Adolescentul care a ucis mai mulți copii în Belgrad nu poate fi acuzat penal. Atacul a fost premeditat

Data:

Un adolescent a intrat cu o armă într-o școală din capitala sârbă Belgrad, miercuri dimineață, imediat după începerea cursurilor, ucigând opt copii și un agent de securitate și rănind grav alte persoane.

Băiatul – un elev de 13 ani – ar fi planificat atacul în avans, pe bucăți de hârtie mototolite pe care oficialii le-au prezentat la o conferință de presă. El însuși a chemat poliția după ce și-a atacat colegii, au mai spus aceștia.

Evenimentul este rar și posibil fără precedent în Serbia, o țară în care, deși populația deține multe arme rămase din războaiele din anii 1990, există o legislație strică privind folosirea acestora.

Citește și: EXCLUSIV | VIDEO Oprișan a cumpărat de la mama sa, cu 330.000 de euro, domeniul în care stă. Reacția liderului pesedist

8 copii și un adult au fost uciși

Primele informații despre atac au apărut la scurt timp după ce elevii au început cursurile la școala elementară Vladislav Ribnikar, o instituție binecunoscută din Vračar, o zonă de lux a capitalei sârbe. Părinții panicați s-au grăbit la fața locului, potrivit CNN.

Șapte fete și un băiat au fost uciși, alături de paznic, a declarat șeful poliției din Belgrad, Veselin Milić, la o conferință de presă. O studentă de naționalitate franceză s-a numărat printre cei uciși miercuri, a declarat Ministerul de Externe francez.

Citește și: Cum a încercat Secția Specială să o acuze pe șefa Freedom House România de șantaj și legături cu Soros

Alți șase copii și un profesor au fost internați în spital, a declarat Ministerul Afacerilor Interne din Serbia.

Suspectul a deschis focul într-o clasă, la ora de istorie, „pentru că era lângă intrarea în școală”, a adăugat el.

Tânărul l-a ucis mai întâi pe paznic, apoi a mers într-o altă sală de clasă unde și-a împușcat unii dintre colegi, a spus Milić. Adolescentul a sunat apoi la poliție și a așteptat să fie arestat în curtea școlii, scrie CNN.

2 arme și 3 cartușe de gloanțe

Presupusul vinovat a fost filmat ulterior fiind luat de la școală cu cătușe, cu o jachetă deasupra capului și purtând blugi albaștri. El a fost flancat de ofițeri de poliție și băgat într-o mașină de poliție nemarcată.

Potrivit ministrului de Interne al Serbiei, Bratislav Gasic, băiatul a adus două arme de acasă. „Părintele avea mai multe arme și le ținea încuiate. Seiful avea un cod. Evident, copilul avea codul și a reușit să pună mâna pe acele două arme și pe 3 cartușe pline cu câte 15 gloanțe fiecare.”

Milić, șeful poliției, a spus că băiatul avea într-o pungă un pistol de 9 mm și un pistol de calibru mic, precum și patru cocktail-uri Molotov, relatează CNN.

Oficialii au precizat că atacul armat a fost premeditat și au publicat foi de hârtie care ar fi arătat planurile suspectului pentru atac.

Tânărul nu va răspunde penal

Pentru că are sub 14 ani, Kecmanović nu poate fi acuzat penal, a declarat procuratura din Belgrad. Va fi internat într-o instituție de psihiatrie. Părinții lui au fost arestați.

Ministrul Educației, Branko Ružić, a declarat trei zile de doliu, iar ministrul Sănătății, Danica Grujičić, neurochirurg, a plâns când a numit evenimentele „poate cea mai înfiorătoare experiență pe care am avut-o ca medic și ca ființă umană”, conform The Guardian.

Parchetul a precizat că băiatului i-au fost recoltate probe de sânge pentru analize toxicologice, pentru a stabili dacă acesta se afla sub influența alcoolului, a stupefiantelor sau a altor substanțe psihoactive la momentul crimei.

„Toate circumstanțele acestui caz, modul în care a obținut pistolul, precum și motivele acestei crime odioase sunt investigate”, se arată în comunicat.

Tatăl unui elev a spus că a fugit la școală să-și caute fiica după ce a văzut poliția la fața locului.

„Copilul meu este încă în stare de șoc, plin de adrenalină, nu am reușit să o liniștim”, a spus mama unui copil, potrivit CNN.

Un alt tată a povestit o dimineață haotică. „Mă îndreptam spre bancă și am văzut o grămadă de polițiști. Era în jurul orei 8:50. Am venit alergând. L-am văzut pe psihologul școlii, am văzut personalul școlii, profesorii care erau în stare de șoc”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Strategia NATO în cazul unui atac al Rusiei asupra Republicii Moldova | Aktual24

Strategia NATO în cazul unui atac al Rusiei asupra...

Majorarea prețului gazelor cu peste 50%. Ce soluții are guvernul polonez | Aktual24

Majorarea prețului gazelor cu peste 50%. Ce soluții are...

Un europarlamentar german a fost atacat în timpul campaniei electorale. A ajuns la spital

Un europarlamentar german a fost atacat și a fost...