Aktual24 | De la Nistru pân’ la Tisa, tot elevul pică PISA

Data:

Cine mai credea încă, după treizeci de ani de manelizare și încă vreo trei de tiktokizare, că școala românească n-o să mai scoată, vorba lui Băsescu, altceva decât tâmpiți, a avut probabil parte de un duș rece văzând clasamentul PISA pe Europa, unde România ocupă un onorabil loc doi din coadă, numai cei de la sud de Dunăre fiind mai tufe decât elevii români, scrie Aktual24.

Și încă nici nu era nevoie de statistici complicate ori de teste alambicate, căci era suficient să vina un nene de la UE sâmbătă în mall, de pildă, și să-i numere pe elevii care intrau la Napoleon sau la Jeanne du Barry, iar apoi să încerce să-i socotească și pe cei care se îmbulzeau la Miami Bici 2.

E drept, pentru a doua socoteală ar fi avut nevoie de un computer cuantic ceva, întrucât puștanii dornici de hăhăială erau fără număr, fără număr, fără număr.

De ce am ajuns aici? Nu-i greu de ghicit: pentru că într-o țară în care toate rapandulele au devenit vedete și toți repetenții milionari în dolari e greu să mai convingi un copil de justețea zicalei „cine are carte are parte”.

Citește și: O altă perspectivă despre testele PISA: unii profesori nu le consideră relevante, alții nu vor să comenteze

Vinovații îi știm cu toții

În România de azi, cine are carte are parte, într-adevăr, dar are parte de umilințe, de priviri de sus, de aroganțe din partea unora cu două clase mai mult ca trenul și de o nesfărșită amărăciune morală.

Poate de aceea majoritatea românilor cu carte au fugit învârtindu-se din țara șoșocilor, iar acum sunt respectați și tratați cum se cuvine în Franța, Germania, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă și multe alte țări care încă mai prețuiesc coatele tocite pe băncile școlii și nu genunchii roși pe sub birouri.

Vinovații îi știm cu toții: pe de o parte mulți dintre dascăli, pe care-i doare la bascheți dacă elevii lor învață sau nu, fiindcă ies win-win oricum ar fi: dacă învață, se mândresc cu ei și-i țin de blazon; dacă nu învață, le iau banii pe meditații și Dumnezeu cu milă și tăticu cu pila ce s-o alege de loaze mai încolo.

Citește și: Marian Neacșu despre înființarea de noi posturi în Guvern: Să îmi faceți un cadou de Sfântul Nicolae | AUDIO

Pe profesori i-ați văzut?

Căci ne văităm că o mare parte din elevii români sunt analfabeți funcționali, dar, hei, pe profesori i-ați văzut? Dacă acum trei decenii pe profesorii slabi dintr-o școală sau dintr-un liceu îi numărai pe degetele unei mâini, acum tot pe degetele unei mâini îi numeri pe ăia buni.

Pe aia care-și fac meseria cum trebuie, care sunt dedicați și se zbat să iasă ceva din elevii lor. Restul nu văd în meseria de dascăl o vocație, ci o slujbă deja ceva mai bănoasă și, înainte de toate, foarte sigură.

Că dac-ai intrat în învățământ poți să fii nițel mai prost ca bibilica de Mankiki (una dintre cele mai proaste creaturi ale planetei, după cum se știe) și tot nu te dă nimeni afară.

Continuarea în Aktual24.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / George Călin)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related