Ambasadorul Israelului, despre întâlnirea cu Simion: Este o șansă pe care o acordăm, nu o carte albă

Data:

Ambasadorul Israelului la București, Reuvan Azar, a menționat, ca urmare a reacțiilor negative ale opiniei publice din România și Israel, că întâlnirea cu liderul AUR nu este „o carte albă”, ci doar „o șansă pe care o acordăm pentru a încep un dialog constructiv”.

Alexandru Muraru: „Un antisemit niciodată nu se tratează”

Întâlnirea dintre George Simion, liderul AUR cu poziții antisemite, și ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar, a surprins opinia publică românească. Inclusiv presa de la Tel Aviv a relatat despre moment și dezvăluit un discurs dublu al politicianului român în chestiunea îimplicării României în Holocaust.

În România, cel mai dur a fost deputatul PNL Alexandru Muraru, fost consilier ai premierilor Florin Cîțu și Nicolae Ciucă pe probleme de antisemitism și xenofobie. Acesta a declarat că întâlnirea „este pe cât de neașteptată, pe atât de scandaloasă. Am aflat cu indignare și revoltă, pentru că eram în legătură cu ambasadorul Azar și am un dialog cu domnia sa de la bun început, de când a fost numit ambasador al statului Israel în România”.

Referindu-se la George Simion, deputatul, care în vremea când era consilier al premierului a depus mai multe plângeri penale și la CNCD împtriva AUR, a afirmat categoric: „Un antisemit niciodată nu se tratează.”

Citește și: Fiul judecătoarei Dafinescu, eliberat din arest pentru că „a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale”

Ambasadorul Israelului: Nu am oferit AUR o carte albă

Ambasadorul Israelului la București a venit miercuri cu precizări suplimentare, ca urmare a exprimării publice a unor rezerve față de întâlnirea cu liderul partidului AUR, George Simion.

„Întrevederea cu liderul partidului AUR a avut loc nu pentru a submina, ci pentru a sprijini lupta împotriva antisemitismului.

Considerăm că declarația acestui partid, care include cele patru elemente importante pentru noi, – anume asumarea responsabilității României față de Holocaustul petrecut în teritoriile aflate sub controlul României, condamnarea antisemitismului, exprimând toleranță zero față de acesta și adoptarea definiției IHRA a antisemitismului, interzicerea elogierii criminalilor de război, inclusiv a lui Ion Antonescu, precum și susținerea educației privind memoria Holocaustului în sistemul școlar – constituie o oportunitate de a promova înțelegerea între susținătorii partidului și poporul evreu.

Este o șansă pe care noi o acordăm pentru a începe un dialog constructiv, și nu o cartă albă.

Vom continua, împreună cu prietenii și partenerii noștri, lupta pentru combaterea antisemitismului, precum și a oricărei manifestări antisemite sau de negare a Holocaustului”, a transmis Reuven Azar.

Ce a relatat presa din Israel

Întâlnirea cu ambasadorul Reuven Azar – aprobată de ministrul de externe israelian Eli Cohen – a avut loc la biroul de la Parlament al președintelui AUR. A participat și Yossi Dagan, un lider proeminent al coloniștilor evrei din Cisiordania, membru al partidului de guvernământ Likud și șef al Consiliului Regional Samaria.

Yossi Dagan derulează o campanie prin care dorește să obțină sprijinul partidelor de extremă dreapta din Europa pentru coloniile israeliene din Cisiordania, potrivit The Times of Israel.

În declarația publică de după întâlnirea cei doi, AUR a dat un comunicat de presă în care, spre deosebire de declarațiile din antii trecuți, și-a schimbat poziția și a recunoscut public rolul României în Holocaust și s-a angajat să combată antisemitismul.

George Simion arată, în comunicat, că „astfel de orori nu trebuie să se mai întâmple niciodată evreilor, românilor, românilor sau altor națiuni ale lumii”.

Citește și: Cum a reacționat opinia publică din Israel după întâlnirea dintre George Simion și ambasadorul Reuven Azar

În plus, Simion și-a exprimat sprijinul fără echivoc pentru dreptul istoric al poporului evreu de a „locui și construi așezări în Iudeea și Samaria, regiuni cu rădăcini istorice evreiești profunde”, potrivit unei declarații din partea lui Dagan, scrie The Jerusalem Post.

Jurnaliștii israelieni notează că eforturile lui Dagan în această diplomație transformatoare au fost evidente, începând cu o întâlnire informală între el și Simion în ianuarie. Discuțiile au culminat acum în această declarație oficială, după mai mult de șase luni de deliberări, toate întreprinse cu aprobarea ministrului de externe Eli Cohen.

The Jerusalem Post remarcă faptul că liderul AUR nu și-a schimbat poziția cu privire la introducerea studierii obligatorii a Holocaustului în școli.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România: „Din 2022, sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil”

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România (AFJR) atrage atenția asupra...

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...

Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Comunitatea LGBTQ+ are de acum un nou centru comunitar...