Mama lui Aleksei Navalnîi îi cere lui Putin să îi dea trupul fiului său

Data:

Mama lui Aleksei Navalnîi, opozantul lui Putin care a murit într-o închisoare din Rusia, i-a cerut dictatorului rus să-i înapoieze trupul neînsuflețit al fiului ei.

Într-un videoclip filmat în fața coloniei unde a murit vineri Aleksei Navalnîi, mama acestuia a declarat că se chinuie să-l vadă de cinci zile, dar nici măcar nu știa unde se află corpul lui.

Soția lui Navalnîi, Iulia, a îndemnat autoritățile să nu-i oprească pe cei dragi să-și ia rămas bun de la el.

Familiei i s-a spus că trupul lui Aleksei Navalnîi nu va fi înapoiat timp de două săptămâni. Mama lui a fost informată că este reținut pentru „analiza chimică”, a spus un reprezentant al familiei, scrie BBC.

Citește și: Iulia Navalnîia continuă lupta soțului ei. Îi îndeamnă pe ruși să lupte contra lui Putin

Trupul, păstrat până ce dispare otrava

Iulia Navalnîia a susținut că trupul soțului ei va fi păstrat până când urmele de otrăvire de către agentul neurotoxic Novichok vor fi dispărut. Aleksei Navalnîi a supraviețuit unei atentări anterioare de a fi ucis cu această otravă, în 2020.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit acuzațiile „neîntemeiate și vulgare”, dar a adăugat că „din moment ce doamna Navalnîia a rămas văduvă în urmă cu doar câteva zile…”, iar aici și-a oprit comentariul.

Mama lui Navalnîi a făcut un apel direct către președintele Putin, în fața coloniei penale din Siberia cunoscută sub numele de Lupul Polar, unde fiul acestuia a murit.

„Nu l-am putut vedea de cinci zile, ei refuză să-mi dea trupul și nici măcar nu spun unde este”, spune ea.

„Îți cer, Vladimir Putin – totul depinde numai de tine. Lasă-mă să-mi văd în sfârșit fiul. Cer ca trupul lui Aleksei să fie eliberat imediat, ca să-l pot înmormânta decent.”

Citește și: Primarii din România, conduși de un colaborator dovedit al Securității | DOCUMENT

„Dă-mi trupul lui Aleksei înapoi și lasă-l să fie îngropat cu demnitate”

Cuvintele ei au fost reluate într-o postare pe X (cunoscută anterior ca Twitter) de nora femeii.

„Nu-mi pasă de modul în care secretarul de presă al criminalului comentează cuvintele mele”, a declarat Iulia, referindu-se la Dimitri Peskov. Ea l-a acuzat direct pe Putin că i-a ucis soțul, potrivit BBC.

„Dă-mi trupul lui Aleksei înapoi și lasă-l să fie îngropat cu demnitate, nu sta în calea oamenilor să-și ia rămas bun de la el”, a declarat soția.

Comentariile sale vin după discursurile ținute în fața Uniunii Europene și la Conferința de Securitate de la Munchen, precum și după o înregistrare video emoționantă publicată luni, în care a promis că va continua munca soțului său pentru a lupta pentru o „Rusie liberă”.

Soția ca alegerile din Rusia să nu fie recunoscute

De asemenea, Iulia Navalnîia le-a spus liderilor UE luni să nu recunoască alegerile prezidențiale din Rusia din 16 martie și să urmărească membrii cercului de apropiați al lui Putin care încă încercau să evite sancțiunile.

Moartea lui Navalnîi în închisoare a fost anunțată vineri. Autorităţile de la colonia penală siberiană în care era reţinut el au spus că nu şi-a mai revenit după ce s-a prăbuşit în urma unei plimbări .

Oficialii au spus ulterior că Navalnîi a suferit „sindromul morții subite”.

Mama și avocatul lui au plecat către colonia îndepărtată de îndată ce a apărut vestea morții sale.

Încercările de localizare a cadavrului au fost împiedicate în mod repetat de către morga închisorii și autoritățile locale.

Ancheta este în desfășurare

Luni, Kremlinul a declarat că o anchetă cu privire la moartea lui Navalnîi este în desfășurare și că nu au „niciun rezultat” deocamdată.

Mai târziu, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmish, a declarat că anchetatorii i-au spus mamei lui Navalnîi că nu vor preda cadavrul timp de două săptămâni pentru că efectuează „analize chimice”.

Navalnîi, care a fost cel mai important lider al opoziției ruse în ultimul deceniu, a ispășit o pedeapsă de 19 ani pentru acuzații considerate de mulți ca motivate politic, conform BBC.

Liderii occidentali au dat vina pentru moartea lui Navalnîi în mod direct pe președintele Putin. Atât UE, cât și SUA au spus că iau în considerare noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

NATO, UE și SUA consideră iresponsabile exercițiile nucleare din Rusia

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile...

Inteligența artificială îi ajută pe cercetători să identifice evreii uciși în Holocaust

Cercetători din Israel apelează la inteligenţa artificială (AI) pentru...

Comisia Europeană vrea să încheie o procedură împotriva Poloniei declanșată în 2017

Comisia Europeană şi-a anunţat luni intenţia de a pune...