Cristi Danileț a câștigat la CEDO procesul pe libertatea de exprimare

Data:

Cristi Danileț a câștigat la CEDO procesul pe libertatea de exprimare. Fostul judecător a dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 2021, după ce a fost sancționat cu diminuarea salariului în urma unor postări pe Facebook. 

De la ce a pornit cazul

În 2019, a criticat pe rețeaua socială asaltul PSD asupra statului de drept. Miercuri, CEDO a stabilit, în majoritate: „Curtea reiterează că noțiunea „viață privată” este o noțiune largă, care nu se pretează la o definiție exhaustivă”.

Cristi Danileț a introdus acțiunea la CEDO în martie 2021 și a invocat încălcarea articolelor 8 și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Instanța a apreciat că „noțiunea de viață privată include, printre altele, dreptul la împlinirea personală și dreptul de a stabili și dezvolta relații cu ceilalți și cu lumea exterioară” și „conflictele de muncă nu sunt, prin natura lor, excluse din sfera noțiunii de „viață privată” în sensul articolului 8 din Convenție”.

Statul român va trebui să-i plătească lui Danileț cheltuielile de judecată în cuantum de 5.000 de euro.

Cristi Danileț a câștigat la CEDO. Ce a reclamat fostul judecător

Cristi Danileț a invocat faptul că sancțiunea disciplinară a fost o ingerință în libertatea lui de exprimare în condițiile în care postările sale au vizat dezbateri de interes general, iar sancțiunea i-a lezat reputația profesională și a avut un impact negativ asupra carierei sale profesionale.

În 18 mai 2020, un complet de 5 judecători de la Înalta Curte a menținut sancțiunea aplicată de Secția pentru judecători a CSM (dominată de gruparea Savonea) privind diminuarea salariului lui Danileț cu 5%, timp de două luni.

Totodată, ca urmare a faptului că a fost sancționat disciplinar, Danileț și-a pierdut dreptul de a avansa în funcție timp de 3 ani.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII
  1. „… a castigat…”___–___ a castigat o lupta, a castigat chiar niste bani, dar NU a castigat in afirmarea ca osi -probabil- cam, a pierdut dramatic si urat, cand a decis sa iasa la pensie sub 50 ani, exact cum au facut si fac cei care l-au hartuit, practic el a demonstrat ca -in esenta, in mentalitatea sa interioara si intima- este doar un alt stapan de sclavi, care are dreptul „natural”, de a parazita mii si mii de alte persoane, pentru a trai el in lux, desi nici nu a muncit si nici nu a contribuit la pensia respectiva, si -oricum- acceptarea iesirii la pensie la sub 50 ani( fara motive medicale, etc.), reprezinta chiar un serios sabotaj la economia nationala si la bunastarea a milioane de concetateni…Poate sa castige toate procesele posibile, insa -cred eu- a pierdut masiv in fata celor care gandesc ca mine, si probabil , societatea-candva, cumva- il va sanctiona…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid

Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid. Printre...

Savantul din România cu șanse la Nobel. Este fizician

Savantul din România cu mari șanse la câștigarea Premiului...

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instanței

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed...