Cât dau șpagă contrabandiștii români funcționarilor din Grecia (Aktual24)

Data:

Cât dau șpagă contrabandiștii români, potrivit unor interceptări ale DNA în dosarul în care procurorii au reţinut trei cetăţeni români şi un cetăţean ucrainean, după ce au fost prinşi în flagrant la intrarea în ţară a unui container ce conţinea peste 12 milioane de ţigarete nefiscalizate, în valoare de circa 1.500.000 euro.

„Practica este ca mita să fie intre 80.000 euro și 200.000 euro, în funcție de situație”

Referatul DNA prin care se solicită arestarea contrabandistului constănțean Stelian Tocia, alături de alți trei complici, arată și cum a fost organizat transportul de țigări de contrabandă. Infractorii urmau să ducă marfa în Marea Britanie, „unde prețul țigărilor este cel mai ridicat”.

Drumul către Marea Britanie trece prin Grecia, infractorii dezvăluind în conversațiile interceptate și cât iau spaga funcționarii greci.

„Astfel, Tocia a afirmat că practica la funcționarii greci este ca mita să fie intre 80.000 euro și 200.000 euro, în funcție de situație, iar în Romania ar trebui să le ofere 50.000-100.000 euro”, se arată în referat.

Citește și: Șpăgi de sute de mii de euro date de contrabandiști de țigări în portul Constanța Sud Agigea

Cât dau șpagă contrabandiștii români

„În privință numitului Tocia Stelian, martorul a precizat că acesta este o persoană cunoscută în mediul portuar ca evazionist și contrabandist și că în ultima perioada este foarte preocupat să stabilească anumite legături cu persoane din cadrul instituțiilor cu atribuții de control în Portul Constanța, respectiv vameși și polițiști de frontieră.

​Miza ar fi introducerea frauduloasă în țară a unui container de țigări, fapt care presupune în mod necesar sprijinul unor funcționari cu atribuții de control.

Martorul a precizat că sumele pe care Tocia Stelian ar fi dispus să le remită cu titlul de mită pentru obținerea sprijinului vameșilor și polițiștilor de frontieră este de ordinul zecilor de mii de euro sau chiar mai mari.

Chiar dacă valoarea unui container cu țigarete nefiscalizate este de aproximativ 100.000 euro, taxele și accizele aferente unei asemenea cantități se ridică la cca 2 milioane de euro.

Astfel, inițial, la data de 29 aprilie 2023 Tocia Stelian s-a deplasat în Stațiunea Mamaia, la un club unde colaboratorul Matei Claudiu participa la o nuntă. Cei doi au discutat în afara localului public, conversația fiind înregistrată audio-video”, arată procurorii DNA.

Continuarea în Aktual24.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related