șase ani, va ajunge până în România și va avea o lungime de 1.195 km, din care 1.100 km submarin și 95 km terestru.

Acordul dintre cele patru guverne va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, a arătat Administrația Prezidențială din România.

După semnarea acordului, Klaus Iohannis a declarat că implementarea acestui proiect va aduce o contribuţie serioasă la întărirea securităţii energetice europene şi va contribui la cooperarea în regiune.

„Având în vedere contextul actual de securitate din cauza agresiunii militare împotriva Ucrainei trebuie să cooperăm mai bine şi să dăm dovadă de mai multă solidaritate pentru a aborda obstacolele actuale”, a declarat președintele român.

El a mai arătat că acordul va sta la baza unei cooperări pe termen lung între țările care l-au semnat, mai întâi pentru transportul și comerțul de energie, apoi pentru „dezvoltarea de proiecte cu privire la hidrogenul verde şi apoi eficienţa.”

Continuarea, în Europa Liberă!


Urmăriți PressHUB și pe Google News

(Foto: captură video Facebook Guvernul României)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...

Al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus în ţară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii...