Campionatul mondial de ESports de la Iași: datorii de 2,6 milioane de euro și suspiciuni uriașe legate de cheltuirea banilor

Data:

Campionatul mondial de ESports de la Iași, desfășurat anul trecut la Iași a adus numai pagube bugetului public. Federația Federația Internațională de ESports pretinde de la organizatorul CSM Iași 2020, o asociație controlată de Primărie, plata unor datorii de circa 2 milioane de euro

Alți creditori care au chemat la bară organizatorii revendică alți 600.000 de euro.

Federația Internațională de ESports susține că a achitat cheltuieli curente de organizare pentru care cei de la Iași au declarat tot timpul că au fost achitate din bugetul local, via CSM Iași 2020!

CSM Iași 2020 a organizat, în sistemul de achiziții publice, o licitație de 6 milioane de lei pentru bilete de avion, iar Federația declară că ea a plătit 580.000 de euro pe aceste bilete! Miroase a fals în acte publice.

CSM Iași 2020 a închiriat sistem de climatizare cu 70.000 de lei, Federația afirmă că ea a achitat 3.230 euro – închiriere generator aer condiționat.

Cine minte? Unde sunt banii? Cum se explică faptul că ambele părți susțin că au plătit pentru aceleași produse și aceleași servicii?

Anunțat ca un eveniment care va propulsa Iașul în Univers, acest campionat s-a dovedit un mare fiasco, existând, pe deasupra, mari suspiciuni legate de cheltuielile de milioane de euro pentru organizare.

Federația Internațională: „O organizare defectuoasă”

S-a rupt lanțul de iubire dintre Federația Internațională de ESports (IESF) și Primărie. După organizarea la Iași, vara trecută, a Campionatului Mondial de Esports, a izbucnit un scandal uriaș legat de facturi neplătite.

Reprezentanții IESF au somat Primăria, în decembrie 2023, să plătească 1.559.000 dolari și 443.490 euro. Șefii orașului nu s-au conformat, iar IESF s-a adresat instanței de judecată.

Reprezentanții federației au notat în acțiunea de la Tribunal în legătură cu evenimentul de la Iași: „O organizare defectuoasă care a pus într-o lumină foarte proastă Federația Internațională de ESports și care a generat cheltuieli imense în sarcina subscrisei (IESF – n.r.)”.

Alt fragment incriminator: „Subscrisa (IESF – n.r.) mi-am îndeplinit întocmai obligațiile contractuale, cu toate că debitorul (clubul Primăriei – n.r.) a adus evenimentul în pragul critic în care exista riscul să nu se mai poată organiza”. Conflictul e încă la început și va fi de durată.

Campionatul mondial de ESports de la Iași. Au pierdut o primă bătălie

Între Federația Internațională de Esports și Clubul Sportiv Municipal (CSM) Iași 2020 al Primăriei a fost încheiat un acord de parteneriat în vederea organizării, la Iași, în 2023, a Campionatului Mondial de Esports.

Acordul a fost parafat pe 30 decembrie 2021, iar ulterior a fost semnat un adițional pe 23 mai 2023. Respectiva competiție s-a desfășurat la Iași în perioada 24 august – 4 septembrie 2023.

Primarul Mihai Chirica și președintele IESF, Vlad Marinescu, în vremurile când erau de aceeași parte a banilor.

În luna ianuarie 2024, avocatul IESF s-a adresat Tribunalului Iași cu o cerere de emitere ordonanță de plată pentru suma de 979.000 dolari „debit principal” pentru organizarea la Iași a Campionatului Mondial de Esports la care să fie calculată dobânda legală de la data scadenței până la cea a plății efective, plus cheltuielile de judecată. Judecătorii Tribunalului Iași au respins, acum câteva zile, această solicitare. Decizia încă nu este motivată.

Articolul integral, în ReporterIS


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O tânără din Oradea folosește muzicoterapia pentru a ajuta copiii și adulții cu dizabilități | Bihoreanul

O tânără din Oradea folosește muzicoterapia pentru a ajuta...

Copil accidentat într-un parc cu lucrări de mântuială | Gazeta de Stâlpeni

Copil accidentat într-un parc, inaugurat cu mai puțin de...

Un singur candidat la primărie într-o comună din Botoșani | Monitorul de Botoșani

Un singur candidat la primărie într-o comună din Botoșani,...