Cele mai ieftine grădinițe private din ţară

Data:

Cele mai ieftine grădinițe private din ţară. Potrivit unei analize efectuate de Clubul Copiilor, bazată pe datele publicate de Institutul Național de Statistică, Galațiul se situează în topul orașelor cu cele mai ieftine costuri medii necesare pentru un copil care frecventează o creșă sau o grădiniță privată.

1.350 de lei lunar trebuie să achite părinții, sub media pe țară. În Galați nu funcționează deocamdată nicio creșă privată. În schimb, există șapte grădinițe private în oraș, plus câte una în Tecuci și Matca.

Numărul copiilor care merg la o creșă sau grădiniță privată a crescut accelerat în ultimii zece ani. Potrivit Clubului Copiilor, din anul 2013 și până în anul școlar 2021-2022, numărul copiilor cuprinși în învățământul privat preșcolar și antepreșcolar din România (grădinițe și creșe) s-a mărit de la 16.700 la 36.770, ajungând la un procent de 7,1% din totalul preșcolarilor din țară, iar tendința continuă.

Numai în ultimul an, procentul preșcolarilor din învățământul privat a crescut cu 20 de puncte procentuale, cea mai mare creștere anuală din ultimul deceniu. În același timp, numărul preșcolarilor din învățământul de stat a scăzut puternic: de la aproximativ 569.000 de copii în anul școlar 2013/2014, la circa 481.000 în anul școlar 2021/2022.

Concurența înscrierilor la creșe și grădinițe, mai mare decât la multe facultăți

Motivele care-i fac pe părinți să aleagă învățământul preșcolar pentru copiii lor sunt diverse, de la flexibilitatea programului prelungit pe care acestea îl oferă și vacanțele mai scurte, până la condițiile și programa educațională oferite, care uneori sunt mai bune decât în sistemul de stat.

Un alt motiv demn de luat în seamă îl reprezintă și lipsa locurilor libere în grădinițele și creșele de stat, unde se înregistrează mai mulți „candidați” pe loc decât la multe facultăți de top. În aceste condiții, crește cererea pentru învățământul preșcolar privat, ceea ce duce, inevitabil, și la o ofertă pe măsură.

Citește și Orașul cu cel mai scump gunoi și cea mai scumpă apă din țară

Pentru a afla costul mediu lunar necesar pentru un copil care frecventează o creșă sau grădiniță privată în România, Clubul Copiilor a analizat costurile a peste 150 de instituții private de învățământ preșcolar și antepreșcolar din Capitală și orașele reședință de județ ale țării.

Costurile includ atât taxa lunară, cât și tariful pentru masă, care se percepe separat în majoritatea cazurilor. Analiza nu include, însă, alte costuri, cum ar fi cursurile opționale oferite de unele grădinițe.

Mai multe puteți citi în Viața Liberă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce efecte negative poate avea creșterea PIB-ului. Unde este minciuna

Ce efecte negative poate avea creșterea PIB-ului. Specialiștii avertizează...

Peste 10.200 de sancțiuni aplicate de Poliția Română într-o singură zi

Peste 10.200 de sancțiuni aplicate de Poliția Română într-o...

Tone de motorină, bani și vehicule indisponibilizate în 25 de percheziții

6 tone de motorină, bani și vehicule indisponibilizate de...

Acțiuni în zona aeroporturilor, pentru verificarea transportului de persoane

Direcția de Poliție Transporturi a organizat săptămâna aceasta o acţiune...