Băsescu face noi dezvăluiri despre tezaurul sechestrat de Rusia

Data:

Băsescu face noi dezvăluiri despre tezaurul sechestrat de Rusia:sSunt monede cu vechime de 300, 400, 500 de ani.

Fostul preşedinte al României a declarat, joi, că tezaurul naţional al României este mult mai mare decât se cunoaşte în mod public. El a făcut remarcile în ziua în care Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere Moscovei să restituie integral acest tezaur.

„Dar aş vrea să corectăm nişte lucruri despre ce ştiu românii despre tezaur. Tezaurul acesta a avut două componente, una legată de lucrări de artă, de documente de arhivă, de documente istorice, de documente bisericeşti.

A fost aşa-numita, să zicem, de către mine, arhivă civilă şi partea de arhivă a Băncii Naţionale a României, care a însemnat rezerva de aur a României, plus bijuterii ale coroanei.

Citește și: Parlamentul European solicită Federației Ruse să returneze integral României tezaurul național

Băsescu face noi dezvăluiri despre tezaurul sechestrat de Rusia: 91,5 tone de aur

Rezerva de aur a României constă din 91,5 tone de aur fin în monede, în cea mai mare parte”, a precizat fostul şef de stat. De asemenea, Băsescu a afirmat că tonele de monede de aur sunt mult mai valoroase decât lingourile de aur, deoarece acestea sunt vechi de sute de ani:

„De ce trebuie specificat că e vorba de monede? Pentru că valoarea e mult mai mare decât a aurului în lingouri. Sunt monede de valoare cu vechime de 300, de 400, de 500 de ani, de 100 de ani, deci sunt monede vechi.

De aceea cele 91,5 tone de aur fin reprezintă o valoare greu de cuantificat în momentul de faţă, pe o piaţă în care aurul joacă sus şi jos”.

Băsescu face noi dezvăluiri despre tezaurul sechestrat de Rusia și a declarat că, rezoluţia adoptată joi de Parlamentul European vizează „în primul rând rezerva de aur a României de la momentul la care ea a fost trimisă spre păstrare la Moscova”, în condiţiile în care o parte din „tezaurul cultural – şi îndrăznesc să spun – cea mai mare parte din tezaurul cultural arhivistic şi bisericesc au fost restituite în anii 1934 şi 1956, plus alte mici obiecte care au mai scăpat printre degetele Moscovei în această perioadă, până în ziua de azi”.

Întrebat când a discutat ultima dată cu liderul rus Vladimir Putin despre tezaur, Băsescu a spus: „Am vorbit când am făcut vizita la Moscova şi mi-a spus că nu se găseşte. Ăsta e răspunsul lui Putin. [I-am răspuns – n.r.] că vom căuta.

În mod cert, şi Putin ştie că vom căuta acest tezaur, că România nu va renunţa la el. Dar sunt momente şi momente. Deocamdată este greu să dialogăm cu Moscova.”

Mai multe citiți în publicația The Epochtimes Romania.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...

Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Comunitatea LGBTQ+ are de acum un nou centru comunitar...

Despre viitorul candidat de dreapta la prezidențiale: „S-ar putea s-o vedem pe Kovesi” | Aktual24

Despre viitorul candidat de dreapta la prezidențiale a vorbit...