Mita luată de Buzatu este a doua ca mărime din istoria DNA. Coincidență: pe ambii denunțători îi cheamă Savin

Data:

Mita luată de Buzatu este a doua ca mărime din istoria DNA. Suma de 1,25 milioane de lei pe care președintele CJ Vaslui a încasat-o în timp ce procuroii îl filau este surclasată doar de un singur caz.

Cea mai mare sumă folosită în flagrant de Direcția Națională Anticorupție a fost 1,1 milioane de euro, în cazul lui Marius Aurelian Fleancu, ofiţer de poliţie judiciară, care a și fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 10 luni închisoare cu executare, într-un dosar în care era acuzat că a cerut şi primit de la un om de afaceri suma de 1,1 milioane de euro, reprezentând mita pentru a-l ajuta la clasarea unui dosar în care acesta din urmă era cercetat pentru înşelăciune.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi un complice al poliţistului, Cristian-Nicolae Ploaie, care a primit 4 ani închisoare cu executare. Conform actului de acuzare al DNA, în perioada februarie – aprilie 2020, Marius Aurelian Fleancu era ofiţer de poliţie judiciară în cadrul IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, fiind delegat la Parchetul General pentru a participa la o anchetă într-un dosar în care omul de afaceri Bogdan Savin, proprietarul grupului de firme Ager, era cercetat pentru înşelăciune.

Citește și Ce instituție publică a cumpărat deja cel mai nou iPhone, la doar o săptămână de la lansare

Ce s-a întâmplat în 2020

Prin intermediul complicelui său, Cristian-Nicolae Ploaie, ofiţerul de poliţie a luat legătura cu omul de afaceri şi i-a cerut peste un milion de euro, promiţând că va obţine clasarea dosarului respectiv. Poliţistul susţinea că banii primiţi ca mită urma să-i împartă cu procurorul de caz şi procurorul şef de secţie de la Parchetul General.

„Banii respectivi ar fi fost pretinşi prin intermediul celeilalte persoane (Cristian-Nicolae Ploaie, n.r.), în schimbul promisiunii că: ar urma să facă cercetări într-un anume sens, astfel încât probele strânse să conducă la desfiinţarea concluziilor expertizei deja făcute în cauză şi în cele din urmă la o soluţie de clasare; ar urma să intervină la procurorul de caz şi la procurorul ierarhic superior (asupra cărora a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă), astfel încât să se dispună soluţia clasării, iar eventualele plângeri faţă de clasare să fie respinse”, menţionează anchetatorii.

Între poliţist, Cristian-Nicolae Ploaie şi omul de afaceri Bogdan Savin au avut loc mai multe întâlniri, în biroul acestuia din urmă sau la un hotel din Capitală, unde a fost negociată suma cerută ca mită pentru a obţine clasarea dosarului.

Pentru a dovedi „seriozitatea” demersului său, poliţistul i-a permis lui Cristian-Nicolae Ploaie accesul la date şi informaţii din dosarul respectiv care nu erau destinate publicităţii, astfel încât să-i creeze omului de afaceri, cu ocazia întâlnirilor avute, convingerea că ajutorul promis este real.

Informaţiile erau legate de: probele administrate în dosar, măsurile asigurătorii instituite şi bunurile asupra cărora au fost aplicate, măsurile asigurătorii ce urmau a fi instituite şi bunurile asupra cărora urmau a fi aplicate sechestrele asigurătorii şi activităţile de urmărire penală ce urmează a fi efectuate.

Întâlnirile dintre cei trei au fost monitorizare de procurori, după ce omul de afaceri Bogdan Savin a făcut un denunţ la DNA.

La sfârşitul lunii aprilie 2020, intermediarul Cristian-Nicolae Ploaie a fost prins în flagrant de DNA în timp ce primea suma de 1,1 milioane de euro de la omul de afaceri, iar pe 2 mai 2020 era reţinut şi ofiţerul de poliţie Marius Aurelian Fleancu, acesta fiind arestat preventiv şi trimis peste o lună în judecată, potrivit Agerpres.

Citește și: Șeful CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, arestat preventiv

Tot Savin îl cheamă și pe denunțătorul lui Buzatu

Vineri, 22 septembrie, președintele CJ Vaslui a fost prins în flagrant de către procurorii DNA, în timp ce lua o mită de 1,25 milioane de lei de la omul de afaceri Emil Savin, pentru acordarea unui contract public.

Banii reprezintă 10% din valoarea unui contract public, pe care ar fi urmat să îl acorde. Președintele CJ Vaslui a fost prins în flagrant la un restaurant, în timp ce încasa șpaga de 1,25 de milioane de lei.

Citește și VIDEO Momentul în care Buzatu încasează mita de 1,25 milioane de lei a fost filmat

Flagrantul s-a realizat cu bani marcați de DNA, la un restaurant situat lângă o baltă de pește. Dumitru Buzatu a luat banii după ce a mâncat, iar la scurt timp au intervenit procurorii. Banii au fost găsiți în portbagajul mașinii lui Buzatu. Denunțătorul ar fi avut microfoane asupra sa.

Citește și: VIDEO Momentul în care Buzatu încasează mita de 1,25 milioane de lei a fost filmat

Cea mai mare mită din istoria DNA fără flagrant

Fix în urmă cu un an, Direcția Națională Anticorupție a făcut bilanțul celor 20 de ani de existență. Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, este campion absolut al mitei într-un dosar de mare corupţie privind achiziţii publice, cu 30 de milioane de euro. În 2021, Vanghelie a fost condamnat în acest dosar la 11 ani și 8 luni de detenție. Primul dosar deschis de DNA pe numele lui Marian Vanghelie datează din 2004.

Pe 18 martie, DNA a comunicat că, are în lucru un dosar penal privind pe Daniel Marian Vanghelie, primar al Sectorului 5 Bucureşti. În această cauză se fac verificări cu privire la modul în care a fost înfiinţată societatea comercială „Economat Sector 5” SRL, precum şi cu privire la modul în care au fost alocate către această societate comercială sume de bani de la bugetul local.

Procurorii au verificat și modul în care au fost înfiinţate trei supermaket-uri „de tip economat” în Pieţele Coşbuc, Cotroceni şi Rahova, şi modul în care au fost atribuite lucrările la respectivele magazine. Și tot în același dosar erau cercetate modul în care a fost privatizat Magazinul București, și cum au fost organizate trei petreceri de Revelion.

În martie 2015, DNA anunță că are în lucru un nou dosar în care este cercetat Marian Vanghelie. De această dată, procurorii anticorupție îl acuză pe edilul de atunci al sectorului 5 de nouă infracțiuni de luare de mită, nouă infracțiuni de abuz în serviciu, șapte infracțiuni de spălare de bani. Prejudiciul calculat de anchetatori este uriaș, 30 de milioane de euro, potrivit Buletin de București.

Citește și Primarul din Sinaia și-a extins benzinăria, fără autorizație, către calea ferată

Ce a făcut Vanghelie

În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei), potrivit unui comunicat DNA.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cartelul din Carpați. Despre averea impresionantă a unor lideri liberali, în Sinaia și Franța

Cartelul din Carpați este o grupare din jurul primarului...

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Motivarea tribunalului de la Washington

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Tribunalul...

Sindicatele din penitenciare se alătură protestului declanșat de militarii rezerviști

Sindicatele din penitenciare se alătură protestului declanșat de militarii...