Aktual24: Spionajul industrial al României comuniste. „Copiem și pe mama dracului!”

Data:

Spionajul industrial al României comuniste: a existat, ca politică de stat?

Unul din miturile puternice rămase despre perioada comunistă este acela că Securitatea era atât de performantă, încât reușea să practice un spionaj de top, de pe urma căruia multe ramuri industriale au putut fi dezvoltate în România fără a se plăti licență către producători.

La consolidarea acestei opinii populare a contribuit și generalul Ion Mihai Pacepa, fostul adjunct al spionajului extern (DIE), care, în cartea „Orizonturi roșii”, a scris pe larg despre predispoziția lui Gheorghiu-Dej și Ceaușescu către șmecherii, înșelăciune, afaceri dubioase.

Lucrurile nu au stat întru totul așa, explică istoricul militar Petre Opriș, specializat în industria românească de dinainte de 1989, într-un interviu acordat aktual24.ro.

Într-adevăr, arata cercetătorul, cel puțin în cazul lui Ceaușescu pare să fi existat o preocupare constantă, dacă nu chiar o obsesie pentru spionaj, consemnată inclusiv în documentele oficiale cum ar fi stenogramele ședințelor din Comitetul Central.

În 1971, când s-a întors din turneul făcut în China și Coreea de Nord, Ceaușescu a dat chiar o directivă să se fure tehnologie străină și să fie replicată pe piață internă.

Probleme la export

Ceaușescu ar fi vrut să fure tehnologie, dar produsele fară licență nu puteau fi exportate, iar industria românească n-avea capacitatea tehnologică nici macar să reproducă, în multe cazuri, ceea ce fabricau occidentalii.

Citește și Mita luată de Buzatu este a doua ca mărime din istoria DNA. Coincidență: pe ambii denunțători îi cheamă Savin

Însă distanța dintre intenții și execuție a fost prea mare pentru a fi acoperită, rezultă din dialogul cu istoricul Petre Opriș.

Au fost o serie de motive concrete pentru care, până la urmă, industria românească n-a apelat în mod masiv la furtul de tehnologie străină.

Primul motiv este că produsele fară licență nu puteau fi exportate – iar Gheorghiu-Dej și Ceaușescu asta voiau, să facă industrie pentru a exporta.

Vezi celelalte motive, în Aktual24.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Candidatul AUR la Primăria Buzău s-a retras din cursa electorală

Candidatul AUR la Primăria Buzău, Elena Năstăsoiu, şi-a anunţat...

Specialiștii lui Piedone: șefa auditului intern din Primăria Sector 5 și-a luat bacalaureatul la 33 de ani | Aktual24

Specialiștii lui Piedone: șefa Serviciului Audit Intern din cadrul...

Preotul Mega i-a dus cadou lui Putin un ceas stricat | Aktual24

Preotul Mega i-a dus cadou lui Putin un ceas...