Angajatorii din judeţul Iaşi plătesc lunar salarii de aproape 1 miliard de lei. În Cluj şi Timiş plătesc dublu

Data:

Angajatorii din judeţul Iaşi plătesc lunar salarii de aproape 1 miliard de lei (echivalentul sumei de 202 mil. euro), potrivit datelor disponibile la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Chiar dacă fondul de salarii pare a fi substanţial, în Cluj şi în Timiş se vede nivelul ridicat al activităţii economice din zonă, valorile fiind duble faţă de cât însumează salariile la nivelul Iaşului.

Capitala se distanţează semnificativ, fondul de salarii în Bucureşti fiind de 12 ori mai mare decât în judeţul nostru. De altfel, capitala şi aceste două judeţe asigură aproape jumătate din fondul total de salarii la nivel naţional, de aproximativ 38 mld. lei, după cum reiese din situaţia făcută pe baza datelor existente la CNPP în luna ianuarie 2024 (pentru luna noiembrie 2023).

Citește și: Cristi Danileț a câștigat la CEDO procesul pe libertatea de exprimare

În aceste zone, angajaţii sunt plătiţi cu bani mai mulţi şi există un număr mai mare de angajatori în comparaţie cu alte regiuni. Salarii care adunate depăşesc pragul de 1 mld. lei regăsim şi în Ilfov – 1,6 mld. lei, Braşov – 1,3 mld. lei, Prahova – 1,2 mld. lei, Argeş şi Constanţa (cca 1 mld. Lei).

În schimb, Teleorman se evidenţiază cu cel mai mic fond de salarii, puţin peste 200 mil. lei în aceeaşi perioadă, fiind cunoscut ca unul dintre cele mai sărace judeţe.

Citește și: Mama lui Aleksei Navalnîi îi cere lui Putin să îi dea trupul fiului său

Clujul are cu 50% mai mulţi salariaţi

Concret, potrivit situaţiei CNPP, 20.281 de angajatori din judeţul Iaşi au plătit salarii de 1,19 mld. lei pentru 202.568 de asiguraţi în noiembrie anul trecut, care au primit un salariu mediu brut de 5.879 lei, aflându-se pe locul 7 la nivel naţional în funcţie de acest indicator.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Pentru cine lucrează DNA? Pentru SRI, PNL și PSD?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un drum județean, alternativă la DN 7 Valea Oltului, va fi asfaltat în întregime | Argeșul Online

După asfaltarea DJ 703H, drum județean alternativă la DN...

Autobuz cu hidrogen testat pe străzile Clujului | Monitorul de Cluj

Autobuz cu hidrogen testat pe străzile Clujului. Primarul municipiului...