Cristi Danileț a câștigat la CEDO procesul pe libertatea de exprimare

Data:

spot_img

Cristi Danileț a câștigat la CEDO procesul pe libertatea de exprimare. Fostul judecător a dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 2021, după ce a fost sancționat cu diminuarea salariului în urma unor postări pe Facebook. 

De la ce a pornit cazul

În 2019, a criticat pe rețeaua socială asaltul PSD asupra statului de drept. Miercuri, CEDO a stabilit, în majoritate: „Curtea reiterează că noțiunea „viață privată” este o noțiune largă, care nu se pretează la o definiție exhaustivă”.

Cristi Danileț a introdus acțiunea la CEDO în martie 2021 și a invocat încălcarea articolelor 8 și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Instanța a apreciat că „noțiunea de viață privată include, printre altele, dreptul la împlinirea personală și dreptul de a stabili și dezvolta relații cu ceilalți și cu lumea exterioară” și „conflictele de muncă nu sunt, prin natura lor, excluse din sfera noțiunii de „viață privată” în sensul articolului 8 din Convenție”.

Statul român va trebui să-i plătească lui Danileț cheltuielile de judecată în cuantum de 5.000 de euro.

Citește și: Guvernul Ciolacu atacă libertatea de exprimare a magistraților

Cristi Danileț a câștigat la CEDO. Ce a reclamat fostul judecător

Cristi Danileț a invocat faptul că sancțiunea disciplinară a fost o ingerință în libertatea lui de exprimare în condițiile în care postările sale au vizat dezbateri de interes general, iar sancțiunea i-a lezat reputația profesională și a avut un impact negativ asupra carierei sale profesionale.

În 18 mai 2020, un complet de 5 judecători de la Înalta Curte a menținut sancțiunea aplicată de Secția pentru judecători a CSM (dominată de gruparea Savonea) privind diminuarea salariului lui Danileț cu 5%, timp de două luni.

Totodată, ca urmare a faptului că a fost sancționat disciplinar, Danileț și-a pierdut dreptul de a avansa în funcție timp de 3 ani.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII
  1. „… a castigat…”___–___ a castigat o lupta, a castigat chiar niste bani, dar NU a castigat in afirmarea ca osi -probabil- cam, a pierdut dramatic si urat, cand a decis sa iasa la pensie sub 50 ani, exact cum au facut si fac cei care l-au hartuit, practic el a demonstrat ca -in esenta, in mentalitatea sa interioara si intima- este doar un alt stapan de sclavi, care are dreptul „natural”, de a parazita mii si mii de alte persoane, pentru a trai el in lux, desi nici nu a muncit si nici nu a contribuit la pensia respectiva, si -oricum- acceptarea iesirii la pensie la sub 50 ani( fara motive medicale, etc.), reprezinta chiar un serios sabotaj la economia nationala si la bunastarea a milioane de concetateni…Poate sa castige toate procesele posibile, insa -cred eu- a pierdut masiv in fata celor care gandesc ca mine, si probabil , societatea-candva, cumva- il va sanctiona…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum urmărea spionul Caraman criticii comunismului și de ce a fost declarat colaborator al Securității

Mihail Caraman, cu numele de serviciu „Mihai Neagu” și...

Comisia Europeană vede în roz statul de drept din România

Comisia Europeană (CE) a publicat raportul pe 2023 privind...