Orașul cu cel mai scump gunoi și cea mai scumpă apă din țară

Data:

Orașul cu cel mai scump gunoi este Iași. Tariful de salubritate e mai mare decât în 99% de orașe din România pentru că are sortare și reciclare. În 2022 însă Salubris Iași a primit o amendă de 3 milioane de lei de la Garda de Mediu pentru că reciclarea a fost de doar 10% din totalul gunoiului colectat și trebuia să fie de 50%.

La București, orașul cel mai bogat din România, tarifele de salubritate sunt cele mai mici din țară: 8-9-14 lei/persoană/lună, în funcție de Sector.

Și apa+canalizarea din Iași sunt cele mai scumpe din țară: 15,53 lei/mc. Tarifele la utilități sunt scumpe în Iași pentru că sunt clienți captivi cu servicii-monopol: își pot mări profiturile oricât pentru că masa de consumatori n-are unde să plece și nu se pot muta la alt furnizor

La Iași este unul dintre cele mai mare tarife pentru colectarea gunoiului menajer (consumatori casnici) dintre marile orașe din țară. O verificare a tarifelor realizată de REPORTER DE IAȘI a arătat că la București, Timișoara, Brașov, sau Târgu Mureș locuitorii plătesc mai puțin.

Alături de apă-canalizare, salubritatea este al doilea serviciu din județul Iași pentru care oamenii plătesc mai mult decât în restul țării. Motivul: un proiect european prin care a fost pus pe picioare managementul integrat al deșeurilor a dus la creșterea facturilor.

Citește și Concediul unei doctoriţe în Cuba: un calvar ce nu se mai termină de 5 ani

Marile orașe sunt mai ieftine

La Craiova, Primăria a impus plata unei taxe de salubritate, în locul contractului cu un operator. Taxa specială de salubrizare a crescut în iulie de la 12 la 18 lei/pers/lună.

În Alba Iulia, Asocierea Rer Vest SA – Retim Ecologic Service SA are tarife de 18,21 lei/persoană/lună, iar la Brașov Comprest SA încasează lunar de la fiecare locuitor 20,72 de lei.

Arad și Timișoara au același operator de salubritate – Retim SA, dar diferă tariful. Arădenii plătesc 14,67 de lei lunar, timișorenii 17,17 lei. La Galați, taxa de salubrizare pe care o percepe primăria este de 14,14 lei/persoană/lună.

Mai multe aflați în Reporter de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.
17 COMENTARII
  1. La Oradea v-ati interesat care sunt preturile? O sa fiti surprinsi la ce valori poate ajunge o factura, pe luna, pentru o locuinta la casa.

    • Se vede ca nu prea s-a interesat .eu sunt din jud Suceava,oraș Rădăuți și dacă stau sa ma gândesc bine nu prea arata a oraș din cauza drumurilor .noi plătim salubritatea 23 lei de persoana pe luna indiferent ca e copil sau adult. De exemplu eu dau la 4 pers doi adulti si doi copii anual 1100lei pe salubritate pe an .

  2. La Predeal este mult mai mult, pentru că apa este la RAJA Constanța, iar gunoiul la o firmă din sector 1 București. Ca la nebuni, Brașovul are firme, dar nu, noi suntem mai idioți și plătim la Constanța și București. Dacă ai o problemă contactezi firmele respective. Mulțumim primarului „ales”.

    • Nu ne platiti noua nimic doamna. Tot la smecheri le platiti fie ca sunt constanteni sau brasoveni, prahoveni etc. Faceti confuzie cu administratia locala. Dar nu administratia locala ia banii ca sa beneficiati mai apoi dumneavoastra comunitatea de acolo. Totul merge la bastanii privati

      • Pai și cine a încheiat contractul cu acele firme? Aia fac ce vor datorită unui sprijin oferit de administrația locală. Ia aduceți 5 -6 firme și lăsați fiecare asociație la bloc sau fiecare cetățean la casa să aleagă singur furnizorul, să vedeți ce repede scad facturile

  3. La Targu Neamt e mai scumpa apa ca la Bucuresti si Cluj-Napoca!!! Probabil ca in Capitala si Cluj directorii societatilor de apa – canal nu au salarii nesimtite de 7000 Eur / lunar cat are nesimtitul de director din Neamt.

  4. Ce fac guvernanții pe care ii votam că ,,prostii” , nu ar trebui să intervină pentru protejarea cetățeanului? Lasă hapcaii ăștia sa ne jumulească, luna de luna tot scumpesc serviciile, de zici că a venit apocalipsa!
    Au privatizat și lăsat serviciile de baza ale populatiei : apa, canal, gaz, electricitate, pe mana unor bandiți dornici de îmbogățire injustă și rapida-jaf efectiv!
    Noi, cu cel mai mare și dens bazin hidrografic, ajungem sa plătim apa ca-n desert?
    Cît e MC de apa, aproape tot atît e și canalizarea.
    Guvernanții ar trebui sa intervină și efectiv să facă o analiză prin care sa vadă care sint costurile efective și cât e profitul acestora. Garantat minimul e de 500% sau mai mult.
    1mc de apa ce vine inod natural prin cădere din Moldova, ajunge sa coste 2e/MC și cu canalizare aproape 4e/mc, și ca mine se întreba f.multi: acei fac ei de banii ăștia, o fac apa minerala premium?
    Niste ordinari/mafioți efectiv, cu salarii de mii de euro , dividende, și tot tacâmul.

    • La Călărași, mun. Oltenița ați verificat din curiozitate s vedeți cat costa mc de apa? O sa ramaneti surprinși. In condițiile in care Dunarea e la nici un km de oras….

  5. In Galați, oraș între două riuri ( Prut și Siret) și Dunăre, apa este 16 lei/mc!!!!??? La APA-CANAL, multa lume angajată!!! De salarii…m

  6. Trebuie sa numai platm sta si calaresc la salubris monitoarelea alea degeaba tot neamul e angajat ,si mai e o problema cu pensiile handicap iau persoanr care nu au nimic si mai lucreaza si in alte tari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...