Viitorii magistrați au fost întrebați dacă au o viață sexuală activă. Forumul Judecătorilor cere CSM să reglementeze procedura de concurs

Data:

Viitorii magistrați au fost întrebați dacă au o viață sexuală activă. Asociația Forumul Judecătorilor din România (FJR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii să adopte o poziție față de opiniile exprimate în spațiul public de mai mulți candidați înscriși la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, aflat în derulare.

Asociația dă și un exemplu, apărut în presă, de întrebare adresată candidaților: „Aveți o viață sexuală activă?”.

FJR mai arată că „ Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să asigure publicul că procedura urmează cele mai înalte standarde, specifice profesiei de magistrat, iar o lipsă de informare a publicului are consecințe negative asupra modului în care se face recrutarea viitorilor magistrați, care trebuie să se deruleze după o procedură previzibilă în care se identifică persoanele care s-au preocupat de pregătirea continuă și care au motivație puternică de a deveni magistrați”, se arată într-un comunicat.

Citește și: Cristi Danileț a câștigat la CEDO procesul pe libertatea de exprimare

Fără standarde de previzibilitate

Mai mult, „un răspuns al CSM este esențial și pentru a elimina confuzia existentă privind pretinsa aplicare a unor criterii diferite de apreciere de către examinatori, împrejurare care nu respectă standardele de previzibilitate necesare pentru derularea unui concurs atât de important, în care evaluarea trebuie să fie una calitativă și să se concentreze asupra competențelor profesionale, personale și sociale ale viitorului magistrat”.

Asociația mai consider că introducerea unor teste de personalitate și examinarea candidaților de psihologi acreditați, cu un nivel înalt de pregătire profesională, este necesară pentru a detecta eventuale dificultăți legate de fragilitatea psihologică a candidaților, identificarea capacității de raționament și decizie, fără a fi permise criterii arbitrare și lipsite de previzibilitate.

De unde reiese aceastǎ întrebare?

Una dintre candidatele de anul acesta pentru o funcție de judecător a povestit că Viitorii magistrați au fost întrebați dacă au o viață sexuală activă.

„Mi-a spus sǎ fac o micǎ prezentare a mea, dupǎ care m-a întrebat: «aveți o viață sexuală activă?» Am rǎmas surprins(ǎ) de întrebarea aceasta şi la rându-mi am întrebat: «De unde reiese aceastǎ întrebare?»… mi s-a spus cǎ aşa a reieşit din testul de personalitate …

Dupǎ rǎspunsul psihologului nr. x, i-am explicat cǎ viața mea sexualǎ mǎ priveşte exclusiv şi ce legǎturǎ are cu accederea în aceastǎ profesie? Psihologul nr. X a devenit foarte agresiv(ǎ), ititat(ǎ)”, a scris candidata. 

Ulterior candidatul a fost testat pentru a afla ce tip de personalitate are. Era vorba despre niște cartonașe întinse pe un birou.

Cartonaşul ales presupunea niste persoane pe scaune, probabil se aflau la cinema, la un spectacol sau la teatru. În centrul rândului din fațǎ se afla o persoanǎ care nu avea partener, potrivit Foaia transilvană.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rejudecarea dosarului asasinării disidentului Gheorghe Ursu, respinsă de Curtea de Apel București

Rejudecarea dosarului asasinării disidentului Gheorghe Ursu, respinsă de Curtea...

Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid

Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid. Printre...

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...