Asociația Forestierilor: Suprafața împădurită a României a crescut

Data:

Asociația Forestierilor menționează, într-un comunicat de presă, că suprafața împădurită a României a crescut și crește în continuare, iar cei care susțin contrariul mint!

„Uniunea Europeană încurajează și susține construcțiile din lemn pentru că lemnul stochează carbonul. În marile orașe europene se construiesc case, cartiere și blocuri înalte din lemn. Clădirile care vor găzdui competițiile sportive de la Olimpiada din 2024 de la Paris sunt din lemn.

Statele dezvoltate folosesc biomasa pentru producția de energie. Recent, Franța a anunțat că va converti două centrale mari pe cărbune în centrale pe biomasă.

În timp ce lumea progresează bazându-se pe lemn, România, care are din plin această resursă, se confruntă în continuare cu o imagine defavorabilă a sectorului forestier. O imagine întreținută inclusiv de unii politicieni”, arată Asociația Forestierilor din România.

Citește și: De ce nu vor România și Polonia energia verde produsă acasă

Forestierii mai afirmă că rezultatul opiniei fără suport, a denigrării și minciunii afectează un sector economic vital al României – sectorul forestier.

„În sectorul forestier au fost implementate cele mai multe măsuri de control. Forestierii sunt, pentru unii, într-un mod perfect antidemocractic, un segment profesional prezumptiv vinovat. Absurdul situației a ajuns până la nivelul la care datele oficiale sunt contestate și este cerută înființarea unei structuri (parchet) de procurori specializați pe infracțiuni silvice.

Și, deși suntem cel mai controlat sector economic al României, contribuția noastră la PIB-ul țării este de 3,5-4% în fiecare an.

Suprafața împădurită a României a crescut și crește în continuare. Din câteva click-uri, oricine își poate da seama de această realitate”, menționează ASFOR într-un comunicat de presă.

Date despre împăduriri

ASFOR trimite pe cei care nu cred în afirmația lor la datele Inventarului Forestier Național, ciclul 2.

„Iar dacă nu au încredere în sursele de informare oficiale românești, să caute pe site-ul  GlobalForestWatch. Un instrument online realizat de Universitatea din Maryland și Google și prezentat la începutul anului la Forumul Economic de la Davos – bit.ly/48HJfky.

România are nevoie să progreseze la capitolul exploatării și prelucrării lemnului, iar #ASFOR a susținut constant faptul că este nevoie de programe de finanțare pentru achiziția de utilaje performante și prietenoase cu mediul.

Așa cum susține și folosirea biomasei pentru încălzire, și folosirea lemnului în construcții la o dimensiune mai mare, așa cum se întâmplă în vest. Sau acordarea de sprijin pentru înlocuirea sobelor vechi cu unele cu randament ridicat”, a menționat asociația.

Citește și: Ministerul Mediului, somat internațional pentru obstrucționarea jurnalistei Crina Boroș

ASFOR cere, chiar, o accelerare a exploatării lemnului în România

„Este de neînțeles de ce România ezită să apese pedala de accelerație în ceea ce privește dezvoltarea sectorului forestier? De ce, în condițiile în care Uniunea Europeană și toate statele puternice încurajează și subvenționează prin diferite măsuri folosirea lemnului?

Avem resursă din plin, îngrijim pădurea responsabil, iar exploatarea lemnului este sustenabilă. Noi, forestierii, respectăm toate regulile și suntem primii care ne dezicem de cei care le încalcă. Am acceptat ideea că suntem cel mai controlat sector al economiei românești.

În acest context, atacul îndârjit împotriva forestierilor este fie urmarea necunoașterii realității, fie un demers politicianist sau care acoperă alte interese economice”, precizează Asociația Forestierilor din România, în comunicatul de presă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related